PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | nr 6 | 265--284
Tytuł artykułu

Tendencje w spożyciu mięsa na świecie

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Trends in Meat Consumption in the World
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule przedstawiono tendencje w produkcji i spożyciu mięsa ogółem, mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego i koziego oraz drobiu w wybranych krajach świata w latach 1961/63-2007/09. Spożycie mięsa w ostatnich pięciu dekadach znacznie wzrosło. Największe zmiany dotyczyły spożycia mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Spożycie mięsa wieprzowego oraz drobiu wykazuje tendencję wzrostową, zaś mięsa wołowego - malejącą. Negatywny wpływ na poziom spożycia wołowiny na świecie miało zagrożenie związane z chorobą BSE. Na podstawie analizy spożycia mięsa na świecie przeprowadzono typologię wybranych krajów świata według wzorców konsumpcji mięsa hierarchiczną aglomeracyjną metodą Warda. (abstrakt oryginalny)
EN
In the article the trends in the production and consumption of total meat, including beef and veal meat, pigmeat, mutton and goat meat and poultry in selected countries of the world in years 1961/63-2007/09 was presented. Meat consumption in the last fife decades has increased significantly. The biggest change is related to consumption of pigmeat, beef and poultry. Consumption of pigmeat and poultry has increased, while beef has declined. A negative impact on consumption of beef in the world had the risk related to BSE. On the basis of meat consumption in the world, a typology of selected countries in the world by meat consumption patterns was made using by hierarchical agglomerative Ward's method. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
265--284
Opis fizyczny
Twórcy
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa
Bibliografia
  • Alexandratos N., Bruinsma J., World Agriculture towards 2030/2050: the 2012 revision, ESA Working Paper No. 12-03, FAO, Roma 2012.
  • Bywalec Cz., Konsumpcja a rozwój gospodarczy i społeczny, Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa 2010.
  • Czapla J., Krzyżanowska Z., Woicka-Bekase E., Kryzys rynku rolnego w UE związany z BSE i pryszczycą a szanse polskiego rolnictwa, FAPA, Warszawa 2001.
  • Evans A., The Feeding of the Nine Billion. Global Food Security for the 21st Century, Chatham House, London 2009.
  • Gold M., The Global Benefits of eating less meat, Compassion in World Farming Trust, Hampshire 2004.
  • Hamerschlag K., Meat eater's guide: Report 2011, Environmental Working Group, 2011.
  • Human Development Report 2011, UNDP 2011.
  • Kanerva M., Meat consumption in Europe: Issues, trends and debates, Universitat Bremen, Bremen 2013.
  • Kearney J., Food consumption trends and drives, "Philosophical Transactions. The Royal Society B" 2010, 2793-2807.
  • Kolonko J., Analiza dyskryminacyjna i jej zastosowania w ekonomii, PWN, Warszawa 1980.
  • Łangalis M., Ranking najbardziej dynamicznie rozwijających się gospodarek na świecie 2012, Instytut Globalizacji, Warszawa 2012.
  • OECD-FAO Agricultural Outlook 2011-2020, OECD/FAO 2011.
  • Non-communicable Diseases. Country Profiles 2011, WHO, Geneva 2011.
  • Policy and Action for Cancer Prevention. Food, Nutrition, and Physical Activity. A Global Perspective, World Cancer Research Fund, Washington DC: AICR 2009.
  • Świerczyńska U. 2008, Przyczyny światowego kryzysu żywnościowego oraz jego wpływ na najbiedniejsze kraje świata, [w:] Globalne ocieplenie i kryzys żywnościowy, Fundacja Polskie Centrum Pomocy Międzynarodowej, Warszawa 2008, s. 41.
  • Westhoek H. et al., The Protein Puzzle, The Hague: PBL Netherlands Environmental Assessment Agency, 2011.
  • www.faostat.fao.org
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171266115

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.