PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | nr 236 | 64--73
Tytuł artykułu

Bariery i możliwości rozwoju współpracy rolników z gastronomią - perspektywa rolników

Warianty tytułu
The Barriers and Opportunities to Develop Cooperation Between Farmers and the Foodservice Sector - Farmers' Perspective
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem artykułu jest przedstawienie wyników badań ilościowych dotyczących działalności producentów rolnych związanych z rynkiem usług żywieniowych (gastronomią). Omówiono główne powody sprzedaży i braku sprzedaży produktów rolnych przez producentów rolnych do gastronomii. Na tej podstawie sformułowano bariery i możliwości współpracy pomiędzy producentami rolnymi i przedsiębiorstwami związanymi z gastronomią, które obserwują w swoim otoczeniu producenci rolni. (abstrakt oryginalny)
EN
This article presents results of quantitative studies of activities of agricultural producers related to the market of food services). It was found that there is the opportunity to develop sales to the food services industry as a channel of sale of raw materials from agricultural farm. Farmers perceive in their environment barriers and opportunities for the cooperation with food services industry. From the farmers' perspective main barriers of such cooperation are related to: the nature of production, lack of interest of a participant of the distribution channel and difficulties associated with the customer. In farmers' opinion selling to food service industry can be developed mainly on the basis of product's assortment, sales conditions, customers' interest as well as obtained contacts and relationships. Issues related to the quality are not limitation in terms of extending cooperation with the food services industry. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
64--73
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Bibliografia
  • Baum, R., 2011., Ocena zrównoważonego rozwoju w rolnictwie (studia metodyczne), Rozprawy Naukowe nr 434, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
  • Grzelak, A., Stępień, S., 2010, Konsekwencje zmian klimatycznych dla rolnictwa - wybrane problemy, w: Grzelak, A., Sapa, A. (red), Agroekonomia w warunkach rynkowych. Problemy i wyzwania, Zeszyty Naukowe, nr 150, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, s. 46-58.
  • Moneo, M., Iglesias, A., 2004, Climate Changes and Agriculture, Universidad Politécnica de Madrid, Madrid.
  • Sikora, A., 2008, Ubezpieczenia w rolnictwie indywidualnym, IERGiŻ, Warszawa.
  • Sznajder, M., Trębacz, A., Adamczyk, G., 1997, Rynek rolny, Wydawnictwo Top Druk s.c., Poznań.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171240555

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.