PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
20 (2013) | nr 3 (88) | 27--38
Tytuł artykułu

Charakterystyka i prozdrowotne właściwości Stevia rebaudiana Bertoni

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Profile and Pro-Health Properties of Stevia Rebaudiana Bertoni
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Stevia rebaudiana Bertoni, z rodziny Asteraceae, pochodzi z Brazylii i Paragwaju. Wzbudziła zainteresowanie żywieniowców dzięki dwóm związkom: rebaudiozydowi A i stewiozydowi. Wymienione glikozydy mają właściwości słodzące do 300 razy silniejsze od sacharozy. Roślina charakteryzuje się również wysoką aktywnością przeciwutleniającą wynikającą m.in. z dużej zawartości polifenoli. Ekstrakty liści stewii wykazują korzystne działanie prozdrowotne. Wiąże się to ze specyficznym działaniem rośliny, obejmującym właściwości: przeciwzapalne, hipoglikemiczne, hipotensyjne, modulujące procesy immunologiczne, przeciwpróchnicze i przeciwwirusowe. (abstrakt oryginalny)
EN
Stevia rebaudiana Bertoni of the Asteraceae family originates from Brazil and Paraguay. It sparked interest among the nutritionists owing to its two compounds: rebaudioside A and stevioside. The latter glycosides have strong sweetening properties that are up to 300 times stronger than those of sucrose. The plant is also characterized by a high antioxidant activity resulting, among other things, from a high content of polyphenols. Extracts of the stevia leaves demonstrate beneficial health effects. It is connected with the specific activity of this plant that comprises its following properties: anti-inflammatory, anti-hyperglycaemic, anti-hypertensive, immune system processes modelling ability, anti-cariogenic, and antiviral. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
27--38
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
autor
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Bibliografia
  • [1] Abou-Arab E.A., Abu-Salem F.M.: Evaluation of bioactive compounds of Stevia rebaudiana leaves and callus. Afr. J. Food Sci., 2010, 4 (10), 627-634.
  • [2] Abudula R., Jeppesen P., Rolfsen S.: Rebaudioside A potently stimulated insulin secretion from isolated mouse islets: studies on the dose-, glucose - and calcium - dependency. Metabolism, 2004, 53 (10), 1378-1381.
  • [3] Atta-ur-Rahman: Studies in Natural Products Chemistry. Bioactive Natural Products (Part H). Elsevier, 2002, vol. XXVII, pp. 307-308.
  • [4] Bondarev N.I., Sukhanova M.A., Reshetnyak O.V, Nosov A.M.: Steviol glycoside content in different organs of Stevia rebaudiana and its dynamics during ontogeny. Biologia Plantarum, 2003, XXVII, 2, 261-264.
  • [5] Boonkaewwan C., Toskulkao C., Vongsakul M.: Anti-inflammatory and immunomodulatory activities of stevioside and its metabolite steviol on THP-1 cells. J. Agric. Food Chem., 2006, 54 (3), 785-789.
  • [6] Carakostas M.C., Curry L.L., Boileau A.C., Brusick D.J.: Overview: The history, technical function and safety of rebaudioside A, a naturally occurring steviol glycoside, for use in food and beverages. Food Chem. Toxicol., 2008, 46, 1-10.
  • [7] Chan P., Xu D.Y., Liu J.C., Chen Y.J., Tomlinson B., Huang W.P. Cheng J.T.: The effect of stevioside on blood pressure and plasma catecholamines in spontaneously hypertensive rats. Life Sci., 1998, 63 (19), 1679-84.
  • [8] Chatsudthipong V., Muanprasat C.: Stevioside and related compounds: therapeutic benefits beyond sweetness. Pharmacol. Ther., 2009, 121, 41-54.
  • [9] Esmat Abou-Arab A., Azza Abou-Arab A., Ferial Abu-Salem M.: Physicochemical assessment of natural sweeterers steviosydes produced from Stevia rebaudiana Bert. plant. Afr. J. Food Sci., 2010, 4 (5), 269-281.
