PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | nr 2 | 71--80
Tytuł artykułu

Analiza jakości wybranych zielonych herbat liściastych bez dodatków i z dodatkiem owocowym

Warianty tytułu
Analysing the Quality of Selected Green Leaf Teas without and with Fruit Component
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Głównym czynnikiem wpływającym na zakup herbaty są walory smakowe, cena oraz marka. Jednak coraz częściej konsumenci zwracają uwagę także na skład chemiczny i właściwości zdrowotne, w czym można upatrywać wzrostu popularności w Polsce herbaty zielonej. Obecnie zmieniają się upodobania, wymagania i oczekiwania konsumentów w stosunku do jakości dostępnych na polskim rynku herbat. Herbaty zielone, ze względu na rosnącą popular­ność, znajdują się w ofercie większości producentów herbat w wielu odmianach zróżnicowa­nych cenowo. Badaniami, których wyniki przedstawiono w niniejszej pracy, objęto grupę zielonych herbat liściastych z tzw. "średniej półki", czyli wybieranych przez najliczniejszą grupę konsumentów na polskim rynku. W niniejszej pracy dokonano oceny parametrów fizykochemicznych takich jak: wilgotność, zawartość garbników, szczawianów rozpuszczalnych, dodatek herbaty ekstrahowanej i sztucznego barwnika. Jakość analizowanych liściastych herbat zielonych dostępnych na krajowym rynku była zadowalająca, w pewnym stopniu uzależniona od ich ceny detalicznej. Wyższe ceny herbat były adekwatne do ich wyższej jakości. Niemniej jednak herbaty zielone z komponentem owocowym np. cytryną, pigwą lub maliną, odznaczały się niższą zawartością szczawianów rozpuszczalnych w stosunku do herbat jednoskładnikowych (czystych), co nale­ży uznać za cechę korzystną z punktu widzenia zdrowotnego. W żadnej z ocenianych herbat nie stwierdzono zafałszowań dodatkiem liści herbaty ekstrahowanej, a także nie wykazano zafałszowania barwy. (abstrakt oryginalny)
EN
The main factors influencing the purchase of teas are taste, price and brand. However, consumers pay increasing attention also to the chemical composition and nutritional properties of teas, what could explain the growth in popularity of green tea in Poland. Currently, tastes, requirements and expectations of consumers in relation to the quality of teas available on the market is are changing. Green tea, due to its growing popularity, is available from most of the tea producers in many varieties and at different cost. The study which results are presented in this work involved a group of green leaf tea in the "middle price segment" that is chosen by the largest group of consumers on the Polish market. In the present study the following physicochemical parameters were assayed: the content of water, the tannin and soluble oxalate content, the addition of extracted tea and colorants. The quality of green leaf tea available on the domestic market was satisfactory and sometimes depended on the retail price. Highest prices of tea were adequate for their high quality. Nevertheless, green teas with component of fruit, e.g. with lemon, quince and raspberry, which are cheaper than single species teas, were characterized by lower content of soluble oxalate in relation to the single-component (pure) teas, which is good from health point of view. In none of the analyzed teas adulteration (by addition of extracted tea and coloring) was detected. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
71--80
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Bibliografia
  • [1] Basu A., Sanchez К., Leyva M.J., Wu M., Betts N.M., Aston Ch.E., Lyons T.J. (2010) Green tea supplementation affects body weight, lipids, and lipid peroxidation in obese subjects with metabolic syndrome. J. Am. Coll. Nutr., 29, 31-40.
  • [2] Brzozowska A. (red.), Toksykologia żywności - przewodnik do ćwiczeń. Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2010.
  • [3] Charrier M.J.S., Savage G.P., Vanhanen L. (2002) Oxalate contents and calcium binding capacity of tea and herbal teas. Asia Pac. J. Clin. Nutr., 11, 298-301.
  • [4] Cichoń Z., Miśniakiewicz M. (2005) Analiza jakości czarnych herbat liściastych. Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie, 678, 103-127.
  • [5] Cichoń Z., Wierciak E. (2005) Towaroznawcza charakterystyka herbaty. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie.
