PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | nr 4 | 117--124
Tytuł artykułu

Essential Oils in Cosmetic Products

Warianty tytułu
Olejki eteryczne w produktach kosmetycznych
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
In recent years there is visible increase in interest in the use of natural substances, and some questions concerning the safety of synthetic compounds have encouraged more detailed studies of plant resources. Essential oils, odorous and volatile products of plant secondary metabolism, have a wide application in folk medicine, food flavouring and preservation as well as in fragrance industries. Essential oils are extracted from aromatic plant sources mainly via steam distillation. They can mixed with a number of raw materials used in cosmetic formulations, including ethanol or fats. They are a mixture of volatile organic compounds: hydrocarbons, alcohols, ketones, esters - derivatives of terpenes and sesquiterpenes. Due to the high concentration of substances contained in them, they have much stronger action than traditional blends and herbal extracts. Essential oils have good antioxidant and antimicrobial properties. Therefore, use of essential oils in cosmetic products is possible due to their antibacterial, antiseptic, antifungal and antioxidant activity, they can be also used as transdermal enhancers. In this work we describe useful properties of chosen essential oils and their great potential as a biologically active preservatives and antioxidants, repellents and transepidermal enhancers. (original abstract)
Produkty kosmetyczne towarzyszą nam powszechnie w życiu codziennym. Ostatnie doniesienia dotyczące szkodliwości dla zdrowia syntetycznych związków konserwujących i przeciwutleniających stosowanych w kosmetykach sprzyjają poszukiwaniu bardziej przyjaznych substancji, np. pochodzących ze świata roślin. Dlatego też w ostatnich latach wzrosło zainteresowanie kosmetykami naturalnymi, w których zabronione jest stosowanie syntetycznych związków, m.in. parabenów. W związku z tym poszukiwanie nowych naturalnych układów konserwujących oraz substancji biologicznie aktywnych pochodzenia naturalnego wydaje się zasadne. Prowadzone w ostatnim czasie badania wskazują na możliwość wykorzystania olejków eterycznych w produktach kosmetycznych, ze względu na ich działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, antyseptyczne czy przeciwutleniające. W niniejszej pracy dokonano przeglądu literatury dotyczącej olejków eterycznych i ich aktywności, które umożliwiają ich potencjalne wykorzystanie jako substancje konserwujące i przeciwutleniające w preparatach kosmetycznych. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
117--124
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznań University of Economics, Poland
Bibliografia
  • [1] Adaszyńska M., Swarewicz M. (2012) Olejki eteryczne jako substancje aktywne lub konserwanty w kosmetykach. "Wiadomości Chemiczne", 66 (1-2), 139-158.
  • [2] Drygas A., Śniegocki L. (1971) Towaroznawstwo zielarskie i środków leczniczych. Państwowe Wydawnictwa Szkolnictwa Zawodowego, Warszawa.
  • [3] Gillij Y.G., Gleiser R.M., Zygadlo J.A. (2008) Mosquito repellent activity of essential oils of aromatic plants growing in Argentina. "Bioresource Technology", 99 (7), 2507-2515.
  • [4] Glinka R. (2003) Receptura kosmetyczna. Oficyna Wydawnicza MA, Łódź.
  • [5] Góra J., Lis A. (2007) Najcenniejsze olejki eteryczne. Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń.
  • [6] Grzeszczuk M., Jadczak D. (2009) Estimation of biological value of some species of mint (Mentha L.). "Herba Polonica", 55 (3), 193-199.
  • [7] Gupta Ch., Garg A.P., Uniyal R.C., Kumari A. (2008) Comparative analysis of the antimicrobial activity of cinnamon oil and cinnamon extract on some food-borne microbes. "African Journal of Microbiology Research", 2 (9), 247-251.
  • [8] Hafedh H., Fethi B.A., Mejdi S., Emira N., Amina В. (2010) Effect of Mentha longifolia L. ssp longifolia essential oil on the morphology of four pathogenic bacteria visualized by atomic force microscopy. "African Journal of Microbiology Research", 4(11), 1122-1127.
