PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | R. 10, nr 4, cz. 1 | 69--80
Tytuł artykułu

Czynniki wpływające na bezpieczeństwo zatrudnienia z perspektywy kobiet

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Employment Safety Criteria in Women Perspective
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W niniejszej publikacji zaprezentowane zostały czynniki wpływające na bezpieczeństwo zatrudnienia z perspektywy kobiet. Jak wynika z przeprowadzonych badań obejmujących próbę badawczą z województwa pomorskiego, najistotniejsza w obszarze bezpieczeństwa zatrudnienia jest jego stabilność rozumiana jako stabilność stanowiska pracy oraz podmiotu gospodarczego. Analiza pokazuje, iż największą satysfakcję odczuwają ankietowane kobiety z posiadanych kwalifikacji zawodowych, a najniższą z komunikacji wewnętrznej w firmie. (abstrakt oryginalny)
EN
The paper presents the main factors that have an effect on employment safety for women. Interviewed women from Pomorskie Voivodeship indicate job stability as one of the most important factors that is understood as a stability of work-place and company's stability on the market. The results presented in the paper show that job qualifications give female employees the highest satisfaction, while the lowest score among women has internal communication in the company. (original abstract)
Rocznik
Strony
69--80
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Gdański
  • Politechnika Gdańska
Bibliografia
  • Dahlgaard J., Kristensen K., Kanji G. (2002), Podstawy zarządzania jakością, WN PWN, Warszawa.
  • Hamrol A. (2005), Zarządzanie jakością z przykładami, WN PWN, Warszawa.
  • Karaszewski R. (2005), Zarządzanie jakością. Koncepcje, metody i narzędzia stosowane przez liderów światowego biznesu, Wyd. Dom Organizatora, Toruń.
  • Mały Rocznik Statystyczny Polski 2011 (2011), GUS, Warszawa.
  • Oakland J.S. (2003), TQM. Text with Cases, Elsevier, Oxford.
  • Stoma M. (2012), Modele i metody pomiaru jakości usług, Wyd. Q&R Polska, Lublin
  • Szołtysek K. (2005), Koncepcja Total Quality Management w: Ładoński W., Szołtysek K. (red.) Zarządzanie jakością cz.1. Systemy jakości w organizacji, Wyd. Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, Wrocław.
  • Wiśniewska M., Malinowska E. (2011), Zarządzanie jakością żywności. Systemy. Koncepcje. Instrumenty, Difin, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171260149

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.