PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 12 | z. 2 | 207--212
Tytuł artykułu

Ocena wykorzystania finansowego instrumentu sterowania rybołówstwem przez polskich producentów rybnych oraz sektor badawczo-rozwojowy

Warianty tytułu
Evaluation of Use of Financial Instrument for Fisheries Guidance by Polish Fish Producers and R&D Sector
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedstawiono wyniki analizy projektów zrealizowanych przez producentów rybnych oraz sektor B+R w ramach Sektorowego Programu Operacyjnego "Rybołówstwo i przetwórstwo ryb 2004-2006". Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że poziom absorpcji dostępnych środków unijnych przez wszystkie badane grupy beneficjentów był bardzo wysoki, dzięki czemu udało się osiągnąć założone cele. Zgodnie z oczekiwaniami projekty armatorów rybackich i przetwórców rybnych wpłynęły pozytywnie na restrukturyzację i modernizację branży rybnej, a sektor B+R przyczynił się do rozwoju jej innowacyjności. (abstrakt oryginalny)
EN
The paper presents the results of the analysis of projects carried out by fish producers and R&D sector under the Sectoral Operational Programme "Fisheries and Fish Processing 2004-2006". Based on the survey it was found that the level of absorption of EU funds available for all treatment groups of beneficiaries was very high, managed to achieve their objectives. As expected, the projects in the manufacturing sector contributed positively to the restructuring and modernization of the fishing industry, while the public sector R&D contributed to the development and innovation. (original abstract)
Rocznik
Tom
12
Numer
Strony
207--212
Opis fizyczny
Twórcy
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
Bibliografia
  • Dębowski R., Bernaoe R., Radtke G., Skóra M. 2008: Stan populacji troci wędrownej (Salmo trutta m. trutta) i łososia (Salmo salar) w dorzeczu Słupi i możliwości optymalizacji tarła tych gatunków. Wyd. IRS, Olsztyn.
  • Hryszko J. 2009: Polska gospodarka rybna a sektorowy program operacyjny w latach 2007-2013. Rocz. Nauk. SERiA, t. IX, z. 1, s. 178-183.
  • Kolman R., Kapusta A., Szczepkowski M.. Duda A., Bogacka-Kapusta E. 2008: Jesiotr bałtycki (Acipenser oxyrhynchus oxyrhynchus Mitchell). Wyd. IRS, Olsztyn.
  • Kołakowski E., Kołakowska A. Postępy w technologii solenia i marynowania ryb. (www.ryby.rsi.org.pl/dane/ download/postepy_w_technologia.pdf).
  • Kołakowski E., Stodolnik L., Domiszewski Z. Technologia mrożonych przetworów rybnych, (www.ry-by.rsi.org.pl/dane/download/technologia.pdf).
  • Kozioł K. 2005: Model polityki innowacyjnej w Unii Europejskiej. Difin, Warszawa, s. 131.
  • Mapa dotacji unijnych, (www.mapadotacji.gov.pl), 15.03.2010.
  • Seremak-Bulge J., Pieńkowska B., Kuzebski E. 2008: Zmiana ekonomicznych warunków funkcjonowania sektora rybnego. [w:] Rozwój rynku ryb i zmiany w jego funkcjonowaniu w latach 1990-2007. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa, s. 17-24.
  • Sprawozdanie ARiMR 2009: Informacja o liczbie i kwotach złożonych wniosków o pomoc oraz kwotach zrealizowanych płatności w ramach SPO "Rybołówstwo i przetwórstwo ryb" 2004-2006 dla kraju. System Informacji Zarządczej ARiMR.
  • Szostak S. 2009: Wyniki gospodarki rybnej. [w:] Morska Gospodarka Rybna w 2008 r. MIR, Gdynia, s. 1-3.
  • Szostak S. 2007: Wyniki gospodarki rybnej. [w:] Morska Gospodarka Rybna w 2006 r. MIR Gdynia, s. 1-2.
  • Uzupełnienie Sektorowego Programu Operacyjnego "Rybołówstwo i przetwórstwo ryb 2004-2006" 2004. Min.RiRW, Warszawa.
  • Wyrwisz J. 2003: Znaczenie wdrażania strategii innowacji dla konkurencyjności przedsiębiorstw. [w:] Źródła przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstw w agrobiznesie. AR w Lublinie, s. 448.
  • www.uwm.edu.pl/ryby-spo/strona/charakterystyka_projektu.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171231495

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.