PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 11 | z. 3 | 356--360
Tytuł artykułu

Produkcja i handel wieprzowiną na świecie

Warianty tytułu
Production and Trade of Pork in the World
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedstawiono zmiany na rynku mięsa wieprzowego po 2000 roku oraz ich przyczyny. Analizą objęto największych producentów, eksporterów i importerów tego gatunku mięsa na świecie z uwzględnieniem pozycji Polski. Z badań wynika, że na świecie rośnie produkcja wieprzowiny i rozwija się handel tym gatunkiem mięsa. Największym eksporterem wieprzowiny jest UE-25, a do największych importerów zalicza się Japonię i Rosję. (abstrakt oryginalny)
EN
The paper aims to present the changes that took place in the world pork market after the year 2000. The largest producers, exporters and importers of pork meat in the world were analyzed with special attention given to Poland. The production of pork in the world is increasing and a trade of this kind of meat is developing. The increase of international trade is determined by differences in the costs of the production between countries and differences in the purchasing power of currencies. The largest exporters of the pork are: UE- 25 and USA, Japan and Russia are recognized as leading importers. The trade of pork requires meeting rigorous veterinary requirements. (original abstract)
Rocznik
Tom
11
Numer
Strony
356--360
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • Galus P. 2008: Konsolidacja na światowym rynku mięsa wieprzowego, (http://www.agrobusiness.eu/2008/11/22/konsolidacja-na-swiatowym-rynku-miesa-wieprzowego).
  • Hoste R., Backus G.B.C. 2003: Global pig production costs. LEI, Wageningen (http://www.porkworld.la/img/File/relatorios/REPORT%20LEI%20Global%20Pig%20productiono/o20costs.pdf).
  • Kostrzyński P., Leonia M. 2005: Rynek wieprzowiny. [w:] Światowy rynek żywca, mięsa, drobiu i jaj. FAMMU, FAPA. Warszawa (http://fapa.com.pl/gfx/fammu/raporty/sygnalny_mieso.pdf).
  • Liberska B. 2002: Współczesne procesy globalizacji gospodarki światowej. [w:] Globalizacja: Mechanizmy i wyzwania, Liberska B. (red). PWE, Warszawa.
  • Optymistyczne prognozy. 14.01.2009 (http://www.farmer.pl/prcdukcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/optymistyczne_pro-gnozy,6fbc9e29ba9b211b64e9.html).
  • Pejsak Z. 2005: Sytuacja na światowym i europejskim rynku żywca wieprzowego z uwzględnieniem pozycji Polski. [w:] Prowadzenie i rozwój gospodarstw specjalizujących się w produkcji żywca wieprzowego w aspekcie racjonalizacji wykorzystania podstawowych czynników produkcji i zgodnie z wymogami UE, Kołacz R. (red). Poznań, s. 5-18.
  • Rocznik Statystyczny Rolnictwa. 2008; GUS, Warszawa.
  • Spadek popytu na mięso na rynku światowym. 2009: FAMMU, FAPA, 27-04 (http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/spadek-popynj-na-mieso-na-rynku-swiatowym,l5530.html).
  • Szymańska E. 2008: Konkurencyjność produkcji wieprzowiny w Polsce na tle największych producentów na świecie. [w:] Co decyduje o konkurencyjności polskiej gospodarki? Noga M., Stawicka M. (red.). Prace Naukowe AE we Wrocławiu, nr 1118, t. 2, Wrocław, s. 655-667.
  • UNCTAD. 1996: Globalisation and Liberalisation: Effects of International Economic Relations on Poverty, Dokument UNCTAD/ECDC/PA/4/Rev. 1/, Geneva (www.unctad.org).
  • USDA. 2009: Livestock and Poultry: Word Markets and Trade (http://www.fas.usda.gov/psdonline/circulars/livestock_po-ultry.pdf).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171225815

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.