PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 12(27) | z. 4 | 5--13
Tytuł artykułu

Czynniki decydujące o konkurencyjności produkcji wybranych olejów roślinnych na świecie

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Factors Determining Competitiveness of Selected Vegetable Oils Production in the World
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W opracowaniu przedstawiono wybrane elementy dotyczące konkurencyjności produkcji olejów roślinnych. Analizie poddano trzy główne oleje roślinne: palmowy, sojowy i rzepakowy. Dokonano charakterystyki surowców oleistych pod względem plonu, zawartości oleju i śruty oraz uzysku oleju i śruty w przeliczeniu na jednostkę powierzchni. Scharakteryzowano poziom produkcji i wykorzystania olejów roślinnych. Omówiono dualizm produkcji surowców oleistych. Przedstawiono koszty produkcji surowców oleistych w różnych regionach świata. (abstrakt oryginalny)
EN
The paper discusses selected aspects of vegetable oils production competitiveness in a global context.. Three major vegetable oils (palm, soybean, rapeseed) were analyzed. Their raw material was discussed in the terms of crop yield, oil and meal content as well as meal and oil yields. The levels of production and use of vegetable oils were characterized. The duality of the oil raw materials production was discussed. The production costs of oil raw materials in different regions of the world were presented. (original abstract)
Rocznik
Tom
Numer
Strony
5--13
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Bibliografia
  • agri benchmark Cash Crop. [2012]. [Tryb dostępu:] www.agribenchmark.org/cash_crop.html. [Data odczytu: maj 2012].
  • Basiron Y. [2001]: Global Oils and Fats Business: Challenges in the New Millennium. Oil Palm Industry Economic Journal t.1, ss. 1-9.
  • Beckman C. [2005]: Vegetable oils: competition in a changing market: Bi-weekly Bulletin Agriculture and Agri-Food Canada t. 18, nr 11.
  • Boczar P., Sznajder M. [2011]: Rozwój światowego rynku olejów roślinnych w latach 1961-2005. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań.
  • FAOSTAT. [2012]. [Tryb dostępu:] faostat.fao.org/default.aspx?lang=en. [Data odczytu: maj 2012].
  • Gunstone F. [2002]: Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses. Blackwell Publishing, Oxford.
  • Gunstone F. [2004]: Rapeseed and Canola Oil. Production, Processing, Prosperities and Uses. Blackwell Publishing, Oxford.
  • United States Department of Agriculture. Foreign Agricultural Service. Production, Supply and Distribution Online. [2012]. [Tryb dostępu:] www.fas.usda.gov/psdonline/psdQuery.aspx. [Data odczytu: maj 2012].
  • Zimmer Y. [2011]: agri benchmark Cash Crop Report 2011. Von Thuenen Iinstitute. Brunszwik.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171250595

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.