PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 11 | z. 3 | 172--176
Tytuł artykułu

Koncentracja rynku a rentowność branż przemysłu spożywczego

Autorzy
Warianty tytułu
Market Concentration and Profitability of Food Industry Branches
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Dokonano teoretycznej analizy zależności pomiędzy strukturą rynku, działaniami przedsiębiorstw oraz efektami. Następnie przeprowadzono empiryczną weryfikację związku pomiędzy koncentracją rynku a rentownością branż przemysłu spożywczego. (abstrakt oryginalny)
EN
The main aim of the paper was to analyze the theoretical and empirical aspects of Structure-Conduct-Performance paradigm. In the first part of this article, Differential Collusive Hypothesis - DCH and Differential Efficiency Hypothesis - DEH are presented. The second part of the paper contains static verification of S-C-P paradigm. The empirical results proved the existence of positive relation between concentration ratio and profitability in food industry branches. (original abstract)
Rocznik
Tom
11
Numer
Strony
172--176
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Bibliografia
  • Bain J.S. 1951: Relation of profit rate to industry concentration: American manufacturing 1936-40. Quarterly Journal of Economics, vol. 65, 293-324.
  • Bradburd R.M., Over M.A. 1982: Organizational costs, "sticky equilibria", and critical levels of concentration. Review of Economics and Statistics, vol. 64, 50-58.
  • Church J., Ware G. 2000: Industrial organization. Strategic approach. McGraw - Hill, New York, 428-429.
  • Demsetz H. 1973: Industry Structure, Market Rivalry and Public Policy. Journal of Law and Economics, vol. 16, no. 1, 1-9.
  • Drożdż J. 2008: Liderzy branż spożywczych. Przemysł Spożywczy, nr 8, 32-36.
  • Econ Trends Sector Analyses 2009: IS1 Emerging Markets.
  • Gorynia M. 1995: Mezoekonomia - modele samoregulacji branży. Ekonomista, nr 5-6, 815-837.
  • Hirschey M. 1985: Market Structure and Market Value. The Journal of Business, vol. 58, no. 1, 89-98.
  • Kwoka J.E., Ravenscraft D.J. 1986: Cooperation versus Rivalry: Price-Cost Margins by Line of Business. Economica, no. 1, 351-363.
  • Łyszkiewicz W. 2000: Industrial Organization. Organizacja rynku i konkurencja. Dom Wydawniczy Elipsa, Warszawa, 70.
  • Noga A. 1993: Dominacja a efektywna konkurencja. Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa, 28-33.
  • Pawłowska M. 2007: Rentowność a struktura rynku - wyniki badania panelowego zgodnie z modelem SCP. Bank i Kredyt, nr 4, 39-53.
  • Rószkiewicz M. 2002: Metody ilościowe w badaniach marketingowych. PWN, Warszawa, 137.
  • Salinger M.A. 1984: Tobin's q, Unionization, and the Concentration-Profits Relationship. The Rand Journal of Economics, vol. 15, 159-170.
  • Schmaiensee R. 1989, Inter-industry studies of structure and performance. [in:] Handbook of Industrial Organization, Schmalensee R., Willig R. (eds.). Elsevier, Amsterdam, 952-1001.
  • Urban R. (red.) 2008a: Przemysł spożywczy w Polsce. ING Bank Śląski, Warszawa, 30-32.
  • Urban R. (red.) 2008b: Stan polskiej gospodarki żywnościowej po przystąpieniu do Unii Europejskiej. Raport. 5. IERiGZ, Warszawa, 158.
  • Weiss L.W. 1974: The Concentration-Profits Relationship and Antitrust. [in:] Industrial Concentration: The New Learning, Goldschmid H.J., Mann H.M., Weston J.F. (eds.). Little, Brown & Co., Boston, 184-233.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171225067

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.