PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
20 (2013) | nr 2 (87) | 73--79
Tytuł artykułu

Zmiany cech jakościowych jaj, pochodzących od kur nieśnych żółtonóżka kuropatwiana (Ż-33), w zależności od warunków ich przechowywania

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Changes in Quality Traits of Eggs from Yellowleg Partridge (Ż-33) Laying Hens Depending on Storage Conditions of Eggs
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Badaniom poddano jaja pochodzące od 38-tygodniowych kur nieśnych rasy Żółtonóżka kuropatwiana (Ż-33), utrzymywanych w Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Zootechniki PIB w Chorzelowie. Ptaki utrzymywano na ściółce przy obsadzie 5 szt./m2 i żywiono standardową mieszanką dla niosek DJ, przy swobodnym dostępie do wody i paszy. Od 380 kur z jednodniowego zbioru wybrano 120 jaj o masie 56 - 57 g. Jaja przechowywano w temperaturze 6 i 21 °C i wilgotności względnej wynoszącej 45 - 50 %. Ocenę jakości jaj przeprowadzono w 1., 7., 14., i 21. dniu przechowywania. Stwierdzono, że warunki przechowywania miały istotny wpływ na zmniejszenie masy jaja i żółtka, powiększenie komory powietrznej oraz obniżenie wysokości białka. Temperatura 21 °C miała większy wpływ na dynamikę tych zmian, natomiast jaja przechowywane w temperaturze 6 °C nawet po 21- dniowym przechowywaniu cechowały się dobrą jakością i świeżością. (abstrakt oryginalny)
EN
There were studied the eggs laid by the 38-week-old Yellowleg Partridge (Ż-33) laying hens that were kept at an Experimental Station, the National Research Institute of Animal Production in Chorzelów. The hens were kept on a litter at a stocking density of 5 birds per m2 and fed a standard DJ diet for layers, with a free access to feed and water. A total of 120 eggs weighing between 56 and 57 g were taken from a collection of eggs obtained from 380 hens during one day. The eggs were stored at temperatures of 6 °C and 21 °C and at a relative humidity of 45-50 %. The egg quality was assessed on the 1st, 7th, 14th, and 21st day of storage. It was found that the storage conditions had a significant effect on the decrease in the weight of egg and yolk, the air cell enlargement, and the reduction in the albumen height. The temperature of 21 °C had a greater effect on the dynamics of those changes whilst the eggs stored at a temperature of 6 °C were characterized by a good quality and freshness even on the 21st day of being stored. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
73--79
Opis fizyczny
Twórcy
  • Instytut Zootechniki - PIB
Bibliografia
  • [1] Atlas zwierząt gospodarskich objętych programem ochrony w Polsce. Polskie rasy zachowawcze. Red. J. Krupiński. Wyd. IZ PIB. Kraków 2007, 64-74.
  • [2] Basmacioglu H., Ergul M.: Characteristic of egg in laying hens. The effect of genotype and rearing system. Turk. J. Vet. Anim. Sci., 2005, 29, 157-164.
  • [3] Biesiada-Drzazga B., Janocha A.: Wpływ pochodzenia i systemu utrzymania kur na jakość jaj spożywczych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2009, 3 (64), 67-74.
  • [4] Brodacki A., Zięba G., Cywa-Benko K.: Dystans genetyczny między wybranymi rasami i rodami kur nieśnych. EJPAU. Serie Animal Husbandry, 2001, 3723, 49-55.
  • [5] Calik J.: Ocena jakości jaj sześciu rodów kur nieśnych w zależności od ich wieku. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 5 (78), 85-93.
  • [6] Calik J., Krawczyk J., Witkowski A.: Program ochrony zasobów genetycznych populacji kur nieśnych. W: Drób - realizacja programów ochrony zasobów genetycznych. Monografia - materiały szkoleniowo-edukacyjne. Wyd. IZ, Kraków 2011, ss. 11-34.
  • [7] Campo J.L., Garcia G.M. Muńdoz I., Alonso M.: Effects of breed, hen age, and storage on the indirect prediction of the albumen quality. Archiv für Geflügelkunde, 2000, 64 (3), 109-114.
