PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | nr 1 (8) | 9--16
Tytuł artykułu

Nowoczesne rozwiązania poprawiające higienę w zakładach mleczarskich. Cz. 1, Mycie oraz monitoring higieny

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Modern Solutions Improving Hygiene in Dairy Plants. Part 1, Cleaning and Hygiene Monitoring
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W pracy scharakteryzowano sposoby mycia w zakładach przemysłu mleczarskiego. Omówiono sposób mycia jednofazowego, mycia ze środkami zawierającymi enzymy. Przedstawiono urządzenia czyszczące suchym lodem do urządzeń trudnodostępnych oraz delikatnych powierzchni. Opisano, w jaki sposób powinna być przestrzegana higiena osobista personelu. Przedstawiono metody do monitorowania higieny, takie jak: metoda pomiaru ATP, metoda ELISA, indykator barwy, paski testowe oraz próbniki powietrza.(abstrakt oryginalny)
EN
The cleaning methods used in dairy plants are presented. A single-phase cleaning and cleaning with agents containing enzymes were discussed. The dry-ice blasting equipment for cleaning not easily accessible machines and delicate surfaces was presented. A personal hygiene of the staff was also reported. The methods of hygiene monitoring such as: ATP measurement, ELISA method, color indicator, test strips and air testers were described.(original abstract)
Twórcy
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
autor
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Bibliografia
  • Andrzejewski R., Szeląg Z., Nowoczesne technologie mycia i dezynfekcji, \"Przegląd Mleczarski\" 2001, nr 10, s. 450-453.
  • Czaczyk K., Trojanowska K., Zastosowanie szybkich metod oznaczania i identyfikacji drobnoustrojów, \"Przemysł Spożywczy\" 2006, nr 2, s. 14-21.
  • DiverseyLever, Mycie jednostopniowe, \"Przegląd Mleczarski\" 1999, nr 7, s. 206-207.
  • Dzwolak W., Instrukcja mycia rąk, \"Bezpieczeństwo i Higiena Żywności\" 2007a, nr 5/46, s. 44.
  • Dzwolak W., Ręka rękę myje, \"Przegląd Gastronomiczny\" 2007b, nr 9, s. 3-4.
  • Godlewska K., Projektowanie higienizacji w zakładach przemysłu spożywczego, \"Przemysł Spożywczy\" 2007a, nr 2, s. 10-13.
  • Godlewska K., Praktyczne aspekty higienizacji w mleczarniach, \"Przemysł Spożywczy\" 2007b, nr 3, s. 36-38.
  • Godlewska K., Nowoczesne rozwiązania mycia i dezynfekcji, \"Przemysł Spożywczy\" 2007c, nr 8, s. 68-71.
  • Jałosińska M., Nowoczesne metody mikrobiologiczne w zapewnianiu kontroli higieny produkcji żywności, \"Przemysł Spożywczy\" 2005, nr 2, s. 17-21.
  • JohnsonDiversey, Unikalne połączenie skuteczności i ekonomiki procesu mycia powierzchni zewnętrznych w przemyśle mleczarskim, \"Przegląd Mleczarski\" 2003, nr 10, s. 380-381.
  • JohnsonDiversey, 2008, CloSure - Chemistry.
  • Kołożyn-Krajewska D. (red.), Higiena produkcji żywności, Wyd. SGGW, Warszawa 2007.
  • Kunicka A., Monitoring higieny w przemyśle spożywczym, \"Przemysł Spożywczy\" 2006, nr 3, s. 31-34.
  • Kwiatek K., Ufaj i sprawdzaj ultrafioletem, \"Bezpieczeństwo i Higiena Żywności\" 2007a, nr 2/43, s. 34-37.
  • Kwiatek K., Zastosowanie testów PetrifilmyTM firmy 3M w badaniach żywności i pasz, \"Przemysł Spożywczy\" 2007b, nr 3, s. 34-35.
  • Lewicki P., Mycie maszyn i urządzeń w przemyśle spożywczym, \"Przemysł Spożywczy\" 2005, nr 2, s. 24-27.
  • Merck , Rutynowe narzędzia badań jakości wody, mleka UHT oraz czystości linii produkcyjnych, \"Przegląd Mleczarski\" 1998, nr 7, s. 3.
  • Michalski M., Monitoring HACCP I GMP, \"Bezpieczeństwo i Higiena Żywności\" 2003, nr 3/8, s. 36-37.
  • Piechowiak J., Hreczuch W., Ewolucja technologiczna mycia w przemyśle mleczarskim, \"Przegląd Mleczarski\" 2003, nr 3, s. 93-96.
  • Piepiórka J., Wojtasik I., Bakterie na rękach, \"Bezpieczeństwo i Higiena Żywności\" 2007, nr 10/51, s. 36-37.
  • Potthoff A., Serve W., Macharis P., Rewolucja w myciu, \"Przegląd Mleczarski\" 1999, nr 9, s. 293-295.
  • Rosiak E., Czysty zakład, \"Bezpieczeństwo i Higiena Żywności\" 2006, nr 9/38, s. 36-38.
  • Witkowski A., Technologia czyszczenia suchym lodem Cold Jet, \"Przemysł Spożywczy\" 2006, nr 1, s. 21.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171251641

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.