Czasopismo
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
The Diversity of Polish Voivodeships in Terms of the Structure of Area of the Organic Farms
Języki publikacji
Abstrakty
Rolnictwo ekologiczne jest systemem gospodarowania wykorzystującym naturalne procesy zachodzące w gospodarstwie rolnym. Celem rolnictwa ekologicznego jest produkcja żywności o wysokiej jakości zdrowotnej oraz utrzymanie obszarów środowiska przyrodniczego w naturalnym stanie. Dynamiczny rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce obserwujemy od roku 2004. Wprowadzono wówczas dotacje do ekologicznej produkcji rolnej dla gospodarstw posiadających certyfikat zgodności i będących w trakcie przestawiania. Celem opracowania będzie przedstawienie statystycznej analizy struktury obszarowej gospodarstw ekologicznych w województwach Polski w latach 2007-2010. Do podziału zbioru obiektów na podzbiory, które charakteryzuje relatywnie niski stopień zróżnicowań badanej struktury zostanie wykorzystana metoda eliminacji wektorów. Łańcuchowe miary zmienności struktur pozwolą ocenić przebieg zmian strukturalnych. (abstrakt oryginalny)
Organic farming is a system of farming that uses natural processes used in the farm. The aim of organic farming is the production of food of healthy high quality and the keeping of environmental areas in the natural state. Dynamic development of organic farming in Poland has been observed since 2004. At that time there were introduced the subsidies to organic agricultural production for holdings with the certificate of conformity and in the course of transformation. Purpose of this paper is to present a statistical analysis of the structure of the area of the organic farms in Polish voivodeships in the years 2007-2010. To divide the set of objects into subsets, which is characterised by a relatively low degree of variations of the tested structure is used the method of elimination of vectors. Chain measure of variation of structures will enable to evaluate the course of structural changes. (original abstract)
Rocznik
Tom
Numer
Strony
149--158
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Bibliografia
- Chomątowski S., Sokołowski A. (1978) Taksonomia struktur. Przegląd Statystyczny, z. 2, s.217-226.
- Golinowska M., Janowska-Biernat J. (2006) Rozwój rolnictwa ekologicznego na Dolnym Śląsku. Prace Naukowe AE we Wrocławiu, nr 1118, 244-240.
- Grabiński T., Wydymus S., Zeliaś A. (1989) Metody taksonomii numerycznej w modelowaniu zjawisk społeczno-gospodarczych. PWN, Warszawa.
- Kukuła K. (1989) Statystyczna analiza strukturalna i jej zastosowanie w sferze usług produkcyjnych dla rolnictwa. Zeszyty Naukowe AE w Krakowie, Seria specjalna: Monografie, 89, Kraków.
- Łuczka-Bakuła W. (2007) Rynek żywności ekologicznej. Wyznaczniki i uwarunkowania rozwoju, PWN, Warszawa, 33-43.
- Małyszem M, Szmidt K. (2003) Rolnictwo ekologiczne w Polsce i krajach Unii Europejskiej. Wieś i Rolnictwo, nr 4, 59-75.
- Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2004-2010, Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171258607