  • [6] Cooper R., Morré J., Morré D. (2005) Medicinal benefits of green tea: part I. Review of noncancer health benefits. J. Altern. Complement. Med., 11, 521-528.
  • [7] Dmowski P., Smiechowska M. (2008) Wykorzystanie włókna surowego do wykrywania zafałszowań w herbacie. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 3 (58), 116-122.
  • [8] Galii V., Barbas С. (2004) Capillary electrophoresis for the analysis of short-chain organic acids in coffee. J. Chromatogr. A, 1032, 299-304.
  • [9] Jeong B.C., Kim B.S., Kim J.I., Kim H.H. (2006) Effects of green tea on urinary stone formation: an in vivo and in vitro study. J. Endourol. 20 (5), 356-361.
  • [10] Kędzior W. (red.), Badanie i ocena jakości produktów spożywczych. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków 2003.
  • [11] Lane B.G. (1994) Oxalate, germin, and the extracellular matrix of higher plant. FASEB J., 8, 294-301.
  • [12] McKay D., Seviour P., Comerford A., Vasdev S., Massey M.K. (1995) Herbal tea: an alternative to regular tea for those who form calcium oxalate stones. J. Am. Diet. Assoc., 95,360-361.
  • [13] Noonan S.C, Savage G.P. (1999) Oxalate content of foods and its effect on humans. Asia Pacific J. Clin. Nutr., 8: 64-67.
  • [14] Nutrition Care Manual. Urolithiasis/urinary stones - www.nutritioncaremanual.org dostęp 13 czerwca 2012.
  • [15] O'Connor H. The oxalate content of food, www.ohf.org, dostęp 13 czerwca 2012.
  • [16] Plust D., Czerniejewska-Surma В., Domiszewski Z., Bienkiewicz G., Subda R., Wesołowski T. (2011) Jakość wybranych herbat białych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 3 (76), 90-97.
  • [17] PN-ISO 1573:1996. Herbata - oznaczanie ubytku masy w temp. 103°C.
  • [18] PN-ISO 3720:1997/Apl :2004. Herbata czarna. Definicja i podstawowe wymagania.
  • [19] Pro - Test, Kontrola kawy i herbaty. Kawa czy herbata? Pro - Test, 2009, 1 (84) www.poradnikhandlowca.pl.
  • [20] Ramello A., Vitale С., Marangella M. (2000) Epidemiology of nephrolithiasis. J. Nephrol., 13,45-50.
  • [21] Savage G.P., Charrier M.J., Vanhanen L. (2003) Bioavailability of soluble oxalate from tea and the effect of consuming milk with the tea. Eur. J. Clin. Nutr., 57 (3), 415-419.
  • [22] Sharangi A.B. (2009) Medicinal and therapeutic potentialities of tea (Camellia sinensis L.). A review. Food Res. Int., 42, 529-535.
  • [23] Shrubsole M.J., Lu W., Chen Z., Shu X.O., Zheng Y., Dai Q., Cai Q., Gu K., Ruan Z.X., Gao Y.T., Zheng W. (2009) Drinking green tea modestly reduces breast cancer risk. J. Nutr., 139,310-316.
  • [24] Sperkowska В., Bazylak G. (2010a) Analiza zawartości szczawianów w naparach czarnych herbat i kaw dostępnych na polskim rynku. Nauka Przyr. Technol., 4 (3), 1-13.
  • [25] Sperkowska В., Bazylak G. (201 Ob) Ocena zawartości rozpuszczalnych szczawianów w herbatach zielonych i popularnych naparach ziołowych. Bromat. Chem. Toksykol., 43 (2), 130-137.
  • [26] Stańczyk A. (2008) Garbniki katecholowe różnych gatunków herbat. Bromat. Chem. Toksykol., 41 (1), 95-98.
  • [27] Stańczyk A., Rogala E., Wędzisz A. (2010) Oznaczenie zawartości garbników oraz wybranych składników mineralnych w zielonych herbatach. Bromat. Chem. Toksykol., 43 (4), 505-508.
  • [28] Stańczyk A., Skolimowska U., Wędzisz A. (2008) Zawartość garbników w zielonych i czarnych herbatach oraz właściwości antybakteryjne metanolowych wyciągów, Bromat. Chem. Toksykol., 41 (4), 976-980.
  • [29] Stój A., Bastrzyk A. (2011) Analiza wyróżników jakościowych herbat czarnych liściastych. Towaroznawcze Problemy Jakości, 1 (26), 26-35.
  • [30] Szymula M., Ratajczak J. (2010) Raport - Rynek herbaty i kawy I. Poradnik Handlowca, 9, www.poradnikhandlowca.com.pl.
  • [31] Swiderski F. (red.), Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii. Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2010.
  • [32] Ucherek M. (2006) Opakowania do herbaty w opinii konsumentów. Opakowanie, 8, 34-38.
  • [33] Wei K" Wang L., Zhou J., He W., Zeng J., Jiang Y., Cheng H. (2011) Catechin contents in tea (Camellia sinensis) as affected by cultivar and environment and their relation to chlorophyll contents, Food Chem., 125, 44-48.
  • [34] Wołosiak R., Mazurkiewicz M., Drużyńska В., Worobiej E. (2008) Aktywność przeciwutleniająca wybranych herbat zielonych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4 (59), 290-297.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171239487

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.