PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | R. 11, nr 3 (40), Supl. | 196--203
Tytuł artykułu

Aktywność przeciwutleniająca soków i półkoncentratów otrzymanych z owoców borówki wysokiej (Vaccinium Corymbosum L.)

Warianty tytułu
Antioxidant Activity of Juices and Semi-Concentrates Produced from Highbush Blueberry Fruits (Vaccinium Corymbosum L.)
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem pracy było określenie zmian właściwości przeciwutleniajacych i zawartości polifenoli podczas kolejnych etapów otrzymywania soków i półkoncentratów z owoców dwóch odmian borówki wysokiej - Earlyblue i Bluecrop. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że owoce obu odmian borówki wysokiej charakteryzowały się dużą aktywnością przeciwutleniającą wynoszącą odpowiednio 30,9 mM Troloxu/g owoców (Earlyblue) i 41,2 mM Troloxu/g owoców (Bluecrop). Straty ogólnej pojemności przeciwutleniajacej soku surowego w stosunku do owoców wynosiły 55%, podczas gdy wytłoki charakteryzowały się aż 32% (Bluecrop) i 46% (Earlyblue) aktywnością początkową owoców. Procesy wstępnej obróbki miazgi (rozdrabnianie, maceracja oraz tłoczenie) zmniejszały właściwości przeciwutleniające otrzymanych produktów w porównaniu z wyjściowym surowcem. (abstrakt oryginalny)
EN
The objective of the study was to determine changes in the antioxidant properties and content of polyphenols, which occured during the ensuing phases of making juices and semi-concentrates from two cultivars of highbush blueberry cultivars (Vaccinium corymbosum L., cv. Earlyblue, Bluecrop). On the basis of the results obtained, it was stated that fruits of the two highbush cultivars of blueberries showed a high antioxidant activity the level of which was as follows: Earlyblue cultivar - 30.9 µM Trolox equivalents per g fresh weight; Bluecrop cultivar -41.2 µM of Trolox equivalents per g fresh weight. Losses in the total antioxidant capacity of raw juices with regard to fruits used were 55%, whereas the pomaces produced were characterized by as much as 32% (Bluecrop) and 46% (Earlyblue) of the initial antioxidant activity of fruits. During individual phases of the initial processing of fruit pulp (crushing, maceration, and pressing), the antioxidant properties of products obtained were reduced if compared with the initial raw material used. (original abstract)
Rocznik
Strony
196--203
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
autor
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171241197

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.