PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1988 | nr 276 | 187--200
Tytuł artykułu

Badania nad wpływem promieniowania ultrafioletowego i podczerwonego na szybkość starzenia się oleju sojowego

Warianty tytułu
Studies on the Effect of Ultra-violet and Ultra-red Radiation on Soybean Oil Deterioration
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem niniejszej pracy było zbadanie wpływu różnych czynników, a mianowicie: rodzaju promieniowania, rodzaju opakowania, a także mieszania, bądź nie mieszania próbki podczas naświetlania na przebieg procesu autooksydacji w oleju sojowym.
EN
Some oxidase processes which occur in ageing edible fats cause their deterioration. The rate of these processes varies and depends on the the conditions under which they take place. The studies aimed at examining the effect of various factors on the rate of oxidas processes in soyabean oil subjected to accelerated ageing. The rate of the oxidase processes in the examined oil was found to be affected by the kind of electromagnetic radiation, stirring the oil sample during exposure or failing to do so, presence or absence of a PVC screen and the type of scree. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
187--200
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • Bardon H., Zürcher K., Lebensmittel - Rdsch., 63, 99 (1967).
  • Czechowska-Liszka M., "Opakowanie", 29, 3, 21 (1983).
  • Czechowska-Liszka M., Badania zmian parametrów jakości oleju sojowego w procesach starzenia, praca doktorska, IT AE, Kraków (1980).
  • Lefaux R.: Przemysł Spożywczy, 22, 203, 63 (1968).
  • Paul G., Heiss R., Becker K., Radtke R., Fette Seifen Anstrichmittel, 2, 120 (1972).
  • Paul G., Radtke R., Heiss R., Becker K., Fette Seifen Anstrichmittel, 6, 359, (1972).
  • Szmidtgal E., Chemia tłuszczów, PWT, Warszawa (1951).
  • Stokłosa K., "Zeszyty Naukowe AE w Krakowie", Prace z zakresu towaroznawstwa, 81, 249 (1976).
  • Zwierzykowski W., "Przemysł Spożywczy", 22, 4, 140 (1968).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171222683

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.