PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | nr 73 | 167--175
Tytuł artykułu

Economic Factors of Using the New Protein Concentrate in Red Deer Feeding

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Czynniki ekonomiczne związane z zastosowaniem nowego koncentratu proteinowego w żywieniu jelenia szlachetnego
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Therefore, the research aim was to assess the economic efficiency of the new protein concentrate BaltiproTM-50 fed to red deer during the winter period. The following research tasks were set: 1) estimate expenses of feed ration necessary for red deer; 2) identify expenses of crude protein utilised per feed ration; 3) compare the proportion of red deer carcasses in the control group and the trial group. (fragment of text)
W celu zmniejszenia kosztów produkcji i podniesienia jakości produktu będącego rezultatem hodowli jelenia, na Łotwie podjęto eksperymenty z żywieniem jelenia szlachetnego z zastosowaniem koncentratów paszy, produktów ubocznych produkcji rolniczej, produkowanych w tym kraju. Oceniono ekonomiczną wydajność nowego koncentratu proteinowego (BaltiprotTM-50) karmiąc jelenia szlachetnego (Cervus elaphus) odpowiednikiem o tej samej wartości energetycznej co przydział tradycyjnie stosowanej paszy zbożowej w okresie zimowym. W warunkach eksperymentalnych, wydajność produktu ubocznego powstającego w produkcji etanolu, stosowanego jako pasza dla jelenia szlachetnego w zimie została oszacowana przez dodanie 0.200 kg koncentratu proteinowego do codziennego przydziału paszy. W wyniku stosowania koncentratu białkowego zaobserwowano wzrost wydajności ekonomicznej paszy. W porównaniu do grupy kontrolnej, ilość i koszt paszy podanej jeleniom szlachetnym w grupie eksperymentalnej był mniejszy odpowiednio o 8.40% i 18.21%; ilość surowego białka przyswojonego przez organizm jeleni wzrosła o 5.00%, zaś koszt nieprzetworzonego i wydalonego surowego białka zmniejszył się o 30.95%; waga tuszy zwierzęcej wzrosła o 3.79 kg, a proporcje tkanki mięśniowej o 3.47%. Wzrost produktywności wynikający z obniżenia kosztów pozwala na bardziej wydajne korzystanie z aktywów gospodarstwa hodowlanego. Wyniki pozwalają na wyciągnięcie wniosku, że pasza z dodatkiem koncentratu białkowego BaltiprotTM-50 wpływa znacząco na poziom wydatków i zyskowność hodowli jelenia. Wyniki ekonomiczne podawania miejscowej paszy z wysoką zawartością białka wskazują jednomyślnie, że takie pasze mogą być polecane gospodarstwom hodującym jelenie w celu zmniejszenia kosztów żywienia i zwiększenia produktywności. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
167--175
Opis fizyczny
Twórcy
  • Latvian University of Agriculture in Yelegava, Latvia
Bibliografia
  • Adam C.L. 1994. Husbandry. [in:] T.L. Alexander, D. Buxton (eds.) Management and Diseases of Deer. A Handbook for Veterinary Surgeon (Second Edition). A Veterinary Deer Society Publication, London, 44-74.
  • Arhipova I., Bāliņa S. 2006. Statistika ekonomikā un biznesā. Risinājumi ar SPSS un Microsoft Excel. Mācību līdzeklis. 2.izdevums. Rīga: Datorzinību centrs, 173-180. (in Latvian).
  • Broderick G.A., Clayton M.K. 1997. A statistical evaluation of animal and nutritional factors influencing concentrations of milk urea nitrogen. Journal of Dairy Science, Vol. 80, No. 11. Elsevier, 2964-2971. Internet resource: http://download.journals.elsevierhealth.com/pdfs /journals/0022-0302/PIIS0022030297762623.pdf. Viewed: 31.03.2012.
  • Deer farms (Brie˛u dārzi). 2012. The State Forest Service unpublished data (in Latvian).
  • Description of Weather Conditions. 2011. Latvian Environment, Geology and Meteorology Centre. Available: http://www.meteo.lv/public/30111.html, Viewed: 03.06.2011.
  • Fletcher J. 1989. Deer Farming in Europe. [in:] Hudson R.J., Drew K.R. & Baskin L.M. (eds.) Wildlife Production Systems. Cambridge University Press, Cambridge, UK, 323-334.
