PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 12(27) | z. 3 | 101--108
Tytuł artykułu

Importance and Competitive Advantage of the European Union Countries in Trade in Agri-Food Products

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The aim of the paper was to show the importance and competitive advantage of the EU countries in trade in agri-food products. It was proved that old member states of the EU, especially Holland, Germany and France, play a dominant role in the agri-food trade. Although agri-food products occupy an important position in the total trade structure of the Central and East European countries, their significance in the exchange of agri-food products in the Community is incomparably smaller.(original abstract)
Rocznik
Tom
Numer
Strony
101--108
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznan University of Life Sciences, Poland
Bibliografia
  • ComExt-Eurostat. [2012]. [Available at:] http://epp.eurostat.ec.europa.eu/newxtweb/. [Accessed: 18.05.2012].
  • Devine P. [1996]: Competitiveness and the Objectives of Communities. [In:] Competitiveness, Subsidiarity and Industrial Policy. P. Devine, Y. Katsoulacos & R. Sugden (eds.). Routledge, London, New York.
  • Duren van E., Martin L., Westgren R. [1991]: Assessing the Competitiveness of Canada's Agrifood Industry. Canadian Journal of Agricultural Economics vol. 39, no. 4.
  • Eurostat. Agricultural Statistics. [2012]. [Available at:] http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/agriculture/ data/database. [Accessed: 13.10.2011].
  • Ezeala-Harrison F. [1999]: Theory and Policy of International Competitiveness. Praeger Publishers, Westport, London.
  • Fagerberg J. [1988]: International competitiveness. The Economic Journal vol. 98, no. 391.
  • IMD World Competitiveness Yearbook 1997. [1997]. IMD, Lausanne.
  • Jagiełło M. [2003]: Wskaźniki międzynarodowej konkurencyjności gospodarki. Studia i materiały, no. 80. Instytut Koniunktur i Cen Handlu Zagranicznego, Warszawa.
  • Kamerschen D.R., McKenzie R.B., Nardinelli C. [1991]: Ekonomia. Fundacja Gospodarcza NSZZ "Solidarność", Gdańsk.
  • Kennedy P.L., Harrison R.W., Kalaitzandonakes N.G., Peterson H.Ch., Rindfuss R.P. [1997]: Perspectives on Evaluating Competitiveness in Agribusiness Industries. Agribusiness vol. 13, No. 4.
  • Lubiński M. [1995]: Konkurencyjność gospodarki: pojęcie i sposób mierzenia. [In:] Międzynarodowa konkurencyjność gospodarki Polski - uwarunkowania i perspektywy. M. Lubiński i T. Smuga (eds.). Raporty - Studia nad konkurencyjnością. Instytut Rozwoju i Studiów Strategicznych, Warszawa.
  • Misala J. [2007]: Międzynarodowa zdolność konkurencyjna i międzynarodowa konkurencyjność gospodarki narodowej. Podstawy teoretyczne. Wydawnictwo Politechniki Radomskiej, Radom.
  • Mroczek W. [2009]: Handel zagraniczny Niemiec. Wspólnoty Europejskie no. 5(198).
  • Mucha-Leszko B., Kąkol M., Białowąs T. [2009]: Analiza handlu towarami Unii Europejskiej w latach 1995-2008 i ocena konkurencyjności. [In:] Pozycja Unii Europejskiej w handlu międzynarodowym - dynamika i struktura obrotów, konkurencyjność, główni partnerzy. B. Mucha-Leszko (ed.). Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, Lublin.
  • Pitts E., Lagnevik M. [1998]: What determines food industry competitiveness? [In:] Competitiveness in the food industry. W.B. Traill & E. Pitts (eds.). Blackie Academic & Professional, London.
  • Singh A. [1977]: UK industry and the world economy: a case of de-industrialisation. Cambridge Journal of Economics vol. 1, no. 2.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171259443

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.