  • [8] Cywa-Benko K.: Charakterystyka genetyczna i fenotypowa rodzimych rodów kur objętych programem ochrony bioróżnorodności. Rocz. Nauk Zoot., 2002, 15, 1-113.
  • [9] Czaja L., Gornowicz E.: Wpływ genomu oraz wieku kur na jakość jaj spożywczych. Rocz. Nauk. Zoot., 2006, 33, 1, 59-70.
  • [10] Dohnal J.M., Kiełczewski K., Łakota P., Pośpiech M.: Ubytek masy jaj w wyniku parowania jako wskaźnik oceny jakości skorupy. Zesz. Nauk. Drob., 1990, 7 (41), 50.
  • [11] Foster A., Flock D.K.: Egg quality criteria for table eggs and egg products. Proc. VII Europ. Symp. Quality of Eggs and Egg Products , Poznań, 1997, pp. 28-33.
  • [12] Halaj. M., Halaj P., Golian J., Valaśek F, Moravićik F., Melen M.: The influence of storage time and temperature on weight loss in eggs and yolk pigmentation. Acta Fytotechnica et Zootechnica, 2000, 3 (2), 52-54.
  • [13] Krawczyk J., Calik J.: Egg quality in free-range hens. Pol. J. Nat. Sci. Supl. 2006, 3 (1), 433-438.
  • [14] Krawczyk J., Calik J.: Characteristic of hens of conservation lines in terms of productive and egg quality traits. Ann. Anim. Sci. Suppl., 2007, 1, 233-236.
  • [15] Niemiec J., Stępińska M., Świerczewska E., Riedel J., Boruta A.: The effect of storage on egg quality and fatty acid content in PUFA-enriched eggs. J. Anim. Feed Sci., 2001, 10 (2), 267-272.
  • [16] Pavlowski Z., Hopić., Maśić,. Lukivć M.: Effect of oviposition time and age of hens on some characteristics of egg quality. Biotechnology in Animal Husbandy, 2000, 16 (5/6), 55-62.
  • [17] Pingel H., Jeroch J.: Egg Quality as influenced by genetic, management and nutritional factors. Proc. VII Europ. Symp. Quality of Eggs and Egg Products, Poznań 1997, pp. 13-27.
  • [18] Połtowicz K., Wężyk S., Calik J., Paściak P.: The use of native chicken breed in poultry meat production. Proc. Br. Soc. Anim. Sci. 2004, 1, 30-32.
  • [19] Rizk R.E Morsy S.T, Ismail H., El-Derea H.: Effect of chicken breed, housing system and egg storage conditions on quality traits, chemical composition and bacterial contamination of eggs. Mat. XIII Międzyn. Symp. Młodych Drobiarzy P.O. WPSA Kraków, 2001, 57, 523.
  • [20] Roberts J.R.: Factors affecting egg internal quality and egg shell quality in laying hens. J. Poultry Sci., 2004, 41, 3, 161-177.
  • [21] Różycka B., Wężyk S.: Ocena jakości jaj kurzych. Wyniki Prac Bad. Zakł. Hod. Drobiu, 1984, 10, 87-110.
  • [22] Scholtyssek S.: Methods to measure egg quality. Proc. V Europ. Symp. Quality of Eggs and Egg Products. Tours, 1993, pp. 339-347.
  • [23] Scott T.A., Silversides F.G.: The effect of storage and strain of hen on egg quality. Poultry Sci., 2000, 79 (12), 1725-1729.
  • [24] Silversides F.G., Budgell K.: The relationships among measures of egg albumen height, pH and whipping volume. Poultry Sci., 2004, 83, 1619-1623.
  • [25] Sokołowicz Z., Krawczyk J.: Wpływ wieku kur i wielkości obsady na jakość jaj spożywczych. Rocz. Nauk. Zoot., 2004, 31, 1, 103-113.
  • [26] Świerczewska E., Niemiec J., Kopeć W., Siennicka A.: Wpływ warunków utrzymania, pochodzenia i wieku niosek na aktywność biologicznie czynnych substancji w białku jaj. Proc. 13th Intern. Symp.. Czeskie Budziejowice, 2004, pp. 267-272.
  • [27] Trziszka T. (Red.): Jajczarstwo. Nauka, technologia, praktyka. Wyd. AR we Wrocławiu, Wrocław 2000.
  • [28] Van den Brand H., Parmentier H., Kemp K.: Effect of housing system (outdoor vs. cages) and age of laying hens on egg characteristics. Br. Poultry Sci., 2004, 45, 6, 745-752.
  • [29] Wężyk S., Cywa-Benko K., Gawęcki W., Krawczyk J.: Wpływ genotypu na jakość jaj i mięsa drobiowego. Rocz. Nauk. Zoot., Supl., 2000, 5, 235-240.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171245257

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.