PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 11 | z. 3 | 259--264
Tytuł artykułu

Międzynarodowe regulacje dotyczące jakości produktów żywnościowych

Warianty tytułu
International Regulations of Food Quality
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Produkowanie bezpiecznej żywności jest obowiązkiem wszystkich osób uczestniczących w łańcuchu żywnościowym. Warunkiem koniecznym funkcjonowania każdego elementu tego łańcucha jest zapewnienie odpowiednich podstaw technicznych, materiałowych, higienicznych i zasobów ludzkich, umożliwiających realizację zasad GMP i GMP oraz zasad HACCP, gwarantujących produkcję bezpiecznej żywności zgodnie z prawem europejskim i polskim. (abstrakt oryginalny)
EN
Healty food production is a duty of all the persons participating in the nutrition chain. The necessary conditions of the functioning of each element in this chain is ensuring the proper technological, material, hygienic and human resources, thus enabling the realisation of GMP and GPM principles, guaranteed to the part by the European and Polish law. (original abstract)
Rocznik
Tom
11
Numer
Strony
259--264
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
Bibliografia
  • Berdowski J.B. 2006: Konieczność wdrożenia systemu HACCP przez producentów żywności to potrzeba chwili, czy nakaz władz administracyjnych? [w:] Sposoby osiągania doskonałości organizacji w warunkach zmienności otoczenia. Wyzwania teorii i praktyki, Skrzypek E. (red). Zakład Ekonomiki Jakości i Zarządzania Wiedzą. Wydział Ekonomiczny, Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, t 1, Lublin, s. 168.
  • Dzwolak W. 2007: Nowe narzędzia wspomagania programów bezpieczeństwa żywności. Przemysł Spożywczy, nr 2, s. 28.
  • Kijowski J" Sikora T. 2003: Ustawodawstwo żywnościowe dotyczące bezpieczeństwa zdrowotnego i systemów jego zapewnienia. [w:] Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Integracja i informatyzacja systemów, Kijowski J., Sikora T. (red.) Wyd. Naukowo-Techniczne, Warszawa, s. 9.
  • Korzycka-Iwanow M., Zadernowski M.R., Obiedziński M.W. 2004: Realizacja strategii bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej. Przemysł Spożywczy, nr 11, s. 4-5.
  • Lenkiewicz J. 2005: Pakiet higieniczny - nowym prawem wspólnotowym. Część II. Przemysł Spożywczy, nr 3, s. 22-24.
  • Popularna Encyklopedia Powszechna 2002: Warszawa, t 10. s. 104.
  • Popularna Encyklopedia Powszechna 2001: Warszawa, t 3, s. 389.
  • Sałacki K. 2007: Zmiany organizacyjne na rynku mleka -rekompensaty za rezygnacje z produkcji i zniesienie kwotowania produkcji mleka. Przegląd Mleczarski, nr 10, s. 38.
  • Skrabka-Błornicka T. 2001: Higiena żywności. Wyd. Akademii Ekonomicznej im Oskara Langego we Wrocławiu, Wrocław, s. 74.
  • Skrzyńska A. 2004: Higiena żywności w Kodeksie Żywnościowym. Przemysł Spożywczy, nr 2, s. 40.
  • Urban W. 2003: Systemy jakości a podnoszenie konkurencyjności. Wyniki badań w przemyśle spożywczym. Wyd. Politechniki Białostockiej, Białystok, s. 28.
  • Wielka Encyklopedia PWN. 2002: Warszawa, t. 7, s. 497.
  • Wiśniewska M., Wiśniewska M. 2005: Od gospodarstwa do stołu. Organizacja i zarządzanie jakością oraz bezpieczeństwem produktu żywnościowego. Wyd. Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk, s. 41.
  • Wikipedia - Wolna Encyklopedia.
  • Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, //www.ijhar-s.gov.pl, (10.12.2008).
  • Główny Inspektorat Sanitarny, //www.gis.gov.pl, (10.12.2008).
  • Kancelaria Senatu. Biuro legislacyjne. Opinia do ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego (druk nr 43), //www.se-nat.gov.pl/k6/dok/opinia/2005/003/043.htm, (10.12.2008).
  • MDG Doradztwo Gospodarcze, ISO 22000, //www.mdg.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=34&Ite-mid=l 39&vitem=39&activem=66, (10.12.2008).
  • Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, //www.minrol.gov.pl, (10.12.2008).
  • Polska Federacja Producentów Żywności, //www.pfpz.pl, (10.12.2008).
  • Wikipedia - Wolna Encyklopedia (pl.wikipedia.org/wiki/Dyrektywa_Unii_Europejskiej) (10.12.2008), (pl.wikipedia.org/wiki/Opinia_(Unia_Europejska), (10.12.2008), (pl.wikipedia.org/wiki/Rozporz%C4%5dzenie_(Unia_Europejska), (10.12.2008).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171225145

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.