  • Global challenges - organic approaches. 2009. [in:] 2nd European Organic Congress: proceedings. June 10, 2009. Brussels: IFOAM, 8-9.
  • Lauksaimniecības radītais piesārņojums (Pollution from agriculture). 2011. VARAM, http://www.varam.gov.lv/lat/darbibas_veidi/piesarnojums/ Viewed: 14.03.2012.
  • Loison A., Langvatn R., Solberg E.J. 1999. Body mass and winter mortality in red deer calves: disentangling sex and climate effects. Ecograph, Vol. 22, No.1. Blackwell Publishing, 20-30. Stable URL: http://www.jstor.org/stable/3683204.
  • Łysko A., Cyglicki R. 2004. Report on agricultural pollution from industrial hog rising farms in Poland. Coalition Clean Baltic c/o Green Federation Gaja. Szczecin. 14.
  • Millston E., Lang T. 2008. The Atlas of Food. London, Earthscan. 128.
  • Mitchell B., Staines B.W., Welch D. 1977. The Ecology of Red Deer - A Research Review Relevant to Their Management in Scotland. Cambridge, UK: Institute of Terrestrial Ecology.
  • Nahm K.H., Carlson C.W. 2004. The possible minimum chiken nutrient requirements for protecting the environment and improving cost efficiency. [in:] K.H.Nahm and B.A. Nahm (eds.) Poultry Production and Waste Management. Yu Han Publishing Co. 41-64.
  • Nimmermark S. 2004. Odour influence on well-being and health with specific focus on animal production emissions. Annals of agricultural and environmental medicine, 11, 163-173.
  • Osītis U. 2005. Dzīvnieku ēdinā ana kompleksā skatījumā (Complex view of animal nutrition). LLU, Jelgava, 2.izdevums. 320 lpp. (in Latvian).
  • Patterson P.H. 1998. Minimising Nutrient Waste. Feed Management. No. 48 (12), 21-22.
  • Sauvé D.G., Côté S.D. 2006. Is winter diet quality related to body condition of white-tailed deer (Odocoileus virginianus)? An experiment using urine profiles. Canadian Journal of Zoology, No. 84. 1003-1010.
  • Shingfield K.J., Vanhatalo A., Huhtanen P. 2002. Comparison of rapeseed and soybean protein supplements on the intake and milk production of dairy cows fed grass silage based diets. Proceedings of the XIIIth International Silage Conference. Eds. L.M. Gechie, C. Thomas, Scotland: Auchincruive, 314-315.
  • Skorupski J. 2012. Industrial Animal Farming in Poland as a major threat to the natural environment of the Baltic Sea. [in:] Sterr, Maack, Schultz (eds.): Development Concept for the Territory of the Baltic Green Belt - A Synthesis Report of the INTEREGIVB Project Baltic Green Belt. Final Report.Coastline Reports 20 (2012), 45-53.
  • Spiehs M.J., Whitney M.H., Shurson G.C. 2002. Nutrient database for distiller,s dried grains with solubles produced from new ethanol plants in Minnesota and South Dakota. J. Animal Sci., 2639-2645.
  • Steinheider B. 1999. Environmental odours and somatic complaints. Zentralblatt für Hygiene und Umweltmedizin, 202. 101-119.
  • Timbare R., Kārkliņa V., Mičulis J., Paeglītis D. (2008) Quantity and chemical composition of manure produced by deers. Report on second international deer farming conference: Farm Management and Product Quality, August 21-24, Sigulda, Latvia.
  • Tuckwell C. 2003. The Deer Farming Handbook. Canbera. 97-210.
  • Vigh-Larsen F. 1987. Hjorteproduktion (Deer Production). Odense: AiO Tryck as., 112-118. (in Swedish).
  • Vītiņa I., Krastiņa V., Ceriņa S. 2010. New Protein Additive in Broiler Chicken Feeding. [in:] Baltic Animal Breeding: XV Conference proceedings. Latvia, 132-135, 284.
  • Vitina I., Krastina V., Jemeljanovs A., Basenko A., Sargautis D., Cerina S., Miculis J. 2009. Innoprotein additive obtained from bioethanol production by-products using in broiler chickens diets. [in:] Proceedings of the XVII Baltic and Finnish Poultry Conference. Estonia: Elva:, OÜ Castanea, 22-25.
  • Waldroup P.W. 2007. Biofuels and Broilers - Competitors or cooperators. Proceedings of the 5th Mid Atlantic Nutrition Conference, 25-33.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171253343

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.