Czasopismo
Tytuł artykułu
Warianty tytułu
Possibility of Utilization of Computer Solutions at the Organization of Gastronomy Services
Języki publikacji
Abstrakty
Usługi gastronomiczne odgrywają coraz większe znaczenie zarówno w Polsce, jak i w innych krajach. Zainteresowanie nimi powoduje wzrost liczby osób odwiedzających lokale gastronomiczne. Ciągły wzrost wymagań konsumentów dóbr i usług, a z drugiej strony rozwój technik informatycznych powoduje, że trudno sobie wyobrazić przedsiębiorstwo, do zarządzania którym nie stosowano by narzędzi komputerowych. Przedsiębiorstwa oferujące rozwiązania IT w swoich ofertach posiadają propozycje dla praktycznie każdej branży. Bardziej czy mniej rozbudowane systemy pomagają w zarządzaniu sprzedażą, gospodarką materiałową czy personelem. Rozwój technik komputerowych nie ominął branży spożywczej, a w szczególności gastronomii, z usług której coraz częściej korzystają zarówno turyści, jak i zwykli ludzie, którym coraz trudniej znaleźć czas na samodzielne przyrządzanie posiłków. Pojawiające się na rynku oprogramowanie przeznaczone dla gastronomii musi spełniać oczekiwania stawiane przez właścicieli przedsiębiorstw świadczących usługi gastronomiczne(fragment tekstu)
The opinion of the possibility of the equipment in gastronomy premises in the modern computer system was the aim of the work. Proposing, what modules such sys-tem should possess to match requirements both for the owner of the restaurant, and also consumers. The initiated computer system should help assure the high quality of offered services through guests modern, professional and quicker service and the improvement of the comfort of the work of the staff of the restaurant(original abstract)
Słowa kluczowe
Rocznik
Strony
425--434
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
- M. Oksiński, Lokal sprawnie zarządzany, "Nowości gastronomiczne" 2011, nr 4, s. 30-33
- E. Czarniecka-Skubina, Obsługa konsumenta w gastronomii i cateringu, Wyd. SGGW, Warszawa 2008.
- D.E. Comer, Intenetworking with TCP/IP, Wyd. Person Education 2006
- A. Silberschatz, P.B. Galvin, G. Gagne, Podstawy systemów operacyjnych, Wyd. Naukowo-Techniczne, Warszawa 2003
- M. Milewska, A. Prączko, A. Stosink, Podstawy gastronomii, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2010.
- T. Łagowski, Systemy informacyjne zarządzania organizacjami gospodarczymi w procesie globalizacji, Polsko-Japońska Wyższa Szkoła Technik Komputerowych, Warszawa 2007.
- J. Kisielnicki, H. Sroka, Systemy informacyjne biznesu. Informatyka dla zarządzania, Wyd. Placet 2001
- Komputerowe wspomaganie biznesu, red. A. Nowicki, Wyd. Placet 2006
- W. Napora, Organizacja na medal, "Restaurator" 2009, nr 3-4, s. 24-26; J. Stegliński, Inteligentna restauracja, "Przegląd gastronomiczny" 2008, nr 4, s. 16.
- J.G. Brookshear, Informatyka w ogólnym zarysie, Wyd. Naukowo-Techniczne, Warszawa 2003
- Elektroniczna gospodarka w Polsce, Raport 2006, red. P. Kraska, Wyd. Ministerstwo Gospodarki, Warszawa 2007
- www.gastro.pl, 30.05.2011; www.serwis-restauratorski.gastrona.pl, 18.07.2011.
- www.gastro.pl, 30.05.2011.
- M. Nalazek, J. Moskała, W. Błaszczuk, K. Łopaciński, K. Sikora, Internet w turystyce i hotelarstwie - Informatyka w hotelarstwie, Polskie Zrzeszenie Hoteli, Wyd. Ministerstwo Gospodarki 2007.
- A. Grontkowska, B. Klepacki, Ekonomika i organizacja w gastronomii, Wyd. Format - AB, Warszawa 2008.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171265509