PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | nr 281 Problemy rozwoju regionalnego | 169--177
Tytuł artykułu

Możliwości i bariery rozwoju gospodarstw rolniczych i ogrodniczych w Wielkopolsce

Autorzy
Warianty tytułu
Possibilities and Barriers of Development in Agricultural and Horticultural Farms in Wielkopolska Voivodeship
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Rolnictwo i ogrodnictwo stanowi naturalną bazę surowcową dla innych działów gospodarki. Ich rozwój jest warunkiem zachowania dobrej kondycji ekonomicznej przemysłu spożywczego, w tym przetwórczego, a także handlu. Dlatego w artykule zdecydowano się prześledzić możliwości i bariery rozwoju gospodarstw na przykładzie Wielkopolski. Porównań dokonano w obrębie podstawowych czynników produkcji. Przeprowadzona analiza wykazała, że gospodarstwa z Wielkopolski należą do grupy rozwojowych.(abstrakt oryginalny)
EN
Agriculture and horticulture are a natural food base for other economy branches. Their development is the condition to keep good economic results in food industry, including food processing and trade. Therefore it has been decided to check possibilities and barriers of the development of farms in Wielkopolska Voivodeship. The comparisons have been made within the basic production factors. The analysis has shown that farms in Wielkopolska Voivodeship participate in the process of development(original abstract)
Słowa kluczowe
Twórcy
autor
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Bibliografia
  • Chmielak A., Istota trwałego rozwoju, [w:] Współczesne problemy rozwoju gospodarczego, red. Z. Ejsmont, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Białymstoku, Białystok 2010.
  • Czyżewski A., Grzelak A., Rolnictwo w Polsce na tle sytuacji ogólnoekonomicznej kraju w okresie kryzysu 2007 - 2009, Roczniki Nauk Rolniczych, seria G, t. 98, z. 3. Warszawa 2011.
  • Encyklopedia PWN, PWN, Warszawa 1998.
  • Sachs J., Koniec z nędzą. Zadanie dla naszego pokolenia, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2006.
  • Słownik języka polskiego, PWN, Warszawa 1981.
  • Stefko O., Kryzys finansowy a zmiany poziomu płynności finansowej przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce, ZN SERiA, Białystok - Warszawa 2012.
  • Urban R., Kryzys finansów publicznych i ich wpływ na sektor żywnościowy, "Przemysł Spożywczy" 2011, 12.
  • Urban R., Polski przemysł spożywczy w UE - konkurencyjność i szanse rozwojowe, IERiGŻ-PIB, Warszawa 2005.
  • Zienkowski L. (red.), Co sprzyja rozwojowi gospodarczemu?, Wyd. Scholar, Warszawa 2005.
  • Ziętara W., Tendencja i możliwości rozwoju przedsiębiorstw rolniczych o różnych kierunkach produkcji. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, t. XIII, z. 5, Warszawa - Poznań - Wrocław 2011.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171252539

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.