PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | nr 236 | 312--322
Tytuł artykułu

Wpływ oczekiwań nabywców na tworzenie zintegrowanych łańcuchów dostaw mięsa

Autorzy
Warianty tytułu
The Effect of Purchasers Expectations on the Creating Integrated Meat Supply Chain
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule starano się udowodnić, że cele biznesowe przemysłu mięsnego powinny być skorelowane - w ramach dialogu i relacji wewnątrz łańcucha dostaw - z rosnącymi wymaganiami nabywców odnośnie do jakości i bezpieczeństwa żywnościowego wieprzowiny i produktów wieprzowych, kwestii etycznych (dobrostan zwierząt) i szeroko rozumianej ekologii. (abstrakt oryginalny)
EN
The objective of this paper was to prove that the meat industry's business objectives should be correlated (through dialogue and relationships within the supply chain) with the growing demands of consumers for quality and food safety of pork and pork products, ethical issues (animal welfare), and ecology. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
312--322
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Bibliografia
  • Bezpieczeństwo żywności, 2011, Portal zdrowia publicznego Unii Europejskiej, http://ec.europa.eu/health-eu/my_environment/food_safety/index_pl.htm [dostęp: czerwiec 2012],
  • Broom, D.M., Johnson, K.G., 1993, Stress and Animal Welfare, Chapman and Hall, London.
  • Broom, D.M., 1997, 9th International Congress On Animal Hygiene ISAH'97, Helsinki, Finland.
  • Business for Social Responsibility (BSR), [online], http://www.bsr.org/ [dostęp: czerwiec 2012].
  • Elkington, J., 1998, Cannibals with Forks: the Triple Bottom Line of 21s' Century Business, New Society Publishers.
  • Florkowski, T., Pisula, A., Rola, M., Adamczak, L., 2007, Wpływ krzyżowania towarowego świń rasy puławskiej z rasami wbp i pbz na jakość kulinarną mięsa, Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, t. 45/1.
  • Harrison, A., van Hoek, R., 2009, Zarządzanie logistyką, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.
  • Isaksson, R., Garvare, R., 2003, Measuring Sustainable Development Using Process Models, Managerial Auditing Journal, vol. 18, no. 8, MCB University Press, s. 649-656.
  • Janik, A., Pieszka, M., 2009, Środowiskowe i genetyczne uwarunkowania jakości mięsa wieprzowego, Portal Hodowca Trzody Chlewnej [online], http://www.portalhodowcy.pl/hodowca-trzody-chlewnej/112-numer-42009/959-srodowiskowe-i-genetyczne-uwarunkowania-jakosci-miesa-wieprzowego [dostęp: lipiec 2012].
  • Kalinowski, T.B., 2010, Innowacyjność przedsiębiorstw a systemy zarządzania jakością, Oficyna, Warszawa.
  • Kołacz, R., Bodak, E., 2011, Dobrostan zwierząt i kryteria jego oceny [online] http://www. klubgaja.pl/zwierzeta/czy_wiesz_co_jesz/dobrostan/ [dostęp: lipiec 2012].
  • Łańcuchy dostaw na rynku mięsnym [online], http://www.e-logistyka.pl/ [dostęp: czerwiec 2012],
  • Piętak, P., 2009, Łańcuch dostaw w czasach kryzysu [online], http://www.portalspozywczy.pl/logistyka/artykuly/ [dostęp: lipiec 2012],
  • Pospiech, E., Łyczyński, A, Borzuta, K., 2006, Problemy jakości mięsa wieprzowego, referat, Materiały Konferencji Surowcowej: "Problemy gospodarki surowcowej w przemyśle mięsnym", Skorzęcin, październik, www.ipmt.waw.pl/content/File/Pospiech.pdf [dostęp: lipiec 2012],
  • Romanowska, M., Wachowiak, P. (red.), 2006, Koncepcje i narzędzia zarządzania strategicznego, Szkoła Główna Handlowa Oficyna Wydawnicza, Warszawa.
  • Stawiarska, E., 1999, Reengineering w zarządzaniu łańcuchem dostaw, Gospodarka Materiałowa i Logistyka, nr 11.
  • Śliwczyński, B., 2007, Planowanie logistyczne. Podręcznik do kształcenia w zawodzie technik logistyk, Biblioteka Logistyka, Poznań.
  • Witek-Crabb, A., 2001, Zrównoważony rozwój przedsiębiorstw jako droga do konkurencyjności, w: Moszkowicz, M. (red), Strategie i konkurencyjność przedsiębiorstw po dziesięciu latach transformacji, cz. 1, Wydawnictwo Wydziału Zarządzania Politechniki Częstochowskiej, Częstochowa, s. 246-251.
  • Wrycza, S., 2010, Informatyka ekonomiczna. Podręcznik akademicki, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa, s. 356.
  • www.interesariusze.pl/ [dostęp: październik 2012J.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171243321

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.