PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
20 (2013) | nr 3 (88) | 164--173
Tytuł artykułu

Próba zastosowania ß-laktoglobuliny jako nośnika palmitynianu retinylu w układach beztłuszczowych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Attempt to Use ß-Lactoglobulin as Carrier for Retinyl Palmitate in Non-Fat Systems
Języki publikacji
PL
Abstrakty
ß-laktoglobulina ma zdolność wiązania hydrofobowych ligandów dzięki obecności w swej strukturze ß-barylki, co może być wykorzystane do tworzenia połączeń z palmitynianem retinylu. Zakres pracy obejmował syntezę kompleksów ß-laktoglobulina - palmitynian retinylu w roztworach buforów fosforanowych o zróżnicowanym pH. Uzyskane połączenia przeprowadzono w postać proszków za pomocą suszenia rozpyłowego oraz sublimacyjnego ze względu na uniwersalność ich zastosowania w przemyśle spożywczym. W uzyskanych próbkach określono poziom palmitynianu retinylu metodą HPLC oraz właściwości fizyczne, tj. zawartość wody, aktywność wody, wymiar cząstek, rozpuszczalność i zwilżalność jako parametry decydujące o jakości gotowych produktów. Badania potwierdziły możliwość utworzenia kompleksów pomiędzy P-laktoglobuliną a palmitynianem retinylu. Wykazano istotny wpływ pH oraz temperatury suszenia na zdolność wiązania palmitynianu retinylu przez ß-baryü^. Metoda suszenia kompleksów miała istotny wpływ na wielkość cząstek otrzymanych preparatów w formie proszku. Największym rozmiarem cząstek cechował się kompleks suszony sublimacyjnie. Badane kompleksy ß-laktoglobulina - palmitynian retinylu charakteryzowały się bardzo dobrą rozpuszczalnością niezależnie od metody suszenia i parametrów procesu. (abstrakt oryginalny)
EN
ß-lactoglobulin has a capacity to bind hydrophobic ligands owing to the presence of ß-barrel in its structure, and this capacity can be utilized to create compounds with retinyl palmitate. The scope of this research study comprised the synthesis of complexes of ß-lactoglobulin and retinyl palmitate in phosphate buffer solutions of various pH values. The products obtained were spray and freeze dried in order to produce powders thereof due to the universality of their applications functionality in food industry. In the samples produced, there were determined the content of retinyl palmitate by a HPLC method and the physical parameters, i.e: water content, water activity, size of particles, solubility, and wettability as the parameters critical to the quality of final products. The research confirmed the possibility of forming complexes between ß-lactoglobulin and retinyl palmitate. It was proved that the temperature of drying process and the pH value had a significant impact on the binding capacity of the ß-barrel. The drying method had a significant impact on the particle size of the preparations in the form of powders. The complex obtained by freeze drying was characterized by the largest size of the particles. The studied complexes of ß-lactoglobulin and retinyl palmitate had a very good solubility regardless of the drying method and process parameters. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
164--173
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
autor
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • [1] Blaner W.S.: Retinol binding protein: the serum transport protein for vitamin A. Endocr. Rev., 1989, 10, 308-316.
  • [2] Bordin G., Cordeiro Raposo F., de la Calle B., Rodriguez A. R.: Identification and quantification of major bovine milk proteins by liquid chromatography. J. Chrom. A., 2001, 928, 1, 63-76.
  • [3] Chatterton D.E.W., Smithers G., Roupas P., Brodkorb A.: Bioactivity of ß-lactoglobulin and a-lactalbumin. Technological implications for processing. Intern. Dairy J., 2006, 16, 1229-1240.
  • [4] De Wit J.N.: Structure and functional behavior of whey proteins. Neth. Milk Dairy J., 1981, 35, 47-64.
  • [5] Gharsallaoui A., Roudaut G., Chambin O., Voilley A., Saurel R.: Applications of spray-drying in microencapsulation of food ingredients: An overview. Food Res. Int., 2007, 40 (9), 1107-1121.
  • [6] Jakubczyk E., Gondek E., Głód K.: Charakterystyka właściwości fizycznych proszku jabłkowego otrzymanego metodą suszenia pianowo-sublimacyjnego. Acta Agrophys., 2010, 15 (2), 281-291.
  • [7] Jinapong N., Suphantharika M., Jamnong P.: Production of instant soymilk powders by ultrafiltration, spray drying and fluidized bed agglomeration. J. Food Eng., 2008, 84, 194-205.
  • [8] Kontopidis G., Holt C., and Sawyer L.: Invited review: ß-lactoglobulin: Binding properties, structure, and function. J. Dairy Sci., 2004, 87 (4), 785-796.
  • [9] Kowalska J., Lenart A.: The influence of ingredients distribution on properties of agglomerated cocoa products. J. Food Eng., 2005, 68, 155-161.
  • [10] McBee J.K., Kuksa V., Alvarez R., de Lera A.R., Prezdho O., Haeseleer F., Sokal I., Palczewski K.: Isomerisation of all-trans retinol to cis-retinol in bovine retinal pigment epithelial cells: dependence on the specificity of retinoid-binding proteins. Biochem., 2000, 39, 11370-11380.
  • [11] McIntosh G.H., Royle P. J., Le Leu R.K., Regester G.O., Johnson M.A., Grinsted R.L., Kenward R.S., Smithers G.W.: Whey proteins as functional food ingredients. Int. Dairy J., 1998, 8, 425-434.
  • [12] Mellor J.D., Bell G.A.: Freeze-drying. In: Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition. Eds. B Caballero, L.C. Trugo, P.M. Finglas. Academic Press Elsevier Science Ltd., Oxford, UK, 2003.
  • [13] Murray B.S., Liang H.J.: Evidence for conformational stabilization of ß-lactoglobulin when dried with trehalose. Langmuir., 2000, 16, 6061-6063.
  • [14] Perez Dolores M., Calvo M.: Interaction of ß-Lactoglobulin with retinol and fatty acids and its role as a possible biological function for this protein: A review. J. Dairy Sci., 1995, 78, 978-988.
  • [15] Pijanowski E., Dłużewski M., Dłużewska A., Jarczyk A.: Ogólna technologia żywności. WNT, Warszawa 1996.
  • [16] Ragona L., Colombo G., Catalano M., Molinari H.: Determinants of protein stability and folding: Comperative analysis of beta-lactoglobulins and liver basic fatty acid binding protein. Proteins, 2005; 61 (2), 366-376.
  • [17] Schwartz S.: Cis/trans isomerization of retinyl palmitate in food. J. Agric. Food Chem., 1987, 35, 748-751.
  • [18] Shittu T.A., Lawal M.O.: Factors affecting instant properties of powdered cocoa beverages. Food Chem., 2007, 10, 91-98.
  • [19] Sorensen I., Krag J., Pisecky J., Westergaard V. (Eds.): Analytical methods for dry milk products. De Forenede Trykkerier A/S, Copenhagen, Denmark, 1978.
  • [20] Sułek A., Domian E.: Wpływ ciśnienia homogenizacji na zawartość tłuszczu powierzchniowego w suszonych rozpyłowo emulsjach stabilizowanych białkami mleka. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 6 (73), 168-176.
  • [21] Szulc K., Lenart A.: Water vapour adsorption properties of agglomerated baby food powders. J. Food Eng., 2012, 109, 135-141.
  • [22] Witrowa-Rajchert D., Samborska K.: Metody suszenia mikroorganizmów i produktów syntezy mikrobiologicznej. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2002, 2(31), 5-15.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171249669

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.