PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | R. 10, nr 3, cz. 2 | 84--93
Tytuł artykułu

Konsument wobec zagrożeń bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Consumer and Food Related Risks in the Area of Food Safety in the European Union
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule zostały przedstawione podstawowe zagrożenia wpływające na bezpieczeństwo żywności z punktu widzenia konsumenta na rynku Unii Europejskiej. Celem badań jest ukazanie czynników determinujących zakup żywności na rynku unijnym. Autorka przedstawia analizę sytuacji konsumentów w zakresie zagrożeń bezpieczeństwa żywności, wskazując na podstawowe zagrożenia określane przez konsumentów w poszczególnych krajach Unii Europejskiej. (abstrakt oryginalny)
EN
The paper presents main food related risks and problems that have effect on food safety from consumer's point of view in EU market. The aim of the research is to indicate the principal factors of food purchase in European Union and to define the consumer attitude towards the safety of food while purchasing and consuming food products. The authoress makes the analysis of consumer's situation in the area of food safety, indicating the main risks and problems associated with food safety in different EU Member States. (original abstract)
Rocznik
Strony
84--93
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Gdański
Bibliografia
  • EFSA: About EFSA, www.efsa.europa.eu, data wejścia 20.03.2012.
  • Europeans, agriculture and the Common Agricultural Policy (2010), Special Eurobarometer 336/Wave 72.5 European Opinion Research Group EEIG, March 2010, European Commission, TNS Opinion and Social, Brussels.
  • Food: From farm to fork statistics. 2011 edition (2011), Eurostat Pocketbooks, Eurostat, European Commission, Publication Office of the European Union, Luxembourg.
  • Food-related risks (2010), Special Eurobarometer 354, November 2010, European Comission, TNS Opinion and Social, Brussels.
  • Hamrol A. (2008), Zarządzanie jakością z przykładami. Nowe wydanie, PWN, Warszawa.
  • Nierzwicki W. (2010), Jakość żywności. Wydanie II zmienione, WSTiH, Fundacja Rozwoju Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk.
  • Wiśniewska M., Malinowska E. (2011), Zarządzanie jakością żywności. Systemy. Koncepcje. Instrumenty, Difin, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171224017

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.