PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | nr 2 (9) | 9--32
Tytuł artykułu

Zasada działania innowacyjnych opakowań inteligentnych w przemyśle żywnościowym. Artykuł przeglądowy

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Principle of Innovative Smart Packaging Operation in Food Industry. Review Paper
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule przedstawiono działanie opakowań inteligentnych. Sensory CO2 oraz O2, stosowane w opakowalnictwie MAP, oparte na barwnych reakcjach chemicznych, informują o szczelności opakowania i/lub świeżości i bezpieczeństwie produktu. Mechanizm zmiany barwy, oparty na reakcjach chemicznych i/lub mikrobiologicznych, jest stosowany we: wskaźnikach czasowo-temperaturowych w opakowaniach żywności wymagającej zachowania zaprogramowanych warunków temperatury w obrocie detalicznym i/lub w czasie przechowywania oraz w biosensorach służących do wykrywania mikrobiologicznego zanieczyszczenia żywności. Etykiety RFID stosowane w opakowaniach inteligentnych wykorzystują informacje elektroniczne w systemie bezprzewodowego transferu.(abstrakt oryginalny)
EN
The paper explains the action of the smart packaging. CO2 and O2 sensors, used in the MAP packaging, using colored chemical reactions in their action show the integrity of the packaging and/or the freshness and safety of a product. The mechanism of the colour change, relying on chemical and microbiological reactions, is used in time-temperature indicators: in prepackaged food that requires strict conservation temperature regime and biosensors for the detection of the presence of microbiological contamination in food. RFID tags are a separate type of labels in smart packaging, using electronic information in Wi-Fi.(original abstract)
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
Bibliografia
  • Atkins P.W., Chemia fizyczna, PWN, Warszawa 2001.
  • Briand D., Molina-Lopez F., Quintero A., Ataman C., Why going towards plastic and flexible sensors?, "Procedia Engineering" 2011, no. 25, s. 8-15.
  • CheckPoint® I and III Products, http://www.vitsab.com/Products2.htm (28.04.2012).
  • Cichoń M., Lesiów T., Innowacyjne opakowania inteligentne w przemyśle spożywczy, [w:] Rola innowacyjności w kształtowaniu jakości, red. J. Żuchowski, R. Zieliński, Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji + PIB, Radom 2012, s. 122-130.
  • Czerniawski M., Prawne aspekty identyfikacji z użyciem fal radiowych (RFID), "Kwartalnik Prawa Publicznego" 2010, no. 3, s. 95-116.
  • Dainellia D., Gontard N., Spyropoulos D., Zondervan-van den Beuken E., Tobback P., Active and intelligent food packaging: legal aspects and safety concerns, "Trends in Food Science & Technology" 2008, no. 19, s. 103-112.
  • Dobrucka R., Nowa era opakowań, "Przemysł Farmaceutyczny" 2012, no. 2, s. 52-54.
  • Ellouze M., Augustin J.-C., Applicability of biological time temperature integrators as quality and safety indicators for meat products, "International Journal of Food Microbiology" 2010, no. 138, s. 119-129.
  • Han J., Innovations in Food Packaging, Elsevier Ltd., Amsterdam 2005.
  • Hęś M., Korczak J., Wpływ różnych czynników na szybkość utleniania się lipidów mięsa, "Nauka Przyroda Technologie" 2007, no. 3, s. 1-11.
  • Kaczmarczyk S., Badania marketingowe - podstawy metodyczne, Polskie Wyd. Ekonomiczne, Warszawa 2011.
  • Kerry J.P., O'Grady M.N., Hogan S.A., Past, current and potential utilisation of active and intelligent packaging systems for meat and muscle-based products: A review, "Meat Science" 2006, no. 74, s. 113-130.
  • Kozak W., Cierpiszewski R., Opakowania inteligentne, "Przemysł Spożywczy" 2010, nr 3, s. 36-39.
  • Kraszewska J., Wzorek W., Wojtasik I., Wpływ warunków hodowli szczepów z gatunku Lactobacillus plantarum na ich aktywność antagonistyczną, "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" 2006, nr 47, s. 153-161.
  • Kubera H., Korzeniowski A., Foltynoowicz Z., Postęp w rozwoju opakowalnictwa na świecie, "Opakowanie" 1999, nr 5, s. 12-16.
  • Kuswandi B., Wicaksono Y., Abdullah A., Yook Heng L., Smart packaging: sensors for monitoring of food quality and safety, "Sensing & Instrumentation for Food Quality and Safety" 2011, no. 5, s. 137-146.
