PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2013 | nr 4 | 37--46
Tytuł artykułu

Porównanie dwóch wskaźników sytuacji społeczno-ekonomicznej i ich zastosowania w ocenie żywienia młodzieży

Warianty tytułu
Comparison of Two Indices of the Socioeconomic Status and Their Applications in the Dietary Assessment of Adolescents
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Cel: Analiza porównawcza dwóch wskaźników sytuacji społeczno-ekonomicz-nej o różnej konstrukcji i ich użyteczności w ocenie żywienia młodzieży.
Materiał i metody: Badaniami objęto 576 osób w wieku 13-18 lat. Wyznaczono dwa ważone wskaźniki sytuacji społeczno-ekonomicznej (SES), które obliczono jako sumę (sSESl) i iloczyn (iSESl) wartości liczbowych przypisanych poszczególnym kategoriom wyróżników SES. Metodą częstotliwości spożycia żywności oceniono urozmaicenie spożycia żywności.
Wyniki: Używając wskaźnika sSESI opisano różnice między osobami o niskim, średnim i wysokim SES w liczbie produktów spożywanych w ciągu tygodnia (odpowiednio 42,3 vs. 41,6 vs. 42,2; p<0,05). Nie stwierdzono różnic w liczbie produktów spożywanych tygodniowo używając wskaźnika iSESI.
Wnioski: Do badania współzależności między sytuacją społeczno-ekonomiczną a odżywianiem młodzieży można rekomendować wskaźnik sytuacji społeczno-ekonomicznej obliczony jako suma wartości liczbowych przypisanych poszczególnym kategoriom wyróżników z powodu jego większej siły różnicującej wybrane cechy odżywiania w porównaniu ze wskaźnikiem obliczonym jako iloczyn. (abstrakt oryginalny)
EN
Aim: A comparative analysis of two indices of the socioeconomic status with different constructions and their usefulness in the dietary assessment of adolescents.
Materials and methods: The study included 576 people aged 13-18 years. They were two weighted socioeconomic (SES) indices, which were calculated as the sum (sSESI) and the product (iSESI) of numerical values assigned to each category of the SES parameter. The food intake frequency method was used to assess food intake variety.
Results: The use of sSESI for people with low, medium and high SES differences in the number of foods consumed per week (42.3 vs. 41.6 vs. 42.2, respectively; p<0.05) was analysed. There were no differences in the number of foods consumed per week when the iSESI was used.
Conclusions: To study the relation between the socioeconomic status and nutrition in case of adolescents it is recommended that the index of socioeconomic status be calculated as a sum of the numeric values assigned to each category of the parameter due to its greater strength in discriminating the selected dietary features compared with an index calculated as a product. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
37--46
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Apteka "Marzeń"
Bibliografia
  • Agardh E.E., Ahlbom A., Anderson T., Efendic S., Grill V., Hallqvist J., Ostenson C.G. (2004), Explanations of socioeconomic differences in excess risk of type 2 diabetes in Swedish men and women, "Diabetes Care", No. 27.
  • Blakely T., Hales S., Woodward A. (2004), Poverty: assessing the distribution of health risks by socioeconomic position at national and local. WHO Reports, Nutrition for health and development protection of the human Environment, "Environmental Burden of Disease Series", No. 10, Geneva.
  • Blossner M., De Onis M. (2005), Malnutrition: quantifying the health impact at national and local level. WHO Reports, Nutrition for health and development protection of the human environment, "Environmental Burden of Disease Series", No. 12, Geneva.
  • Braveman P.A., Cubbin C, Egerter S., Chideya S., Marchi K.S., Metzler M., Posner S. (2005), Socioeconomic status in health research: one size does not fit all, "Journal of the American Medical Association", No. 294.
  • Chen W., Srinivasan S., Li S., Xu J., Berenson G. (2005), Metabolic syndrome variables at low levels in childhood are beneficially associated with adulthood cardiovascular risk. The Bogalusa Heart Study, "Diabetes Care", No. 28.
  • Drewnowski A., Darmon N., Brend A. (2004), Replacing fats and sweets with vegetable and fruits -a question a cost, "American Journal of Public Health", No. 94, 9.
  • Galobardes B., Shaw M., Lawlor D.A., Lynch J.W., Davey Smith G. (2006a), Indicators of socioeconomic position (part 1), "Journal of Epidemiology and Community Health, No. 60.
  • Galobardes B., Shaw M., Lawlor D.A., Lynch J.W., Davey Smith G. (2006b), Indicators of socioeconomic position (part 2), "Journal of Epidemiology and Community Health", No. 60.
  • Horwath C, Kouris-Blazos A., Savige G., Wahlqvist M.L. (1999), Eating your way to a successful old age, with special reference to older women, "Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, No. 8.
  • Lallukka T., Laaksonen M., Rahkonen O., Roos E., Lahelma E. (2007), Multiple socio-economic circumstances and healthy food habits, "European Journal of Clinical Nutrition", No. 61.
  • Lien N., Kumar B.N., Holmboe-Ottesen G., Klepp K.I., Wandel M. (2007) Assessing social differences In overweight among 15- to 16-year-old ethnic Norwegians from Oslo by register data and adolescent self-reported measures of socio-economic status, "International Journal of Obesity, No. 31.
  • Niedźwiedzka E., Wądołowska L. (2008), Accuracy analysis of the Food Intake Variety Questionnaire (FIVeQ). Reproducibility assessment among older people, "Pakistan Journal of Nutrition", No. 7.
  • Proper K.I., Cerin E., Brown W.J., Owen N. (2007), Sitting time and socio-economic differences in overweight and obesity, "International Journal of Obesity", No. 31.
  • Wądołowska L. (2010), Żywieniowe podłoże zagrożeń zdrowia w Polsce, UWM, Olsztyn.
  • World Health Statistics (2012), WHO, Geneva.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171242169

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.