PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | z. nr 29 | 220--232
Tytuł artykułu

Produkt turystyki wiejskiej i agroturystyki w Górach Świętokrzyskich

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Rural Tourism and Agritourism Product in the Świętokrzyskie Mountains
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Artykuł przedstawia wyniki badań dotyczących charakterystyk gospodarstw agroturystycznych w Górach Świętokrzyskich i sposobów przekształcania przez nie naturalnego potencjału tego obszaru w autentyczny produkt turystyczny, który odzwierciedla podażową stronę turystyki. Celem opracowania było określenie profilu kwaterodawców, ocena zdolności i profesjonalizmu gospodarstw agroturystycznych w obsłudze ruchu turystycznego i identyfikacja bieżącego i potencjalnego produktu turystyki wiejskiej oferowanego przez kwaterodawców w Górach Świętokrzyskich. Identyfikacja i ocena kluczowych problemów, które dotykają dostawców usług z terenów wiejskich była możliwa dzięki wykorzystaniu kwestionariusza wywiadu. W opracowaniu wykorzystano wyniki badań prowadzonych w okresie czerwiec - lipiec 2011 r. w 30 gospodarstwach agroturystycznych. (abstrakt oryginalny)
EN
The article contains research results regarding to the characteristics of agritourism farms in the Swietokrzyskie Mountains, and the way they are transforming the natural potential of the area into authentic tourism product, which as a result, sells well thus includes supply-side aspect of tourism. The aims of this study were to examine the host's profile, to evaluate the ability and expertise of agritourism farms in handling tourist traffic and to identify current and potential rural tourism products offered by the hosts in the Swietokrzyskie Mountains. Identification and assessment of the key problems faced by rural service providers were possible, based on questionnaires and interviews conducted in the area. The study utilised the results of a survey conducted from June to September 2011 in 30 agritourism farms. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
220--232
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
Bibliografia
  • Jalinik M., 2002, Rozwój gospodarstw agroturystycznych w województwie podlaskim [w:] Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, Roczniki Naukowe, t. IV, z. 6, Politechnika Białostocka.
  • Jalinik M., 2005, Typologia gospodarstw agroturystycznych jako determinanta rozwoju usług, Wydawnictwo Politechniki Białostockiej, Białostok.
  • Kachniewska M., 2002, Zarządzanie jakością usług turystycznych, Centrum Doradztwa i Informacji Difin, Warszawa.
  • Karbowiak K., 2006, Kształtowanie produktu w turystyce wiejskiej, Roczniki Naukowe, tom IV, zeszyt 6, Warszawa.
  • Kondracki J., 2011, Geografia regionalna Polski, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Majewska I., Ragus M., Telniuk T., Czerniewska K., 2006, Strategia Rozwoju Turystyki w Województwie Świętokrzyskim na lata 2006-2013, Polska Agencja Rozwoju Turystyki SA, Kielce.
  • Nowak E., 1996, Modelowanie rozwoju systemu przestrzeni turystycznej [w:] Agroturyzm świętokrzyski, Wyższa Szkoła Pedagogiczna im. Jana Kochanowskiego w Kielcach.
  • Nowak E., Lasek M., Pęczkowski M., 2003, Analiza atrakcyjności turystycznej powiatów województwa świętokrzyskiego za pomocą metody PROMETHEE [w:] Turyzm 13, z. 2, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego.
  • Nowak E., 2006, Zróżnicowanie krajobrazowe Gór Świętokrzyskich jako stymulanta wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich [w:] Gospodarka wielofunkcyjna ze szczególnym uwzględnieniem obszarów górskich, Instytut Geografii Akademii Świętokrzyskiej im. Jana Kochanowskiego, Kielce.
  • Wojciechowska J., 2009, Procesy i uwarunkowania rozwoju agroturystyki w Polsce, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź.
  • www.e.agroturystyka.pl
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171241217

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.