Czasopismo
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
Selected Aspects of Orientation Analysis on Results in Food Sector Companies
Języki publikacji
Abstrakty
W zestawie kryteriów modelu doskonałości EFQM "wyniki" są oceniane jako rezultaty wykorzystania potencjału organizacji. Przedsiębiorstwa startujące w konkursach jakościowych mają szansę uzyskać w tych kategoriach aż połowę wszystkich zebranych punktów. Warto zatem poświęcić bliższą uwagę tym kryteriom. Analiza dotyczy obszaru sektora spożywczego, a poddano jej kilka przedsiębiorstw uczestniczących w Konkursie o Wielkopolską Nagrodę Jakości. Na wstępie podano kilka najważniejszych informacji na temat organizowanego od kilkunastu lat konkursu. Następnie scharakteryzowano wspomniane przedsiębiorstwa. Na podstawie raportów samooceny wg modelu doskonałości EFQM przedstawiono osiągnięte przez nie rezultaty, wysunięto wnioski i wskazano na specyfikę rezultatów przedsiębiorstw branży spożywczej w obszarze orientacji na wyniki.(abstrakt oryginalny)
The four criteria of EFQM excellence model defined as "results" are assessed as the results of exploiting the potential of the organization. Companies applying for quality awards have the opportunity to collect half of the number of overall points in this group of categories. Therefore, a closer look on these criteria is necessary, especially since the analysis is performed on companies from the food industry. For the purposes of this paper, selfassessment reports from Wielkopolska Quality Award (WNJ) Contest have been reviewed. A short introduction about the WNJ is given, followed by the presentation of mentioned companies. Based on reports consistent with the EFQM excellence model, the results achieved by companies are summarized. Conclusions and food sector specific circumstances finalize the paper.(original abstract)
Rocznik
Strony
184--193
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
- Boulter L. et al. Report on EFQM and BQF funded study into the impact of the effective implementation of organizational excellence strategies on key performance results, Centre of Quality Excellence, the University of Leicester, 2005, http://www.siq.se/res/Arkiv/efqm_report_2005.pdf.
- Charakterystyka EFQM - http://www.iso.org.pl/efqm.
- Conti T., Organizational Self-assessment, Chapman & Hall, London 1997.
- Eskilden J.K. et al., The criterion weights of the EFQM Excellence Model, "International Journal of Quality and Reliability Management" 2001, vol. 18(8), s. 783-795.
- Nazemi J., A process model for improvement through EFQM, "World Applied Sciences Journal" 2010, vol. 8(3), s. 279-287.
- Raport z ankiety - Samoocena oparta na kryteriach modelu EFQM i Polskiej Nagrody Jakości, XII Edycja Konkursu o Wielkopolską Nagrodę Jakości - Kopalnia Soli "Kłodawa" SA, Poznań 2010.
- Raport z ankiety - Samoocena oparta na kryteriach modelu EFQM i Polskiej Nagrody Jakości, X Edycja Konkursu o Wielkopolską Nagrodę Jakości - PW Amigo, Poznań 2010.
- Raport z ankiety - Samoocena oparta na kryteriach modelu EFQM i Polskiej Nagrody Jakości, X Edycja Konkursu o Wielkopolską Nagrodę Jakości - Zakład Mięsny Konarczak Sp. J., Poznań 2008.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171229825