PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 11 | z. 3 | 378--382
Tytuł artykułu

Wpływ globalizacji na rynek cukru w Polsce

Warianty tytułu
The Effect of Globalization on the Sugar Market in Poland
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedstawiono przemiany zachodzące w polskim sektorze cukrowniczym po 1990 r. Zwrócono uwagę na zmiany w bazie surowcowej cukrowni oraz w przemyśle cukrowniczym. Wskazano na przyczyny tych zmian, przy czym szczególną uwagę zwrócono na rolę globalizacji. Duży wpływ na polskie cukrownictwo ma prawodawstwo Unii Europejskiej. (abstrakt oryginalny)
EN
In Poland the sugar industry has been undergoing significant changes. The quickened concentration process of sugar beet cultivation and the development of sugar industry have been occurring for the last 19 years. Patterns that are transferred from the Western Europe have the essential effect on these changes. Furthermore, international sugar companies, to which the majority of Polish sugar factories belong, the sugar policy of the European Union and situation on the world sugar market also influence on the Polish sugar market. (original abstract)
Rocznik
Tom
11
Numer
Strony
378--382
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
Bibliografia
  • Analizy Rynkowe. Rynek cukru. 1996-2008: IERiGŻ, Warszawa.
  • Kapusta F. 1998: Teoria agrobiznesu. AE Wrocław.
  • Urban S. (red.). 2008: Wybrane rynki branżowe produktów rolno-spożywczych. UE Wrocław.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171225823

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.