  • [9] Hammer K.A., Carson C.F., Riley T.V. (1999) Antimicrobial activity of essential oils and other plant extracts. "Journal of Applied Microbiology", 86 (6), 985-990.
  • [10] Hui L., He L., Haun L., Xiao Lan L., Ai Guo Z. (2010) Chemical composition of lavender essential oil and its antioxidant activity and inhibition against rhinitis-related bacteria. "African Journal of Microbiology Research", 4 (4), 309-313.
  • [11] Imelouane В., Elbachiri A., Wathelet J.P., Dubois J., Amhamdi H. (2010) Chemical composition, cytotoxic and antioxidant activity of the essential oil of Lavandula dentate. "World Journal of Chemistry", 5 (2), 103-110.
  • [12] Jerzmanowska Z. (1970) Substancje roślinne - metody wyodrębniania. PWN, Warszawa.
  • [13] Kasprzykowska R., Kołodziejczyk A., Stachowiak K., Jankowska E. (2009) Preparatyka i analiza związków naturalnych. Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk.
  • [14] Kim S.I., Yoon J.S, Jung J.W., Hong K.B., Ahn Y.J., Kwon H.W. (2010) Toxicity and repellency of origanum essential oil and its components against Tribolium castaneum (Coleoptera: Tenebrionidae) adults. "Journal of Asia-Pacific Entomology", 13 (4), 369- 373.
  • [15] Kohlmünzer S. (2003) Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji. PZWL, Warszawa.
  • [16] Kulesza J., Góra J., Tyczkowski A. (1961) Chemia i technologia związków zapachowych. Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego, Warszawa.
  • [17] Kunicka-Styczyńska A., Sikora M., Kalemba D. (2009) Antimicrobial activity of lavender, tea tree and lemon oils in cosmetic preservative systems. "Journal of Applied Microbiology", 107, 1903-1911.
  • [18] Liu Z.L., Yu M., Li X.M., Wan T., Chu S.S. (2011) Repellent activity of eight essential oils of Chinese medicinal herbs to Blattella germanica L, "Records of Natural Products", 5 (3), 176-183.
  • [19] Maccioni A.M., Anchisi C., Sanna A., Sardu С., Dessí S. (2002) Preservative systems containing essential oils in cosmetic products. "International Journal of Cosmetic Science", 24 (1), 53-59.
  • [20] Mangena T., Muyima N.Y.O. (1999) Comparative evaluation of the antimicrobial activities of essential oils of Artemisia afra, Pteronia incana and Rosmarinus officinalis on selected bacteria and yeast strains. "Letters in Applied Microbiology", 28 (4), 291-296.
  • [21] Manou I., Bouillard L., Devleeschouwer M.J., Barel A.O. (1998) Evaluation of the preservative properties of Thymus vulgaris essential oil in topically applied formulations under a challenge test. "Journal of Applied Microbiology", 84 (3), 368-376.
  • [22] Masoudi S., Monfared A., Rustaiyan A., Chalabian F. (2005) Composition and antibacterial activity of the essential oils of Semenovia dichotoma (Boiss.) Manden., Johreniopsis seseloides (C.A.Mey) M. Pimen and Bunium cylindricum (Boiss. et Hohen.) Drude, Three Umbelliferae Herbs Growing Wild in Iran. "Journal of Essential Oil Research", 17 (6), 691-694.
  • [23] Matos F., Miguel M.G., Duarte J., Venâncio F., Moiteiro С., Correia A.I.D., Figueiredo A.C., Barroso J.G., Pedro L.G. (2009) Antioxidant capacity of the essential oils from Lavandula luisieri, L. stoechas subsp. lusitanica, L. stoechas subsp. lusitanica x L. luisieri and L. viridis grown in Algarve (Portugal), "Journal of Essential Oil Research", 21 (4), 327-336.
