PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | nr 4 | 90--100
Tytuł artykułu

Antiradical Activity of Selected Fruit Juices Available in Wielkopolska Region

Warianty tytułu
Aktywność przeciwrodnikowa wybranych soków owocowych na rynku wielkopolskim
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
In this work we describe results of our experimental study on determination of antiradical acivity of selected commercial fruit juices available in Wielkopolska market. We studied six fruit juices produced from apples (SJ), oranges (SP), white graipfruits (SBG), green graipfruits (SZG), red graipfruits (SCG) as well as multivitamin juice (SM). The total poliphenols content was determined by means of Folin-Ciocalteu method and the antiradical properties were determinated spectrophotometrically by means of kinetic measurements of DPPH free radical quenching process. In tested juices we have determined the total polyphenols content using Folin-Ciocalteu assay and antiradical activity was estimated colorimetrically by means of the kinetic version of DPPH assay. It was found that in each case the initial rate pf the quenching process of DPPH radical is proportional to the amount of the juice used. It was show that for the investigated fruit juices the antiradical activity decreases in the following order: SBG > SP > SCG > SZG > SJ > SM. It was also found thatfor the most of investigated fruit juices the antiradical activity is well correlated with the total polyphemolics content. (original abstract)
W niniejszej pracy przedstawiono wyniki badań doświadczalnych dotyczących określenia aktywności przeciwrodnikowej handlowych soków owocowych dostępnych na wielkopolskim rynku. Badaniom poddano 6 soków owocowych takich jak sok jabłkowy (SJ), pomarańczowy (SP), z białego grejpfruta (SBG), zielonego grejpfruta (SZG), czerwonego grejpfruta (SCG) oraz multiwitaminowy (SM). W badanych sokach oznaczono całkowitą zawartość związków polifenolowych metodą FolinaCiocalteu oraz oznaczono aktywność przeciwrodniikową soków przy użyciu kinetycznej wersji kolorymetrycznej metody z zastosowaniem rodnika DPPH. Stwierdzono, że w każdym przypadku początkowa szybkość procesu wygaszania tego rodnika jest proporcjonalna do wielkości próbki badanego soku. Wykazano, że dla badanych soków owocowych aktywność przeciwrodnikowa maleje w następującej kolejności: SBG ≥ SP > SCG > SZG > SJ > SM. Stwierdzono, że dla większości badanych soków aktywność przeciwrodnikowa dobrze koreluje z całkowitą zawartością związków polifenolowych. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
90--100
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Poznań University of Economics, Poland
  • Poznań University of Economics, Poland
Bibliografia
  • [1] Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2012/12/UE z dnia 19 kwietnia 2012 r. zmieniająca dyrektywę Rady 2001/112/WE odnoszącą się do soków owocowych i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej LI 15, tom 55.
  • [2] Gliszczyńska-Swigło A. (2010) Przeciwutleniające i proutleniające właściwości wybranych składników żywności jako wyróżniki jej jakości. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań.
  • [3] Pawlak J. (2011) Rozwój i kondycja branży soków w Polsce na tle UE, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny", nr 4, s. 6-8.
  • [4] Nosecka В., Szczepaniak I. (2012) Rynek Owoców i Warzyw. Stan i perspektywy, Analizy rynkowe, Dział Wydawnictw IERiGŻ-PIB, nr 40, Warszawa.
  • [5] Aruoma O.I. (2001) In vitro and in vivo methods for the assessment of antioxidant activity. In: Biologically-active phytochemicals in food. Analysis, metabilism, bioavailability and function. W. Pfanhauser, G.R. Fenwick, S. Khokhar (eds). Royal Society of Chemistry, Cambridge, pp. 285-295.
  • [6] Morel I., Cillard P., Cillard J. (1988) Flavonoid-metal interactions in biological system. In: Flavonoids in health and desease. Rice-Evans C.A., Packer L. (eds.). Marcel Dekker, Inc. New York, Basel, pp. 163-177.
  • [7] Mira L., Fernandez M.T., Santos M., Rocha R., Florencio M.H., Jennings K.R. (2002) Interactions of flavonoids with iron and copper ions: a mechanism for their antioxidant activity. Free Radical Research, 36, 1199-1208.
  • [8] Hertog M.G., Hollman P.C., Katan M.B., Kromhout D. (1993) Intake of potentially anticarcinogenic flavonoids and their determinants in adults in the Netherlands. Nutr. Cancer, 20, 21-29.
  • [9] Jarczyk A., Płocharski W. (2010) Technologia produktów owocowych i warzywnych, tom II, wyd. 1, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Ekonomiczno-Humanistycznej, Skierniewice.
  • [10] Li T.S.C. (2008) Vegetables and Fruits. Nutritional and Therapeutic Values. Taylor & Francis Group, LLC, Boca Raton.
  • [11] Cieślik E., Sikora E., Topolska K. (2008) The sources of natural antioxidants. Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria, Zeszyt 7 (1), s. 5-17. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań, http://www.food.actapol. net/pub/ l_l_2008.pdf.
  • [12] The non-hub story (2012) http://www.pokarmy-diety.pl/antyutleniacze_w_diecie.html.
  • [13] The non-hub story (2011) http://www.biomedical.pl/aktualnosci/sok-pomaranczowy-sojusznik-z-wyboru-3214.html.
  • [14] Duda-Chodak A., Tarko T., Tuszyński T. (2011) Antioxidant activity of apples-an impact of maturity stage and fruit part. Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria, Zeszyt 10 (4), s. 443-454, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań, http://www.food.actapol.net/pub/3_4_2011.pdf.
  • [15] Chyłek D. (2011) Sok z żurawiny wpływa na zdrowie serca. "Przemysł Spożywczy", nr 6, s. 26.
  • [16] Zygmanowska M., Zieliński R. (2011) Effect of solvent composition on antiradical activity of pot marigold flowers extracts. "Polish Journal of Commodity Science", 2 (27), 48-59.
  • [17] Singleton V.L., Rossi J.A. (1965) Colorimetry of total phenolics with phosphormolybdic-phosphotungstic acid reagents. "American Journal of Enology and Viticulture", 16, 144-158.
  • [18] Kluj К., Zieliński R. (2012) Antiradical activity of infusions prepared from the mixtures of dog rose hips and other components. "Polish Journal of Commodity Science", 4 (33), 55-63.
  • [19] Sledziński T., Kwaśniewska D., Zieliński R. (2013) Aktywność przeciwrodnikowa piwa. "Problemy Higieny i Epidemiologii", 94 (3), 648-652.
  • [20] De Levie R. (1999) Estimating parameter precision in non-linear least squares with Excel's Solver. J. Chem. Educ., 76 (11), 1594-1598.
  • [21] De Levie R. (2012) Advanced Excel for scientific data analysis. 3rd edition. Atlantic Academic LLC.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171260535

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.