  • [10] European Food Safety Authority: Scientific opinion on the safety of steviol glycosides for the proposed uses as a food additive. EFSA J., 2010, 8 (4), 1537.
  • [11] Geuns, J.M.: Comments to the paper by Nunes et al.: Analysis of genotoxic potentiality of stevioside by comet assay. Food Chem. Toxicol., 2007, 45, 662-666. Food Chem. Toxicol., 45 (12), 2601-2602; author reply 2603-2604.
  • [12] Genus J.: Stevioside. Phytochemistry, 2003, 63, 913-921.
  • [13] Goyal S.K., Samsher, Goyal R.K.: Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: a review. Int. J. Food Sci. Nutr., 2010, 61 (1), 1-10.
  • [14] Gregersen S., Jeppesen P.B., Holst J.J., Hermansen K.: Antihyperglycemic effects of stevioside in type 2 diabetic subjects. Metabolism, 2004, 53, 73-76.
  • [15] Hsieh M.H., Chan P., Sue Y.M., Liu J.C., Liang T.H., Huang T.Y.: Efficacy and tolerability of oral stevioside in patients with mild essential hypertension: a two-year, randomized, placebo-controlled study. Clin Ter., 2003, 25 (11), 2797-2808.
  • [16] Jayraraman S., Manoharan M.S., Illanchezian S.: In vitro antimicrobial and anti-tumor activities of Stevia rebaudiana (Asteraceae) leaf extracts. Trop. J. Pharm. Res., 2008, 7 (4), 1143-1149.
  • [17] Kaushik R., Pradeep N., Vamshi V., Geetha M., Usha A.: Nutrient composition of cultivated stevia leaves and the influence of polyphenols and plant pigments on sensory and antioxidant properties of leaf extracts. J. Food Sci. Technol., 2010, 47 (1), 27-33.
  • [18] Lemus-Mondaca R., Vega-Galvez A., Zura-Bravo L., Ah-Hen K.: Stevia rebaudiana Bertroni, source of a high-potency natural sweetener. A comprehensive review on the biochemical, nutritional and functional aspects. Food Chem., 2012, 132, 1121-1132.
  • [19] Mandan S., Ahmad S., Singh G.N., Kohli K., Kumar Y., Singh R., Garg M.: Stevia rebaudiana (Bert.) Bertoni - a review. Indian J. Nat. Prod. Resour., 2010, 1 (3), 267-286.
  • [20] McGarvey Athula B. Attygalle, Alvin N. Starratt, Bosong Xiang, Frank C. Schroeder, James E. Brandle, Jerrold Meinwald: New non-glycosidic diterpenes from leaves of Stevia rebaudiana, J. Nat. Prod., 2003, 66, 1395-1398.
  • [21] Melis M.S., Rocha S.T., Augusto A.: Steviol effect, a glycoside of Stevia rebaudiana on glucose clearances in rats. Braz. J. Biol., 2009, 69 (2), 371-374.
  • [22] Mishra P., Singh R., Kumar U., Prakash V.: Stevia rebaudiana - A magical sweetener. Global J. Biotechnol. Biochem., 2010, 5, 62-74.
  • [23] Mizushina Y., Akihisa T., Ukiya M., Hamasaki Y., Murakami-Nakai C., Kuriyama I.: Structural analysis of isosteviol and related compounds as DNA polymerase and DNA topoisomerase inhibitors. Life Sci., 2005, 77 (17), 2127-2140.
  • [24] Muanda F.N., Soulimani R., Diop B., Dicko A.: Study on chemical composition and biological activities of essential oil and extracts from Stevia rebaudiana Bertoni leaves. Food Sci. Technol., 2011, 44, 1865-1872.
