PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | nr 70 | 119--128
Tytuł artykułu

Suwerenność żywnościowa a procesy globalizacji w rolnictwie

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Food Sovereignty and a Processes of Globalisation in Agriculture
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem artykułu jest ukazanie, jaki wpływ na bezpieczeństwo żywnościowe mają zmiany zachodzące w rolnictwie, spowodowane postępującym procesem globalizacji. W opracowaniu podjęto również próbę odpowiedzi na pytanie, czy koncepcja suwerenności żywnościowej może być lepszym sposobem na uzyskanie bezpieczeństwa żywnościowego krajów rozwijających się. (fragment tekstu)
EN
Globalisation processes occurring in agriculture contribute to improve the efficiency of management, however, does not affect the improvement of food security in the least developed countries, and also does not solve the problem of world hunger. It seems that the better way of development for the least developed countries is the realization of the concept of food sovereignty, with the support of farmers in those countries, and not relying on food aid. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
119--128
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności kwestionuje francuskie badania ws. GMO, http://www. srodowisko.abc.com.pl/czytaj/-/artykul/agencja-ds-bezpieczenstwa-zywnosci-kwestionuje-francuskie- badania-ws-gmo, dostęp dn. 15.05.2012 r.
  • Amin S. 2003. World Poverty Pauperization & Capital Accumulation. Monthly Review. 55 (5), http:// monthlyreview. org/ 2003/10/01/world-poverty-pauperization-capital-accumulation dostęp dn. 10.05.2012 r.
  • Anioł A., Pruszyński T., Twardowski T. 2007. Zielona biotechnologia - korzyści i obawy. Łódź, Polska Federacja Biotechnologii, 9-12.
  • Eberhardt P. 2005. Dick im Geschäft Handelspolitik im Dienste des Agrobusiness. Weltwirtschaft. Berlin, Ecology & Development, 7-8.
  • Estival L. 2009. Inny model rolnictwa. Le Monde diplomatique. Edycja polska 10.
  • Globalizacja, mechanizmy i wyzwania. 2002. Red. B. Liberska. Warszawa, PWE, 17.
  • Gulbicka B., Kwasek M. 2005. Wyżywienie ludności na świecie, w: Wpływ procesu globalizacji na rozwój rolnictwa na świecie. Program wieloletni 2005-2009. Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej. Red. G. Dybowski. Warszawa, IERiGŻ, 77-79.
  • Pawlak K. 2010. Polska wieś w dobie globalizacji. Scr. Comen. Les. PWSZ, Leszno 8, Scripta Comeniana Lesnensia, 4.
  • Raport FAO dotyczącego perspektyw dla rolnictwa do roku 2018 OECD-FAO Agricultural Outlook 2009, http://www.oecd-ilibrary.org/docserver/download/510902pe5.pdf?expires=1372800794&id=id& accname=guest&checksum=DCFE472B3F36D008FE88B0F36027D7B1, dostęp dn. 14.05.2012 r.
  • Sapa A. Bezpieczeństwo żywnościowe w krajach rozwijających się, http://www.kpsw.edu.pl/menu/ pobierz/RE3/17Sapa.pdf, dostęp dn. 14.05.2012 r.
  • Sobiecki R. 2007. Globalizacja ekonomiczna a zmiana uwarunkowań produkcji rolniczej. Realia i co Dalej 2, 2-7.
  • Suwerenność żywnościowa, www.pah.org.pl/naszedzialania/100/suwerennosc_zywnosciowa, dostęp dn. 14.05.2012 r.
  • Ślimko E. Suwerenność żywnościowa, http://globalnepoludnie.pl/Suwerennosc-zywnosciowa, dostęp dn. 18.04.2012 r.
  • Trade reforms and food security. Conceptualizing the linkages. 2003. Rome, FAO.
  • Woś A. 2005. Interwencjonizm państwowy i globalizacja w polityce rolnej. Zag. Ekon. Rol. 4, 6-12.
  • Żywność genetycznie modyfikowana - debata, http://www.eufic.org/article/pl/artid/6/, dostęp dn. 16.05.2012 r.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171239551

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.