PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | R. 10, nr 3, cz. 2 | 71--83
Tytuł artykułu

Jakość i bezpieczeństwo żywności i żywienia w świetle badań jednostek nadzoru

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Quality, Food and Nutrition Safety
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W pracy przedstawiono stan bezpieczeństwa żywnościowego oraz jakości handlowej wybranych grup produktów spożywczych. Przetwory rybne należą do grupy produktów, które stanowią największy odsetek zakwestionowanych prób poddanych badaniom. Poprawiła się jakość produktów mięsnych i przetworów mleczarskich. Nadal spotyka się interwencyjne zamknięcia placówek, które nie dostosowały się do obecnych wymagań z zakresu bezpieczeństwa żywnościowego. W województwie pomorskim największy odsetek niezgodności zarejestrowano w obiektach produkcji żywności, w samej Gdyni w placówkach handlowych. Korzystnie przedstawiają się wśród gdyńskich obiektów kontrolowanych przez Sanepid zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego. (abstrakt oryginalny)
EN
The study presents the state of food safety and commercial quality of selected groups of grocery products. Fish products belong to the group with the highest percentage of tested samples that were questioned. The quality of dairy and meat products were improved. Still there has been some shout downs of units/plants that have not adapted to food safety requirements. In Pomorskie Voivodeship the highest percentage of incompatibilities among food production plants were discovered in Gdynia among some trade units. As the research shows the most beneficial among units in Gdynia, that were controlled by Sanepid, are food mass nutrition units "closed type". (original abstract)
Rocznik
Strony
71--83
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Gdański
Bibliografia
  • Cieślik E., Stachura M., Topolska K. (2010), Jakość usług gastronomicznych w opinii konsumentów, "Bromatologia i chemia toksykologiczna", Nr 4, Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne, Warszawa.
  • Grębowiec M. (2010), Czynniki warunkujące jakość oraz ich wpływ na podejmowanie decyzji nabywczych na rynku gastronomicznym, "Ekonomika i organizacja gospodarki żywnościowej", nr 80, SGGW, Warszawa.
  • Kowalczyk S. (red.) (2009), Bezpieczeństwo żywności w erze globalizacji, Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa.
  • Kowalska A. (2010), Jakość i konkurencyjność w rolnictwie ekologicznym, Difin, Warszawa.
  • Konsument na rynku artykułów żywnościowych (2009), Warszawa, www.uokik.gov.pl, dostęp dnia: 19.02.2012.
  • Konsument na rynku usług gastronomicznych (2011), Warszawa, www.uokik.gov.pl, dostęp dnia: 19.02.2012
  • Moital M., Correia A., Ferreira da Costa C., Peres R. (2008), The Determinants of Gastronomic Tourists' Satisfaction: a Second-Order Factor Analysis, "Journal of Food Service", vol. 19.
  • Markovic S., Raspor S., Šegaric K. (2010), Does restaurant performance meet customers' expectations? An assessment of restaurant service quality using a modified Dineserv approach, "Tourism and Hospitality Management", vol. 16, no. 2.
  • Sprawozdanie z działalności w zakresie higieny żywności, żywienia i przedmiotów użytku za rok 2009, załącznik do dokumentu MZ-48, PSSE Gdynia.
  • Sprawozdanie z działalności w zakresie higieny żywności, żywienia i przedmiotów użytku za rok 2010, załącznik do dokumentu MZ-48, PSSE Gdynia.
  • Sprawozdanie z działalności w zakresie higieny żywności, żywienia i przedmiotów użytku za rok 2011, załącznik do dokumentu MZ-48, PSSE Gdynia.
  • Stan sanitarny kraju w roku 2009, www.gis.gov.pl, dostęp dnia: 19.02.2012.
  • Stan sanitarny kraju w roku 2010, www.pis.gov.pl, dostęp dnia:19.02.2012.
  • Stan sanitarno-higieniczny województwa pomorskiego 2009, http://www.wsse.gda.pl, dostęp dnia: 19.02.2012.
  • Stan sanitarno-higieniczny województwa pomorskiego 2010, http://www.wsse.gda.pl, dostęp dnia: 19.02.2012.
  • Ustawa z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Dz.U. Nr 12, poz. 49 z późn. zm.
  • Ustawa z 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolnospożywczych, Dz.U. Nr 187, poz. 1577 z późn. zm.
  • Ustawa z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, Dz.U. Nr 171, poz. 1225 z 27.09.2006 r.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171223967

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.