PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | nr 3 (10) | 70--79
Tytuł artykułu

Mycie w systemie CIP wybranych elementów instalacji przesyłowych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Cleaning in CIP System of Selected Elements of Pipelines
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W pracy poruszono temat dotyczący higienizacji instalacji rurociągowych, transportujących żywność między kolejnymi etapami jej produkcji. Wybrane elementy rurociągów poddano myciu w przepływie czystą wodą i ocenie skuteczności mycia. Na podstawie wyników badań wykazano, że występują tam miejsca narażone na niedomycia. Spośród najczęściej niedomywanych wskazano kolanka i trójniki. Udowodniono również, że zawory kulowe łatwiej czyszczą się od zaworów motylkowych. Program badań, zgodnie z którym realizowano eksperyment, pozwolił także na wnioskowanie o hydromechanicznych warunkach mycia.(abstrakt oryginalny)
EN
In this study the research results of pipelines hygiene are presented. Pipelines are used for the transport of food products between neighboring equipment in a lot of branches of food industry. The selected elements of pipelines were cleaned in the flow of pure water and then their cleanliness was evaluated. Based on results of research in some regions in elbows, tees and valves low clean effect was shown. Elbows and tees are among the most commonly unclean elements. It was also proven that ball valves are cleaned easier than butterfly valves. The research program, according to which the experiment was conducted, could conclude about hydromechanical cleaning conditions.(original abstract)
Twórcy
  • Politechnika Koszalińska
  • Politechnika Koszalińska
  • Politechnika Koszalińska
  • Politechnika Koszalińska
Bibliografia
  • Bansal B., Chen X. D., Fouling of heat exchangers by dairy fluids - a review, "Heat Exchanger Fouling and Cleaning - Challenges and Opportunities" 2005, RP2, (23).
  • Diakun J., Mierzejewska S., Ocena stopnia zabrudzenia i skuteczność mycia powierzchni ze stali kwasoodpornej, "Inżynieria Rolnicza" 2005, 11(71).
  • Diakun J., Analiza oddziaływania czynników w procesie mycia instalacji i urządzeń, "Inżynieria Rolnicza" 2011a, 1(126).
  • Diakun J., Metody i kryteria oceny stopnia umycia powierzchni urządzeń przetwórstwa spożywczego, "Inżynieria i Aparatura Chemiczna" 2011b, nr 3.
  • EHEDG document, General hygienic design criteria for the safe processing of dry particulate materials, "Trends in Food Science & Technology" 2001, 12.
  • Jensen B.B.B., Friis A., Bénézech T., Legentilhomme P., Leličvre C., Local wall shear stress variations predicted by computational fluid dynamics for hygienic design, "Food and Bioproducts Processing. Transactions of The Institution of Chemical Engineers" 2005, C 83(1).
  • Kusumaningrum H.D., Riboldi G., Hazeleger W.C., Survival of food borne pathogens on stainless steel surfaces and cross contamination of foods, "International Journal of Food Mikrobiology" 2003, 85(3).
  • Lelievre C., Antonini G., Faille C., Bénézech T., Cleaning-in-place, modeling of cleaning kinetics of pipes soiled by Bacillus spores assuming a process combining removal and deposition, "Food and Bioproducts Processing, Transactions of The Institution of Chemical Engineers" 2002b, C 80(4).
  • Lelievre C., Legentilhomme P., Gaucher C., Legrand J., Faille C., Bénézech T., Cleaning in place: effect of local wall shear stress variation on bacterial removal from stainless steel equipment, "Chemical Engineering Science" 2002a, 57(8).
  • Piepiórka J., Mierzejewska S., Instalacje rurowe - mycie w obiegu zamkniętym, "Przemysł Spożywczy" 2009, 11.
  • Piepiórka-Stepuk J., Porównanie metod oceny stopnia umycia powierzchni produkcyjnych w systemie CIP, "Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego" 2012, 2/4.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171266943

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.