PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | nr 236 | 190--198
Tytuł artykułu

Zachowania w konsumpcji owoców i warzyw wśród studentów Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

Warianty tytułu
Behaviours in Fruits and Vegetables Consumption Among the Life Science University's Students
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Na podstawie badań ankietowych przeprowadzonych wśród studentów Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przedstawiono zachowania w konsumpcji owoców i warzyw, czyli częstość ich spożycia oraz postać, w jakiej najchętniej były konsumowane. Większość badanych studentów spożywała zarówno owoce, jak i warzywa przynajmniej raz dziennie, ale kobiety konsumowały je częściej niż mężczyźni. Zarówno mężczyźni, jak i kobiety najchętniej spożywali owoce w postaci surowej, soków oraz dżemów, a warzywa najczęściej w postaci surówek, na surowo i jako dodatek do zup. (abstrakt oryginalny)
EN
The aim of this paper was to present behaviors in fruits and vegetables consumption namely the frequency of their consumption and the form of the consumed fruits and vegetables. The data come from 208 questionnaires collected among the Life Science University's students. The most of the students consumed at least once a day both fruits and vegetables, but women consumed them more often than men. Both men and women preferred fruits in the fresh form (not processed), next as a juice and jam. They consumed vegetables most often as a salads, in the fresh form (not cooked) and as a greens in the soup. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
190--198
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Bibliografia
  • Adamczyk, G., 2002, Wybrane aspekty zachowań konsumpcyjnych i wzorców spożycia żywności w polskich gospodarstwach domowych w latach dziewięćdziesiątych. Rocz. AR Pozn. CCCXLIII, Ekon., nr 1.
  • Babicz-Zielińska, E., Schlegel-Zawadzka, M., Wądołowska, L., Przysławski, J., Czamocińska, J., 2004, Wpływ miejsca zamieszkania na preferencje i spożycie żywności, Bromat. Chem. Toksykol. - Suplement.
  • CBOS, 2000, Nawyki żywieniowe i upodobania kulinarne Polaków. Komunikat z badań. Warszawa.
  • Czech, A., Grela, E.R., 2003, Zwyczaje żywieniowe i częstotliwość spożywania produktów odżywczych wśród studentów uczelni lubelskich, Żywienie Człowieka i Metabolizm, XXX, nr 1/2.
  • Hepel, M., 2011, Preferencje konsumentów owoców i warzyw na przykładzie studentów, praca magisterska WES UP w Poznaniu.
  • Jasiulewicz, A., 2008, Wykorzystanie znajomości i motywów oraz barier konsumpcji owoców i produktów owocowych w dostosowaniu oferty rynkowej firmy do potrzeb nabywców, Roczniki Naukowe SERiA, t. X, z. 4.
  • Kazimierska, R., Świetlikowska, K., 2006, Znaczenie i wpływ różnych czynników, w tym pochodzenia z produkcji ekologicznej, na zakup i spożycie owoców i warzyw w miejskich i wiejskich gospodarstwach domowych, Journal of Research and Applications in Agricultural Engeneering, vol. 51(2).
  • Roos, E., Lachelma, E., Virtanen, M., Prattala, R., Pietinen, P., Gender, 1998, Socioeconomic Status and Family Status as Determinants of Food Behavior, Soc. Sci. Med. vol. 46, no. 12.
  • Strategia krajowa wdrożenia w Rzeczypospolitej Polskiej programu "Owoce w szkole" w latach szkolnych 210/2011-2012/2013, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, http://bip.minrol.gov.pl, dostęp 04.06.2012.
  • Szewczyński, J., Ostrowska, A., 2004, Przeobrażenia sposobu żywienia studentów Akademii Medycznej w Warszawie w latach 1970-2000, Bromat. Chem. Toksykol. XXXVII ,nr 4.
  • Wądołowska, L., Babicz-Zielińska, E., Czarnocińska, J., 2008, Food Choice Models and Their Relation with Food Preferences and Heating Frequency in the Polish Population: POFPRES Study, Food Policy, no. 33.
  • Wądołowska, L., Ciborska, J., Słowińska, M., 2000, Zmiany zwyczajów żywieniowych u studentek I roku podczas 6-letniego okresu obserwacji, Żywienie Człowieka i Metabolizm XXVII, Suplement.
  • http://www.izz.waw.pl [dostęp: 04.06.2012].
  • http://5porcjiwszkole.pl [dostęp 04.06.2012].
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171241241

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.