PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | nr 3 | 133--143
Tytuł artykułu

Antimicrobial Activity of Essential Oils Against Selected Pathogenic and Cosmetics Spoilage Microorganisms

Warianty tytułu
Przeciwdrobnoustrojowa aktywność olejków eterycznych wobec wybranych mikroorganizmów patogennych oraz powodujących psucie kosmetyków
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Essential oils from centuries have been recognized for their preservatives properties. Plants extracts possess broad spectrum of antimicrobial attribute, due to their active properties. Over the past few decades, lifestyle involving getting back to nature becomes increasingly popular. Cosmetics without chemical components are more frequently chosen by consumers, at the same time increasing demand of using essential oils was observed. Contamination of osmetics by bacteria, yeasts and molds cause the quality deterioration and their spoilage. Microbiological changes can cause more dangerous results which may pose threat to the health of consumers, as they can cause skin injuries and infections. The study describes the ability of 24 commercial natural essential oils against selected bacteria and yeasts. Microorganisms for the trial were chosen from Gram-positive bacteria, Gram-negative bacteria and yeasts which are causing cosmetics contaminations. Bacillus megaterium PMC 1855, Staphylococcus aureus ATCC 6538, Staphylococcus epidermidis ATCC 12228, Pseudomonas aeruginosa ATCC 15442 and Candida albicans ATCC 10231 were used as indicator microorganisms. The antimicrobial activity of essential oils was evaluated by disc diffusion method. Antagonistic activity was assessed by the presence of inhibition zones measured in diameter, including the paper discs. The significance and importance of the study confirms presented results of high and effective antimicrobial activity of commercial natural essential oils. The results indicate that plants extracts can be used as the preservative system components, this action may have the outcome by reducing the usable level of the synthetic preservative. (original abstract)
Olejki eteryczne od wieków znane są z ich konserwujących właściwości. Te ekstrakty roślinne charakteryzuje szerokie spektrum przeciwdrobnoustrojowe. W okresie ostatnich kilku dekad, styl życia ukierunkowany na powrót do natury staje się coraz bardziej popularny. Kosmetyki bez dodatków chemicznych substancji są coraz częściej wybierane przez konsumentów. Zaobserwowano tym samym rosnący popyt na olejki eteryczne. Zanieczyszczenie kosmetyków przez bakterie, drożdże i pleśnie skutkować może obniżeniem jakości i ich zepsuciem. Zmiany mikrobiologiczne mogą powodować bardziej niebezpieczne rezultaty, stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów i skutkować infekcjami i obrażeniami skóry. Badania opisują zdolność 24 naturalnych komercyjnych olejków eterycznych w stosunku do wzrostu wybranych bakterii i drożdży. Mikroorganizmy do badań wybrano pośród bakterii Gram-dodatnich bakterii, Gram-ujemnych i drożdże, które powodują zanieczyszczenia kosmetyków. Mikroorganizmami wskaźnikowymi były Bacillus megaterium PMC 1855, Staphylococcus aureus ATCC 6538, Staphylococcus epidermidis ATCC 12228, Pseudomonas aeruginosa ATCC 15442 i Candida albicans ATCC 10231. Aktywność przeciwdrobnoustrojową olejków eterycznych oceniano metodą dyfuzji studzienkowej. Antagonistyczne właściwości oceniano na podstawie obecności stref zahamowanego wzrostu, mierzonych w średnicy, uwzględniając papierowe krążki. Znaczenie i istotność badań potwierdzają przedstawione wyniki wysokiej i skutecznej aktywności przeciwdrobnoustrojowej naturalnych komercyjnych olejków eterycznych. Wyniki wskazują, że naturalne ekstrakty roślinne mogą być stosowane jako składniki układów konserwujących, takie zastosowanie może mieć wpływ na zmniejszenie poziomu wykorzystania syntetycznych środków konserwujących. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
133--143
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznań University of Economics, Poland
  • Poznań University of Economics, Poland
  • Poznań University of Economics, Poland
Bibliografia
  • [1] Lundov M.D., Moesby L., Zacharie С., Duus Johansen J. (2009) Contamination versus preservation of cosmetics: a review on legislation, usage, infections, and contact allergy, Contact Dermatitis, 60, 70-78.
  • [2] Detmer A., Jergensen C., Nylen D. (2010) A Guidance Document on Microbiological Control of Cosmetic Products, Environmental Project No. 1336, 15-16.
  • [3] Mierzejewski J., Woźniak Kosek A. (2012) Microbes indicating the efficiency of cosmetics preservation. Part II. Staphylococcus aureus. Military Pharmacy and Medicine, 3, 17-30.