  • Makała H., Trendy na rynku opakowań do żywności. Opakowania aktywne i inteligentne, "Opakowanie" 2010, nr 11, s. 23-25.
  • Mark H.F., Encyclopedia of Polymer Science and Technology, vol. 2, Wiley Interscience, London 2007.
  • McEvoy K., von Bültzingslöwen C., McDonagh C., Optical sensors for application in intelligent food packaging technology, "Analytica Chimica Acta" 2003, no. 480, s. 275-283.
  • McMurry J., Chemia organiczna, t. 3, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2007.
  • Mendoza T., Kinetic parameter estimation of Time-temperature Integrators intended for use with packaged fresh seafood, http://etd.fcla.edu/UF/UFE0002820/mendoza_t.pdf (28.04.2012).
  • Mills A., Oxygen indicators and intelligent inks for packaging food, "Chemical Society Reviews" 2005, no. 34, s. 1003-1011.
  • Mills A., Lawrie K., Bardin J., Apedaile A., Skinnerb G., O'Rourke C., An O2 smart plastic film for packaging, "The Royal Society of Chemistry" 2012, no. 137, s. 106-112.
  • Modified metals change color in the presence of particular gases, http://www.sciencedaily.com/releases/2011/07/110721131159.htm (28.07.2013).
  • Nair R., Vijaya R., Photonic crystal sensors: An overview, "Progress in Quantum Electronics" 2010, no. 34, s. 89-134.
  • Neethirajan S., Jayas D., Sadistap S., Carbon dioxide (CO2) sensors for the agri-food industry - a review, "Food Bioprocess Technology" 2010, no. 2, s. 115-121.
  • Nopwinyuwong A., Trevanich S., Development of a novel colorimetric indicator label for monitoring freshness of intermediate-moisture dessert spoilage, "Talanta" 2010, no. 81, s. 1126-1132.
  • Nowacka M., Niemczuk D., Nowoczesne materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością oraz ich wpływ na bezpieczeństwo żywności, "Opakowanie" 2012, nr 6, s. 64-68.
  • Puligundla P., Jung J., Ko S., Carbon dioxide sensors for intelligent food packaging applications, "Food Control" 2012, 25, s. 328-333.
  • Pursiainen O., Baumberg J., Winkler H., Viel B., Spahn P., Ruhl T., Nanoparticle-tuned structural color from polymer opals, "Optics Express" 2007, no. 15, s. 9553-9561.
  • Restuccia D., Spizzirri U., Parisi O., Cirillo G., Curcio M., Iemma F., Puoci F., Vinci G., Picci N., New EU regulation aspects and global market of active and intelligent packaging for food industry applications, "Food Control" 2010, no. 21, s. 1425-1435.
  • Santos Pires A., Soares N., Mendes da Silva L., Andrade N., Polydiacetylene as a biosensor: fundamentals and applications in the food industry, "Food Bioprocess Technology" 2010, no. 3, s. 172-181.
  • Shin J., Braun P.V., Lee W., Fast response photonic crystal pH sensor based on template photo-polymerized hydrogel inverse opal, "Sensors and Actuators B" 2010, no. 150, s. 183-190.
  • Simpson R., Almonacid S., Nunez H., Pinto M., Abakarov A., Time-Temperature Indicator to monitor cold chain distribution of fresh salmon (Salmo Salar), "Journal of Food Process Engineering" 2012, vol. 35, no. 5, s. 742-750.
  • Singh S., McCartney M., Clarke R., RFID research and testing for packages of apparel, consumer goods and fresh produce in the retail distribution environment, "Packaging Technology and Science" 2008, vol. 21, no. 2, s. 91-102.
  • Sykut B., Kowalik K., Droździel P., Współczesne opakowania dla przemysłu spożywczego, NIT, 2013 (w druku).
  • Topcryo Range, http://www.cryolog.com/images/pdf/topcryo_gamme_en_new.pdf (28.04.2012).
  • Trzcińska M., Opakowania aktywne i inteligentne - w badaniach i w praktyce przemysłu spożywczego, "Przegląd Piekarski i Cukierniczy" 2007, no. 7, s. 4-7.
  • Tsironi T., Gogou E., Velliou E., Application and validation of the TTI based chill chain management system SMAS on shelf life optimization of vacuum packed chilled tuna, "International Journal of Food Microbiology" 2008, no. 128, s. 108-115.
  • Wasik D., Kryształy fotoniczne - półprzewodniki światła, http://wayback.archive.org/web/ 20100306153300/http://ptf.fuw.edu.pl/ow/wasik02.html (20.05.2013).
  • Yam K., Takhistow P., Miltz J., Intelligent Packaging: Concepts and Applications, "Journal of Food Science" 2005, no. 70, s. 1-10.
  • Ziajka S. (red.), Mleczarstwo 1, Wyd. Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn 2008.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171255231

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.