PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | nr 24 | 327--338
Tytuł artykułu

Silna marka jako kluczowy instrument budowania przewagi konkurencyjnej w sektorze alkoholi wysokoprocentowych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Strong Brand as a Key Instrument of Building a Competitive Advantage in the Sector of High-proof Alcoholic Beverages
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W dzisiejszej rzeczywistości gospodarczej oferowanie jakościowo dobrego produktu po przystępnej cenie nie zapewnia już sukcesu. Klient oczekuje pewnej wartości dodatkowej, niekoniecznie uchwytnej materialnie. Nabywca wraz z walorami użytkowymi chce otrzymać świetne samopoczucie, okazać przynależność do danej grupy społecznej, wyróżnić się. Budowana na odmienności marka, oferująca konsumentowi korzyści, którymi jest zainteresowany staje się wartością decydującą o sukcesie produktu w każdej branży. Poważnym utrudnieniem dla budowania i utrzymywania silnej pozycji marek alkoholi wysokoprocentowych w Polsce jest całkowity zakaz reklamy publicznej. Jednak to właśnie produkt w tym sektorze musi się wyróżniać,charakteryzować się cechami tak unikatowymi, by konsument chciał się z nim utożsamiać. Autorka artykułu stawia tezę, że głównym atutem konkurencyjnym przedsiębiorstw działających w omawianym sektorze są silne marki przedstawione w ofercie.(oryginalny abstrakt)
EN
In today's economic reality selling a premium product at an available price does not ensure market success any longer. Customers need to be offered something more - they need to be offered some additional value that is usually impossible to be measured precisely. Apart from gaining specific product features, the buyer wants to gain also positive feelings, the sense of belonging to a particular social group or the ability of standing out. The brand built on dissimilarity and offering consumers the benefits they are interested in becomes a value that conditions a market success of the product in every industry. The entire ban on public advertising of alcoholic beverages in Poland has become a serious impediment to building and maintaining a strong position of high-proof alcoholic beverages brands. Therefore, in this industry products need to stand out and possess specific unique features so that consumers could identify with them. The author of the paper has formulated a thesis that the main competitive advantage of companies,which operate in the industry discussed, are powerful brands possessed by them.(abstract original )
Słowa kluczowe
Twórcy
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
Bibliografia
  • M. Haffer, Skłonność polskich przedsiębiorstw do podejmowania innowacyjnych strategii produktowych, w: Przedsiębiorstwo wobec wyzwań przyszłości, red. M. Haffer, S. Sudoł, Wyd. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń 1999, s. 152.
  • B. Godziszewski, Potencjał konkurencyjności przedsiębiorstwa jako źródło przewag konkurencyjnych i postawa stosowania instrumentów konkurowania, w: Budowanie potencjału konkurencyjności przedsiębiorstwa, red. M.J. Stankiewicz, TNOiK, Toruń 1999, s. 77-124.
  • J. Marconi, Marketing marki. W jaki sposób tworzyć, zarządzać i rozszerzać wartość marki, Liber, Warszawa 2002, s. 78.
  • L. de Chernatony, Marka. Wizja i tworzenie marki, GWP, Gdańsk 2003, s. 20.
  • D.H. Silvera, A.M. Lavack, F. Kropp, Impulsive buying: the role of affect, social influence, and subjective wellbeing, "Journal of Consumer Marketing" 2008, Vol. 25, No.1, s. 23-33.
  • J. Bogdanienko, M. Haffer, W. Popławski, Innowacyjność przedsiębiorstw, Wyd. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń 2004, s. 197.
  • K. Liczmańska, Marka jako narzędzie komunikacji marketingowej w warunkach zakazu reklamy publicznej na przykładzie sektora alkoholi wysokoprocentowych, w: Komunikacja rynkowa. Kultura. Perswazja. Technologie, red. Z. Waśkowski, Wyd. Uniwersytetu Ekonomicznego, Poznań 2011, s. 40.
  • K. Obłój, M. Trybuchowski, Zarządzanie strategiczne, w: Zarządzanie. Teoria i praktyka, red. A. Koźmiński, W. Piotrowski, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 1995, s. 124.
  • J. Barney, Firm resources and sustained competitive advantage, "Journal of Management" 1991, Vol. 17, s. 102.
  • D.I. Hawkins, R.J., Best, K.A. Money, Consumer Behavior. Building marketing strategy, McGraw-Hill Higher Education, New York 2001, s. 19.
  • P.H. Farquhar, Managing brand equity, "Marketing Research" 1989, Vol. 1, September, s. 25-26.
  • J. Kall, Silna marka. Istota i kreowanie, PWE, Warszawa 2001, s. 60.
  • Ph. Kotler, K.L. Keller, Marketing management 12e, Pearson Prentice Hall, Upper Saddle River 2006, s. 98.
  • A. Kozłowska, Reklama. Techniki perswazyjne, Oficyna Wyd. SGH, Warszawa 2011, s. 340.
  • M. Milewski, Marka znana z widzenia, raport Interaktywnego Instytutu Badań Rynkowych, 2005, s. 1.
  • R. Germain, K.N. Iyer, The interaction of internal and downstream integration and its association with performance, "Journal of Business Logistics" 2006, Vol. 27/2, s. 29.
  • M.E. Cross, T.G. Brashear, E.E. Rigdon, D.N. Bellenger, Customer orientation and salesperson performance, "European Journal of Marketing", Vol. 41, Iss. 7/8, s. 821-822.
  • K. Liczmańska, Efekt kraju pochodzenia produktu a decyzje nabywcze konsumentów sektora alkoholi wysokoprocentowych, Roczniki Ekonomiczne 3, Kujawsko-Pomorska Szkoła Wyższa w Bydgoszczy, Bydgoszcz 2010, s. 182-185.
  • E. Delgado-Ballester, J.L. Munuera-Aleman, Does brand trust matter to brand equity?, "Journal of Product & Brand Management" 2005, Vol. 14, Iss. 3, s. 188.
  • ---
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171264137

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.