PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1986 | nr 221 | 73--90
Tytuł artykułu

Korelacja między krótkotrwałymi i długotrwałymi badaniami migracji globalnej składników powłok lakierowych

Autorzy
Warianty tytułu
The Correlation between Short-time and Long-time Tests of the Total Migration of Ingredients of Lack Layers
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem pracy było ustalenie korelacji między wynikami przyspieszonych badań migracji globalnej składników powłok lakierowych, prowadzonych w podwyższonej temperaturze i skróconym czasie i wynikami badań długotrwałych, prowadzonych w warunkach zbliżonych do rzeczywistych warunków magazynowania produktów spożywczych. (fragment tekstu)
EN
The model testing of the total migration of the ingredients of lack layers used on inside surfaces of tincans into the solutions simulating the foodproducts with no fat has been realized. The correlation between results of short-time tests of the total migration conducted at increased temperature and shorter time and results of long-time tests conducted in conditions approximating the real storage of foodproduct has been found. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
73--90
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • Barczyk I., Kolej J., Misiaszek Z., Badanie migracji fenoli z powłok lakierowych, "Opakowanie" 1978, nr 6, s. 21-23.
  • Bożyk Z., Rudzki W., Metody statystyczne w badaniach jakości produktów żywnościowych i chemicznych, WNT, Warszawa 1977, s. 63, 107.
  • Cornelis P., L'aliment est-il pollué par son emballage? Phénoméns à la limite aliment/emballage, "Manuf. Emball." 1975, nr 7, s. 33-37.
  • Kolek Z., Badania wskaźników fizyko-chemicznych powłok lakierowych opakowań blaszanych do artykułów żywnościowych, praca doktorska, AE, Kraków 1980.
  • Kolej J., Kolek Z., Ocena zależności migracji fenoli z powłok lakierowych od temperatury kontaktu powłoka lakierowa-substancja modelowa, "Zeszyty Naukowe AE w Krakowie" 1983, nr 166, s. 87-94.
  • Kupfer W., Kunstoffe im Kontakt mit Lebensmitteln. Dtsch. Lebensmittel-Rdsch. 72 (1970), nr 3, s. 81-90.
  • Leimgruber R.A., Figge K., Substance migration from plastics food packaging to contens as a funktion of the ratio of solvent volume to sample surface area. Materiały z konferencji "Safety and Health with Plastics", Denver 1977, s. 40-44.
  • Praca zbiorowa pod red. Szydłowskiego H., teoria pomiarów, PWN, Warszawa 1974, s. 70, s.70, 117, 144.
  • Resinous and polymeric coating, w: Code of Federal Regulations, Title 21-Food and Drugs. § 121.2514, s. 478-490.
  • Uhde W.J., Ausgewählte aktuelle Probleme beim Einsatz von Plasten im Lebensmitteleverkegr. Ernährungsforschung 19 (1974), nr 4, s. 105-110.
  • Uhde W.J.: Ernährungstoxikologische Probleme beim Einsatz von Verpackungswerkstoffen aus Plasten. Verpackung 15 (1974), nr 6, s. 181-184.
  • Untersuchung von Kunststoffen, soweit sie als Bedarfsgegenstände im Sinne des Lebensmittelgesetzes verwendet werden. 17 Mitteilung: Spezielle Untersuchungsmethoden. Teil 1. Prüfung von Lacken und Anstrichmitteln auf Abgage von löslichen Bestandteilen, Zinkionen, Phenolen, Bundesgesundheitsblatt 14 (1971), nr 1/2, s. 13-15.
  • Woggon H., Uhde W.J., Lebensmittelhygienisch-toxikologische Prüfung und Beurtelilung von Verpackungsstoffen aus Plasten. Lebensmitt. Ind. 21 (1974), nr 3, s. 106-108.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171257531

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.