PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1990 | nr 17 Z zagadnień systemów i polityki gospodarczej | 145--164
Tytuł artykułu

Problemy kształtowania poziomu i struktury spożycia żywości

Autorzy
Warianty tytułu
Problems in shaping the level and structure op food consumption
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Surowce żywnościowe pochodzenia rolniczego stanowią w Polsce przeważającą część surowców żywnościowych, przetwarzanych następnie w finalne produkty żywnościowe. W ten sposób produkcja rolnicza decyduje o poziomie spożycia żywności, a także w rozstrzygający sposób o strukturze tego spożycia. Pozostałe źródła surowców żywnościowych (środowiska morskie i leśne, gospodarka" rybacka w wodach śródlądowych oraz przemysłowe. Wytwarzanie syntetycznych składników pokarmowych) odgrywają w warunkach polskiej gospodarki żywnościowej rolę drugorzędną, a nawet marginesową. Poziom i strukturę spożycia żywności kształtuje polityka wyżywieniowa, co wymaga ścisłego związku między polityka agrarną a polityką wyżywieniową. Pierwsza z nich steruje produkcją przeważającej części surowców żywnościowych, zaś druga może w pewnych granicach - zmniejszać bądź zwiększać presję na rozmiary produkcji tych surowców oraz modyfikująco oddziaływać na produkcję surowców żywnościowych. (fragment tekstu)
EN
The author of the article evaluates the overall level of consumption (the calorie and basic nutritious content) in the period 1970-1983 by composing relevant measurments to advised and practical consumption norm- The agregate consumption level was disagregated to households (1981). The balance (1970-1986) and representative (1982) method was used for the description of consumption structure. The instruments for shaping food consumptions namely revenue and prices, were also analysed. The author defined the conection between the shaping of consumption level and structure and three aspects of food security, namely the requirements of healthiness of the daily food ration (original abstract)
Słowa kluczowe
Twórcy
Bibliografia
  • Hofman M., Żywność. W: Tendencje rozwoju konsumpcji. Postulaty i uwarunkowania, prac zbiorowa pod red. M.Pohorliiego. PWE, Warszawa 1982, s. 107-116.
  • Kołodzjeczyk B. Zieliński Z., Potrzeby I spożycie. PWE, Warszawa 1984, s. 41.
  • Małysz J., Przekształcenia strukturalne w polskiej gospodarce żywnościowej. "Wieś i Rolnictwo" 1983, nr 4.
  • Małysz J., Przestrzenne aspekty gospodarki żywnościowej. "Wieś i Rolnictwo" 1983, nr 1.
  • Małysz J., Strefa żywicielska aglomeracji warszawskiej. "Wieś i Rolnictwo" 1983, nr 2.
  • Pacyna H., Agrilexikon. 5 Auflage, Hannover 1983.
  • Rocznik Statystyczny Rolnictwa I Gospodarki Żywnościowej, 1982.
  • "Statystyka Polski " 15, Warszawa 1982.
  • Zielińska Z. Zagoździńska I., Elastyczność spożycia kalorii i wybranych składników pokarmowych, Instytut Żywienia i Żywności, Warszawa 1973.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171253291

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.