PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 11 | z. 3 | 66--74
Tytuł artykułu

Czynniki determinujące konkurencyjność rynku mięsa w Polsce na tle krajów Unii Europejskiej

Warianty tytułu
The Factors Shaping the Competitivenes of Polish Meet Market Relating to Countries of the European Union
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przeprowadzono ocenę czynników determinujących konkurencyjność rynku mięsa w Polsce na tle krajów Wspólnoty. Analizy dokonano na podstawie porównania poziomu produkcji rynku mięsa w Polsce i krajach UE. Ocenie poddano także ceny towarów oraz relacje eksportu i importu pomiędzy Polską, a krajami UE. (abstrakt oryginalny)
EN
The aim of this work is to estimate of the factors determining competitiveness of the meat industry in Poland v.s. the countries of the European Community. The analysis has been conducted on the basis of comparative analysis of production quality of the meat industry both in Poland and the EU countries. The prices of the products were also evaluated in this respect as well as relations of the export and import between Poland and the EU countries. (original abstract)
Rocznik
Tom
11
Numer
Strony
66--74
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
Bibliografia
  • Bilans płatniczy NBP za lata 2002-2007.
  • Borchert E., Reinecke S. 2006: Eating, drinking, smoking - comparative price levels In 37 European countries for 2006. Eurostat.
  • Bossak J.W., Bieńkowski W. 2004: Międzynarodowa zdolność konkurencyjna kraju i przedsiębiorstw. [w] Wyzwania dla Polski na progu XXI wieku. SGH, Warszawa.
  • Grzeszak A. 2006: Raport co napędza gospodarkę. Polityka, 15 (2006).
  • http://faostat.fao.org/site/570/DesktopDefault.aspx?PageID=570.
  • http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tag00042.
  • http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=l&plugin=l&language=en&pcode=tag00043.
  • http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=l&plugin=l&language=en&pcode=tag00044.
  • http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgrn/table.do?tab=table&init=l&plugin=l&language=en&pcode=tag000.
  • Kowalski A. 2007: Istota i funkcjonowanie rynku żywnościowego i rolnego. Istota i funkcjonowanie rynku żywnościowego i rolnego pod red. Rembisz W., Idzik M. Wyd. Wyższa Szkoła Finansów i Zarządzania, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa, s. 20.
  • Marks-Bielska R., Kisiel R., Danilczuk J. 2006: Dzierżawa jako podstawowa forma zagospodarowania popegeerowskiego mienia. Wyd. Ośrodek Badań Naukowych im. Wojciecha Kętrzyńskiego, Olsztyn, s. 44,101.
  • Olszańska A. 2008a: Konkurencyjność producentów żywca wołowego w Polsce na rynku Unii Europejskiej ze szczególnym uwzględnieniem zmian cen skupu i relacji tych cen w latach 2003-2007. Roczniki Naukowe SERiA.
  • Olszańska A. 2008b: Rynek mięsa wieprzowego, wołowego i drobiarskiego. [w:] Wybrane rynki branżowe produktów rolno-spożywczych, pod red. Urbana S. Wyd. Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław.
  • Polski handel zagraniczny artykułami rolno-spożywczymi lata 2002-2006. 2006: FAPA, Warszawa.
  • Rosati D.K. 2001: Teoria ekonomii a proces transformacji systemowej. [w:] Polska ekonomia 2001. Raport roczny. Wyd. Ekonomiczne Bachorski MediaCorp; Warszawa.
  • Szczepaniak I. 2008: Uwagi końcowe. Ocena zmian konkurencyjności polskich producentów żywności po wejściu do UE, Program Wieloletni 2005-2009, nr 37. Wyd. IERiGZ, Warszawa.
  • Stańko S., Kossakowski J. 2006: Prognozowanie sytuacji na rynku wieprzowiny w oparciu o dane GUS. Biuletyn Informacyjny, nr 12(186). Wyd. ARR, Warszawa.
  • Urban S. 2008: Wybrane rynki branżowe produktów rolno-spożywczych. Wyd. Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław, s. 9.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171224665

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.