PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1986 | nr 224 | 103--111
Tytuł artykułu

Próba zastosowania metody profilowania do oceny smakowitości serów podpuszczkowych dojrzewających

Warianty tytułu
An Attemp of Using the Profile Method to Flavour Estimation of Rennet Ripening Cheeses
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem niniejszego opracowania było stwierdzenie, w jakim stopniu i w jakim kierunku zmienia się podstawowy, krytyczny wyróżnik sensoryczny serów podpuszczkowych dojrzewających, a mianowicie ich smakowitość, w czasie przechowywania w warunkach zgodnych z wymaganiami normy i równocześnie możliwych do zachowania w przeciętnym gospodarstwie domowym. (frag, tekstu.)
EN
The subject of investigation was taste value of rennet rareripe cheeses toraged in conditions according to obligatory standards and simultaneously in conditions acceptable in ordinary housekeepings. In the estimations were using profile method and traditial method according to PN-68/A-86230. The results of investigation demonstrated usefulness of profile method in this kind of analysis. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
103--111
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • Baryłko-Pikielna N., zarys analizy sensorycznej żywności, WNT, Warszawa 1975.
  • Cairncross S.E., Sjöström L.B., Flavor profiles a new approach to flavor problems, "Food Technology" 1950, nr 4, s. 308.
  • Caul J.F., Advances in Food Research, v. VII, 1957, s. 1-40.
  • Kurpisz W., Ocena organoleptyczna produktów mleczarskich, CRS, Warszawa 1968.
  • Pęczak R., "Przegląd Mleczarski" 1972, nr 3, dodatek naukowy, nr 1, s. 4-6.
  • Poznański S., "Przegląd Mleczarski" 1973, nr 3, dodatek naukowy, nr 1, s. 1-3.
  • Praca zbiorowa pod red. A. Lempki, Towaroznawstwo produktów spożywczych, PWE, Warszawa 1970.
  • BN-69/8040-01 - Mleko i przetwory mleczarskie. Sprawdzanie wrażliwości sensorycznej oraz umiejętności przeprowadzania ocen organoleptycznych i analiz sensorycznych.
  • PN-65/A-04021 - Artykuły żywnościowe. Metody sprawdzania wrażliwości sensorycznej w zakresie smaku i węchu.
  • PN-68/A-86230 - Mleko i przetwory mleczarskie. Sery podpuszczkowe dojrzewające.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171223729

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.