  • [25] Nordentoft L., Jeppesen P.B., Hong J., Abudula R., Hermansen K.: Isosteviol increases insulin sensitivity and changes gene expression of key insulin regulatory genesand transcriptionfactor in islets of the diabetic KKAy mouse. Diabetes Obes. Metab., 2008, 10, 939-949.
  • [26] Pól J., Hohnova B., Hyötyläinen T.: Characterisation of Stevia rebaudiana by comprehensive two- dimensional liquid chromatography time-of-flight mass spectrometry. J. Chromatogr. A, 2007, 1150, 85-92.
  • [27] Ramesh K., Singh V., Megeji N.W.: Cultivation of Stevia [Stevia rebaudiana (Bert.) Bertroni]: A comprehensive review. Advances in Agronomy, 2006, 89, 137-177.
  • [28] Roberts A., Renwick A.G.: Comparative toxicokinetics and metabolism of rebaudioside A, stevioside and steviol in rats. Food Chem. Toxicol., 2008, 46, 31-39.
  • [29] Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1131/2011 z dnia 11 listopada 2011 r. zmieniające załącznik II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1333/2008 w odniesieniu do glikozydów stewiolowych. D. Urz. UE L 295/205 z dnia 12 listopada 2011r.
  • [30] Savita S.M., Sheela K., Sunanda S., Shankar A.G., Ramakrishna P.: Stevia rebaudiana - A functional component for food industry. J. Hum. Ecol., 2004, 15 (4), 261-264.
  • [31] Sehar I., Kaul A., Bani S., Pal H.C., Saxena A.K.: Immune up regulatory response of a non-caloric natural sweetener, stevioside. Chem. Biol. Interact., 2008, 173, 115-121.
  • [32] Sharma N., Mogra R., Upadhyay B.: Effect of stevia extract intervention on lipid profile. Ethno- Med., 2009, 3 (2), 137-140.
  • [33] Shukla S., Mehta A., Bajpai V.K., Shukla S.: In vitro antioxidant activity and total phenolic content of ethanolic leaf extract of Stevia rebaudiana Bert. Food Chem. Toxicol., 2009, 47, 2338-2343.
  • [34] Stasiak A., Ulanowska A.: Aktywność przeciwutleniająca nowych odmian fasoli (Phaseolus vulgaris L.). Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2008, 1 (56), 74-82.
  • [35] Świąder K., Waszkiewicz-Robak B., Świderski F.: Substancje intensywnie słodzące - korzyści i zagrożenia. Probl. Hig. Epidemiol., 2011, 92 (3), 392-396.
  • [36] Tachani M.B., Patel V.H., Subhash R.: In vitro antioxidant activities of Stevia rebaudiana leaves and callus. J. Food Compost. Anal., 2007, 20, 323-329.
  • [37] Tadhani M.B., Subhash R.: Preliminary studies on Stevia rebaudiana leaves: proximal composition, mineral analysis and phytochemical screening. J. Med. Sci., 2006, 6 (3), 321-326.
  • [38] Thomas J.E., Glade M.J.: Stevia: it's not just about calories. The Open Obesity Journal, 2002, 2, 101-109.
  • [39] Toskulkao C., Sutheerwattananom M., Piyachaturawat P.: Inhibitory effect of steviol, a metabolite of stevioside, on glucose absorption in everted hajster intestine in vitro. Toxicol Lett, 1995, 80 (1-3), 153-159.
  • [40] Toskulkao C., Sutheerwattananom M., Piyachaturawat P.: Effect of stevioside and steviol on intestinal glucose absorption in hamsters. J. Nurt. Sci. Vitaminol., 1995, 41(1), 105-113.
  • [41] Yasukawa K., Kitanaka S., Seo S.: Inhibitory effect of steviosideon tumor promotion by 12-O- tetradecanoylophorbol-13-acetate in two-stage carcinogenesis in mouse skin. Biol. Pharm. Bull., 2002, 25, 1488-1490.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171246379

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.