PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 11 | z. 3 | 288--292
Tytuł artykułu

Samowystarczalność żywnościowa Polski w sektorze zbożowym wobec procesu globalizacji

Warianty tytułu
Food Self-Sufficiency in Poland in the Cereal Sector in View of Globalization
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Proces liberalizacji handlu zmienia podejście do samowystarczalności żywnościowej. Zaprezentowano zmiany w handlu zagranicznym w strategicznym sektorze polskiej gospodarki żywnościowej w latach 2004-2008. (abstrakt oryginalny)
EN
The trade liberalisation process changes approach to food self-sufficiency. The article shows the changes in the foreign trade in the strategic sector of the Polish food economy in the 2004-2008 years. (original abstract)
Rocznik
Tom
11
Numer
Strony
288--292
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
Bibliografia
  • Domiter M. 2008: Eksport w doktrynie i polityce gospodarczej na tle procesów liberalizacyjnych i integracyjnych. Prace Naukowe, nr 1194. Wydawnictwo AE we Wrocławiu.
  • Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi. Stan i perspektywy. Analizy rynkowe. 2005-2008: IERiGŻ-PIB, nr 22-28,Warszawa.
  • Judzińska A. 2007: Konkurencyjność polskiego sektora zbożowego. Roczniki Naukowe SERiA, t. X, z. 4.
  • Sobiecki R. 2007: Globalizacja a funkcje polskiego rolnictwa. SGH, Warszawa.
  • Szczepaniak I. 2006: Ocena zmian konkurencyjności polskich producentów żywności po wejściu do UE. Program Wieloletni 2005-2009. IERiGŻ, Raport, nr 37, Warszawa.
  • Urban S. 2008: Rynek zbóż. [w:] Wybrane rynki branżowe produktów rolno-spożywczych (Urban S. red.). Wyd. UE we Wrocławiu.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171225713

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.