PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2013 | nr 4 (221) | 16--24
Tytuł artykułu

Strefa wolnego handlu UE-USA : instrumenty chroniące rynki rolno-żywnościowe

Warianty tytułu
EU-US Free Trade Agreement : Measures Protecting Agro-Food Markets
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Stany Zjednoczone i Unia Europejska, dwaj najwięksi światowi producenci, konsumenci i potęgi handlowe, silnie chronią swe rynki rolno-żywnościowe. Idea potencjalnej liberalizacji handlu rolno-żywnościowego w ramach Transatlantyckiego Partnerstwa w dziedzinie Handlu i Inwestycji, postulowana przez Grupę Roboczą Wysokiego Szczebla do Spraw Zatrudnienia i Wzrostu, budzi więc wiele emocji. W przypadku barier taryfowych liberalizacja ta, zgodnie zaleceniami Grupy, obejmowałaby zniesienie wszystkich ceł w handlu wzajemnym (poza cłami na towary najwrażliwsze). W artykule stwierdzono, że, wobec dużej przewagi rolnictwa USA, nieograniczony dostęp amerykańskich artykułów rolno-żywnościo-wych do unijnego rynku może stanowić duże zagrożenie dla gospodarki żywnościowej UE. Przypomniano wstrzemięźliwe dotychczas podejście UE do liberalizacji handlu rolnego, a także liczne spory toczone na forum WTO w kwestiach norm sanitarnych i fitosanitarnych (SPS), świadczące o odmiennym podejściu obu stron do niektórych spraw, ważnych nie tylko dla rolnictwa. (abstrakt oryginalny)
EN
The United States and the European Union, two of the world's largest agricultural producing, consuming, and trading entities, strongly protect their agro-food markets. The idea of a potential liberalisation of agro-food trade within the Transatlantic Trade and Investment Partnership, recommended by the High Level Working Group on Jobs and Growth, gives rise to a great concern. The liberalisation, according to the HLWG recommendations, would cover almost all customs duties (except those on the most sensitive items). In the paper, it was stated that in view of a substantial economic advantage of US agriculture, the unlimited access to the EU market may threaten the existence of European agriculture. A previous approach to the liberalisation of access to the EU agro-food markets has also been reminded, as well as the numerous non-tariff barriers and trade disputes in the WTO on SPS standards, testifying about fundamental differences in approaches of both parties towards some important, not only for agriculture, issues. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
16--24
Opis fizyczny
Twórcy
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa
Bibliografia
  • J. Rowiński, Strefa wolnego handlu UE-USA. Problematyka gospodarki żywnościowej, "Unia Europejska.pl", IBRKK, Warszawa 2013, nr 3 (220), s. 34-42.
  • OECD, Agricultural Policy Monitoring and Evaluation 2011, OECD Countries and Emerging Economies, OECD Publishing, Paris 2011, s. 203.
  • Grade "A" Pasteurised Milk Ordinance. Revised 2011, U.S. Department of Health and Human Services, Public Health Service, Food and Drug Administration, February 2012.
  • E. Kaliszuk, Bariery fitosanitarne i sanitarne, (w:) "Analiza wpływu i efektów umowy o SWH UE z USA na gospodarkę Polski" (opracowanie niepublikowane).
  • Bovine Spongiform Encephalopathy: Importation of bovines and bovine Products; Proposed Rule, Federal Register, Vol. 77, No 52, March 16, 2012.
  • L. Murray i R. Lee, Overview of legislative principles and measures, http///www.who.int/ water_sanitation_health/overview legislative_principles.pdf
  • R. Johnson, CE. Hanrahan, The U.S. - UE Beef Hormone Dispute, Congressional Research Service. CRS Report for Congress, http//www.fas.org/sgp/crs/row/ R40449/pdf.
  • EU - US Transatlantic Trade and Investment Partnership. Sanitary and Phytosanitary Issues. Initial EU Position Paper.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171248595

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.