  • [4] Mierzejewski J., Woźniak Kosek A. (2012) Microbes indicators of cosmetic presservation efficiency. Part I - Pseudomonas aeruginosa, Military Pharmacy and Medicine, 2, 32-40.
  • [5] Matasyoh J.C., Maiyo Z.C., Ngure R.M., Chepkorir R. (2008) Chemical composition and antimicrobial activity of the essential oil of Coriandrum sativum, Food Chemistry, 113,526-529.
  • [6] Bakkali F., Averbeck S., Averbeck D., Idaomar M. (2008) Biological effects of essential oils - A review, Food and Chemical Toxicology, 46 (2), 446-475.
  • [7] Boukhatem M.N., Kameli A., Saidi F. (2013) Essential oil of Algierian rose-scented geranium (Pelargonium graveolens): Chemical composition and antimicrobial activity against food spoilage pathogens, Food Control, 34, 208-213.
  • [8] Vigan M. (2010) Essential oils: renewal of interest and toxicity, European Journal of Dermatology, 20 (6), 685-692.
  • [9] Sokovic M" Glamočlija J., Marin P. D., Brkić D., van Griensven L.J.L.D. (2010) Antibacterial Effect of the Essential Oils of Commonly Consumed Medicinal Herbs Using an In Vitro Model, Molecules, 15, 7532-7546.
  • [10] Hussain A.I., Anwar F., Nigam P.S., Sarker S.D., Moore J.E., Rao J.R., Mazumdar A. (2011) Antibacterial activity of some Lamiaceae essential oils using resazurin as an indicator of cell growth. Food Science and Technology, 44, 1199-1206.
  • [11] Celiktas O.Y., Kocabas E.E.H., Bedir E., Sukan F.V., Ozek T., Baser K.H.C. (2007) Antimicrobial activities of methanol extracts and essential oils of Rosmariunus officinalis, depending on location and seasonal variations, Food Chemistry, 100, 553-559.
  • [12] Cheung G.Y., Rigby K, Wang R., Queck S.Y., Braughton K.R., Whitney A.R., Teintze M., DeLeo F.R., Otto M. (2010) Staphylococcus epidermidis strategies to avoid killing by human neutrophils, PLOS Pathogens, 6 (10), 1-10.
  • [13] Kavanagh K. (Ed.) (2011) Fungi: biology and applications, Second edition, Willey- Blackwell, A John Wiley & Sons, Ltd., Publication, Chichester.
  • [14] Kędzia A., (2009), Przeciwgrzybicze Działanie Olejku Geraniowego (Oleum Geranii), Postępy fitoterapii, 4, 217-221.
  • [15] Tyagi A.K., Malik A. (2011) Antimicrobial potential and chemical composition of Eucalyptus globulus oil in liquid and vapour phase against food spoilage microorganisms, Food Chemistry, 126 (1), 228-235.
  • [16] Tyagi A.K., Malik A. (2010) Liquid and vapour-phase antifungal activities of selected essential oils against Candida albicans: microscopic observations and chemical characterization of Cymbopogon citratus, Complementary and Alternative Medicine, 10, 65.
  • [17] Elaissi A., Rouis Z., Mabrouk S., Haj Salah K.B., Aouni M., Khouja M.L., Farhat F., Chemii R., Harzallah-Skhiri F. (2012) Correlation Between Chemical Composition and Antibacterial Activity of Essential Oils from Fifteen Eucalyptus Species Growing in the Korbous and Jbel Abderrahman Arboreta (North East Tunisia), Molecules, 17, 3044-3057.
  • [18] Hammerl K.A., Carsonl C.F., Riley T.V. (1999) Antimicrobial activity of essential oils and other plant extracts, Journal of Applied Microbiology, 86, 6, 985-990.
  • [19] Enzo A.P., Susan J.S. (2002) Antibacterial activity of Australian plant extracts against methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) and vancomycin-resistant enterococci (VRE), Journal of Basic Microbiology, 42, 444-448.
  • [20] Fu Y., Zul Y., Chen L, Shil X., Wang Z" Sun S., Efferth T., (2007), Antimicrobial activity of clove and rosemary essential oils alone and in combination, Phytotherapy Research, 21, 10, 989-994.
  • [21] Amri I., Mancini E., De Martino L., Marandino A., Lamia H., Mohsen H., Bassem J., Scognamiglio M., Reverchon E., De Feo V. (2012) Chemical Composition and Biological Activities of the Essential Oils from Three Melaleuca Species Grown in Tunisia, International Journal of Molecular Sciences, 13, 16580-16591.
  • [22] Malik T., Sight P., (2010), Antimicrobial Effect of Essential Oils against Uropathogens with Varying Sensitivity to Antibiotics, Asian Journal of Biological Sciences, 1-7.
  • [23] Pozzatti P., Loreto E.S., Guilherme P., Lopes M., Athaydel M.L., Santurio J.M., Alves S.H. (2009) Comparison of the susceptibilities of clinical isolates of Candida albicans and Candida dubliniensis to essential oils, Mycoses. Diagnosis, Therapy and Prophylaxis of Fungal Diseases, 53, (1), 12-15.
  • [24] Hilli P., Evans C.S., Veness R.G. (1997) Antimicrobial action of essential oils: the effect of dimethylsulphoxide on the activity of cinnamon oil, Letters in Applied Microbiology, 24, 269-275.
  • [25] Arnal-Schnebelen, В., Hadji-Minaglou, F., Perotean, J. (2004) Essential oils infections gynecological disease: a statistical study 658 cases, International Journal of Aromatherapy, 14, 192-197.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171252845

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.