Warianty tytułu
Języki publikacji
Abstrakty
Promocja jest to oddziaływanie na odbiorców produktów przedsiębiorstwa, polegające na przekazywaniu im informacji, które mają w odpowiednim stopniu zwiększać ich wiedzę na temat przedsiębiorstwa i jego oferty rynkowej. Celem owego oddziaływania jest stworzenie dla firmy preferencji na rynku, a zatem istotą promocji jest takie komunikowanie się przedsiębiorstwa z otoczeniem, które w efekcie ma spowodować zwiększenie popytu. Promocja jest formą społecznej komunikacji w bardzo ważnej dziedzinie zaspokajania potrzeb nabywców. Jest ona sposobem komunikowania się z potencjalnymi nabywcami towarów i usług w celu sterowania postawami i zachowaniami rynkowymi. Poprzez promocję przedsiębiorstwo może informować rynek o swojej ofercie i warunkach jej nabycia, a poprzez kreowanie potrzeb może dopasowywać podaż do popytu. Dzięki promocji możliwe jest oddziaływanie na odbiorców produktów danej firmy, które polega przede wszystkim na przekazywaniu im informacji. Promocja - od łacińskich wyrazów promotio, promovere, oznaczających poparcie, wspieranie - jest marketingowym oddziaływaniem na obecnych i potencjalnych nabywców, polegającym na dostarczaniu informacji, argumentacji i obietnic oraz zachęt, skłaniających do kupowania oferowanych produktów, a także tworzących przychylną opinię o przedsiębiorstwach przemysłowych, usługowych i handlowych. Zadaniem promocji jest zarówno przezwyciężanie oporów i uprzedzeń nabywców, które zmniejszają lub hamują popyt na towary i usługi, jak też kreowanie popytu na nowe produkty, budzące i zaspokajające nowe potrzeby. (fragment tekstu)
Rocznik
Numer
Strony
45--64
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- Bartosik M., Promocja uzupełniająca, "Marketing w Praktyce" 2001, nr 6.
- Dobiegała-Korona B., Kompozycja promocji, Centrum Informacji Menedżera, Warszawa 1997.
- Domański J., Kowalski P., Marketing dla menedżerów, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa-Łódź 1998.
- Grabarski L., Rutkowski I., Wrzosek W., Marketing - punkt zwrotny nowoczesnej firmy, PWE, Warszawa 2000.
- Kall J., Consumer promotion, "Businessman Magazine" 1992, nr 1.
- Kall J., Promocja sprzedaży, czyli jak sprzedawać więcej, COMPTEXT, Warszawa 1997.
- Kall J., Promocja to nie tylko reklama, "Businessman Magazine" 1992, nr 3.
- Komunikacja marketingowa, red. M. Rydel, Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr, Gdańsk 2001.
- Kotler Ph., Marketing. Analiza, planowanie, wdrażanie i kontrola, Gebethner & Ska, Warszawa 1994.
- Malewicz A., Degustacje i konkursy, "Marketing w Praktyce" 1996, nr 11.
- Mazur J., Sznajder A., Marketingowa organizacja przedsiębiorstwa, WSHiP, Warszawa 1998.
- Mruk H., Pilarczyk B., Sojkin B., Szulce H., Podstawy marketingu, Wyd. AE w Poznaniu, Poznań 1999.
- Przydatek E., Przydatek J., Promocja, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 1999.
- Sławińska M., Urbanowska-Sojkin E., Zarządzanie marketingowe przedsiębiorstwem handlowym, Wyd. AE w Poznaniu, Poznań 1993.
- Sztucki T., Promocja. Sztuka pozyskiwania nabywców, Agencja Wydawnicza "Placet", Warszawa 1995.
- Urban S., Marketing produktów spożywczych, Wyd. AE we Wrocławiu, Wrocław 1999.
- West A., Zaplanuj swój biznes, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1998.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171252755