PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1988 | z. 19, nr 500 | 53--64
Tytuł artykułu

Kształtowanie treści pracy robotników w procesach produkcji przemysłowej

Warianty tytułu
Forming of Labour Substance in Processes of Industrial Production
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Opracowanie zawiera omówienie proponowanej przez Zespół Nauki o Pracy Politechniki w Karl-Marx-Stadt metody wartościowania funkcji roboczych ze względu na ich treść, jako podstawy kształtowania treści pracy korzystnej dla robotników. Odnosi się ono przede wszystkim do zautomatyzowanych procesów produkcji przemysłu maszynowego. Proponowana metoda może jednak znaleźć zastosowanie także w innych przemysłach charakteryzujących się wysokim poziomem mechanizacji i automatyzacji procesów produkcji. Opracowanie powstało w wyniku bezpośredniej współpracy między podanym wyżej Zespołem oraz Zakładem Organizacji Pracy i Ergonomii PŁ. (abstrakt oryginalny)
EN
The paper contains the discussion of estimation method of labour functions in respect of their substance being a basis of forming labour substance advantageous to workers. The method has been suggested by the of Work Science of the Karl-Marx-Stadt Technical University; it has been referred to the automated processes of machines-building industry first all. The suggested estimation method of labour may be applied however also in the other industries characterized by a nigh mechanization and automation of manufacturing processes degree. The article results from the direct collaboration of the above mentioned Team with the Department of Ergonomics and Organization of Labour of the Łódź Technical University. (original abstract)
Rocznik
Strony
53--64
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Wyższa Szkoła Techniczna w Karl-Marx-Stadt, Niemcy
  • Politechnika Łódzka
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171237939

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.