  • [24] McMurry J. (2005) Chemia organiczna. Część 5. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, pp. 1035-1045.
  • [25] Motamed S.M., Naghibi F. (2010) Antioxidant activity of some edible plants of the Turkmen Sahra region in northern Iran. "Food Chemistry", 119 (4), 1637-1642.
  • [26] Muyima N.Y.O., Zulu G., Bhengu T., Popplewell D. (2002) The potential application of some novel essential oils as natural cosmetic preservatives in an aqueous cream formulation. "Flavour and Fragrance Journal", 17 (4), 258-266.
  • [27] Nerio L.S., Olivero-Verbel J., Stashenko E. (2010) Repellent activity of essential oils: A review. "Bioresource Technology", 101 (1), 372-378.
  • [28] Onocha, P.A., Oloyede G.K., Afolabi Q.O. (2011) Chemical composition, cytotoxicity and antioxidant activity of essential oils of Acalypha hispida flowers. "International Journal of Pharmacology", 7, 144-148.
  • [29] Osimitz T.G., Murphy J.V. (1997) Neurological effects associated with use of the insect repellent N,N-diethyl-m-toluamide (DEET), 35 (5), 435-441.
  • [30] Palsson K., Jaenson T.G.T., Baeckstrom P., Borg-Karlson A.K. (2008) tick repellent substances in the essential oil of Tanacetum vulgare. "Journal of Medical Entomology", 45 (1), 88-93.
  • [31] Papageorgiou S., Varvaresou A., Tsirivas E., Dernetzos C. (2010) New alternatives to cosmetics preservation. "Journal of Cosmetic Science:, 61 (2), 107-123.
  • [32] Romeo F.V., De Luca S., Piscopo A., Poiana M. (2008) Antimicrobial effect of some essential oils. "Journal of Essential Oil Research", 20 (4), 373-379.
  • [33] Safaei-Ghomi J., Ebrahimabadi A.H., Djafari-Bidgoli Z., Batooli H. (2009) GC/MS analysis and in vitro antioxidant activity of essential oil and methanol extracts of Thymus caramanicus Jalas and its main constituent carvacrol. "Food Chemistry", 115 (4), 1524-1528.
  • [34] Selim S., Hartnagel R.E. Jr, Osimitz T.G., Gabriel K.L., Schoenig G.P. (1995) Absorption, metabolism, and excretion of N,N-diethyl-m-toluamide following dermal application to human volunteers. "Fundamental and Applied Toxicology", 25 (1), 95-100.
  • [35] Sikora M. (2011) Konserwanty - konieczność stosowania, kosmetyki tradycyjne, kosmetyki naturalne. Materiały konferencyjne: Bezpieczeństwo mikrobiologiczne preparatów kosmetycznych. Nowoczesne konserwanty. Warszawa.
  • [36] Sokovic M., Glamoclija J., Marin P. D., Brkic D., van Griensven L.J.L.D. (2010) Antibacterial effects of the essential oils of commonly consumed medicinal herbs using an In Vitro model. "Melecules", 15 (11), 7532-7546.
  • [37] Sokovic M., Vukojevic J., Petar D. Marin P.D., Brkic D., Vajs V., van Griensven L.J.L.D. (2009) Chemical composition of essential oils of thymus and mentha species and their antifungal activities. "Melecules", 14 (1), 238-249.
  • [38] Varvaresou A., Papageorgiou S., Tsirivas E., Protopapa E., Kintziou H., Kefala V., Demetzos C. (2009) Self-preserving cosmetics. "International Journal of Cosmetic Science", 31 (3), 163-175.
  • [39] Zhiri A., Badoux D. (2005) Chemotyped essential oils and their synergies. Inspir Development, Luxemburg.
  • [40] Zu Y., Yu H., Liang L., Fu Y., Efferth T., Liu X., Wu N. (2010) activities often essential oils towards Propionibacterium acnes and PC-3, A-549 and MCF-7 Cancer Cells, "Molecules", 15 (5), 3200-3210.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171261271

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.