PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1987 | nr 223 | 89--96
Tytuł artykułu

Mikrobiologia w towaroznawstwie. Stan obecny i perspektywy rozwoju

Warianty tytułu
Microbiology in Science of Commodities the Present State and Outlook
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Dynamiczny rozwój mikrobiologii na przestrzeni ostatnich dziesiątek lat, spowodował rozwarstwienie tej dziedziny nauki na szereg kierunków specjalistycznych. Zagadnienia mikrobiologii żywności i mikrobiologii przemysłowej tworzą tematycznie nową specjalizację - mikrobiologię towaroznawczą działającą przy Instytucie Towaroznawstwa. Mikrobiologia towaroznawcza zajmuje się: podstawowymi zagadnieniami mikrobiologii ogólnej (mikroflora, fizjologia, biochemia, systematyka drobnoustrojów), procesami biodegradacji towarów (rozkładem mikrobiologicznym surowców i materiałów), zagadnieniem wytwarzania, powstawania nowych towarów na drodze biosyntezy (antybiotyki, witaminy), fermentacji (winiarstwo, browarnictwo, gorzelnictwo, mleczarstwo). W ramach badań naukowych Zakład Mikrobiologii Towaroznawczej prowadzi prace zarówno z mikrobiologii przemysłowej - stanu mikrobiologicznego rzeki Wisły, odporności drobnoustrojów Gram-ujemnych, rozkładu mikrobiologicznego materiałów obuwiowych i celulozowych, oceny mikrobiologicznej kremów kosmetycznych, zdolności dezynfekcyjnej mydeł leczniczych, jak i mikrobiologii spożywczej - stanu mikrobiologicznego mięsa przechowywanego w niskich temperaturach, oceny mikrobiologicznej mleka, charakterystyki tłuszczów jadalnych, czystości mikrobiologicznej piwa.
EN
The problems of food microbiology and industrial microbiology created a new specialization: microbiology in the domain of science of commodities (commodity science microbiology) with prospered at the Institute of Science of Commodities in Cracow. The main purpose of scientific research carried out at the Department of Commodity Science Microbiology concerned the microbiological control and the evaluation of industrial and foodstuffs in production, transport and storage. In perspective development of the Department of Commodity Science Microbiology will go on with microbiological examination of milk and meat and in the field of industrial microbiology with the examination of cellulose and the shoe industry materials. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
89--96
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • Dobrzański W., Mikroorganizmy a makroproblemy ludzkości, "Postępy Mikrobiologii" 1978, 17, 2.
  • Duda I., Przegląd dorobku Instytutu Towaroznawstwa AE w Krakowie związanego z gospodarką miasta Krakowa, "Zeszyty Naukowe AE", Kraków 1983, nr 175.
  • Lorkiewicz Z., Obecny stan mikrobiologii w Polsce, "Postępy Mikrobiologii" 1978, 17, 2.
  • Makszewski J., Higiena w przemyśle spożywczym aspekty mikrobiologiczne, WNT, Warszawa 1976.
  • Miłkowska A., Rola drobnoustrojów w aktualnej problematyce towaroznawczej, "Zeszyty Naukowe AE", Kraków 1980, nr 135.
  • Zyska B., Mikrobiologiczna korozja materiałów, WNT, Warszawa 1977.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171223909

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.