PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | nr 3 (10) | 80--91
Tytuł artykułu

Znakowanie żywności pod względem wartości antyoksydacyjnej

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Food Labeling with Regard to its Antioxidant Properties
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Kupując żywność, konsumenci mają styczność z dużą ilością informacji zamieszczonych na opakowaniu produktów. Informacje te, zamieszczane obligatoryjnie przez producentów, opisują produkty żywnościowe pod względem ich wartości odżywczych, sposobu wytworzenia czy miejsca pochodzenia. Konsument otrzymuje w ten sposób wiedzę m.in. na temat kaloryczności, zawartości węglowodanów, białek, soli, nasyconych kwasów tłuszczowych czy cech jakościowych żywności. Ze względu na stały wzrost zachorowań na choroby cywilizacyjne o podłożu wolnorodnikowym istotne znaczenie dla konsumenta zyskują dodatkowe informacje na etykiecie produktów spożywczych dotyczące ich całkowitego potencjału antyoksydacyjnego. Dzięki tym informacjom konsumenci uzyskują wiedzę, która umożliwia im dokonywanie bardziej świadomych wyborów tych produktów, które będą skuteczniej wspomagać organizm w neutralizacji wolnych rodników tlenowych i ograniczaniu stresu oksydacyjnego.(abstrakt oryginalny)
EN
Food consumers are in contact with a lot of information that is placed on product packaging. This information is obligatorily published by manufacturers of food products and provides knowledge of the nutritional value of food, method of production and place of manufacturing. Thus, a consumer receives knowledge of calories, carbohydrates, proteins, salt and saturated fatty acids in foods. Due to the permanent increase of occurrence of civilization diseases in Europe and North America, such as diabetes, heart attack, atherosclerosis, hypertension, pulmonary disease, cardiovascular diseases and cancer, the development of which is dependent on free radicals, it is important for a consumer to gain additional information on the label about the total antioxidant capacity of foods. With this information, consumers are gaining knowledge that enables them to make more conscious choices of products that will effectively support body in the fight against free radicals and reduce oxidative stress.(original abstract)
Słowa kluczowe
PL
EN
Food  
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
Bibliografia
  • Agarwal M., Mehta P.K., Dwyer J.H., Dwyer K.M., Shircore A.M., Nordstrom C.K., Sun P., Paul-Labrador M., Yang Y., Differing relations to early atherosclerosis between vitamin C from supplements vs. food in the Los Angeles atherosclerosis study: A prospective cohort study, Open Cardiovasc Med. J., 2012, 6, s. 113-121.
  • Bartosz G., Druga twarz tlenu. Wolne rodniki w przyrodzie, PWN, Warszawa 2009.
  • Cao G., Alessio H.M., Cutler R.G., Oxygen-radical absorbance capacity assay for antioxidants, Free Radical Biol. Med., 1993, 14, s. 303-311.
  • Cao G., Booth S.L., Sadowski J.A., Prior R.L., Increases in human plasma antioxidant capacity after consumption of controlled diets high in fruit and vegetables, Am. J. Clin. Nutr., 1998, 68, s. 1081-1087.
  • Cieślik E., Gręda A., Adamus W., Contents of polyphenols in fruit and vegetables, Food Chem., 2006, 94, s. 135-142.
  • Ciz M., Cizová H., Denev P., Different methods for control and comparison of the antioxidant properties of vegetables, Food Control., 2010, 21, s. 518-523.
  • Człapka-Matyasik M., Kostrzewa-Tarnowska A., Bajerska J., Potencjał antyoksydacyjny racji pokarmowych pacjentów ze zdiagnozowanymi chorobami układu krążenia, "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" 2009, 4(65), s. 312-319.
  • Desmarchelier C., Repetto M., Coussio J., Llesuy S., Ciccia G., Total reactive antioxidant potential (TRAP) and total antioxidant reactivity (TAR) of medicinal plants used in Southwest Amazonia (Bolivia and Peru), "Pharmaceutical Biology" 1997, 35(4), s. 288-296.
  • Di Renzo L., Di Pierro D., Bigioni M., Sodi V., Galvano F., Cianci R., La Fauci L., De Lorenzo A., Is antioxidant plasma status in humans a consequence of the antioxidant food content influence?, Eur. Rev. Med. Pharmacol. Sci., 2007, 11(3), s. 185-192.
  • Guerrero J.C., Ciampi L.P., Castilla A.C., Medel F.S., Schalchli H.S., Hormazabal E.U., Bensch E.T., Miren A.L., Antioxidant capacity, anthocyaanins, and total phenols of wild and cultivated berries in Chile, Chil. J. Agr. Res., 2010, 70(4), s. 537-544.
  • Gomes A., Fernandes E., Lima J.L., Fluorescence probes used for detection of reactive oxygen species, J. of Biochem and Biophys Methods, 2005, 65(2-3), s. 45-80.
  • Górska K., Janczar-Smuga M., Znakowanie produktów żywnościowych a ich bezpieczeństwo dla konsumentów, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, "Nauki Inżynierskie i Technologie" 2011, 3, s. 47-56.
  • Hassimotto N.M.A., Genovese M.I., Lajolo F.M., Antioxidant activity of dietary fruits, vegetables, and commercial frozen fruit pulps, J. Agric. Food Chem., 2005, 53, s. 2928-2935.
  • Krakowiak A., Pietkiewicz J.J., Związki o właściwościach przeciwutleniających i ich wpływ na zdrowie człowieka, "Nauki Inżynierskie i Technologie" 2010, 92(2), s. 26-45.
  • Lock K., Pomerleau J., Causer L., Altmann D.R., McKee M., The global burden of disease attributable to low consumption of fruit and vegetables vegetables: implications for the global strategy on diet, Bull. World Health Organ., 2005, 83, s. 100-108.
  • Morgan K., Phytochemicals and Functional Foods: Super foods for optimal health, Rutgers NJAES Cooperative Extension, Pub. No. FS, 1999, 4, s. 942-94.
  • Ozyurt D., Demirata B., Apak R., Determination of total antioxidant capacity by a new spectrophotometric method based on Ce(IV) reducing capacity measurement, "Talanta" 2007, 71(3), s. 1155-1165.
  • Parry J., Su L., Luther M., Zhou K., Yurawecz M.P., Whittaker P., Yu L., Fatty acid composition and antioxidant properties of cold-pressed marionberry, boysenberry, red raspberry, and blueberry seed oils, J. Agric. Food Chem., 2005, 53, s. 566-573.
  • Prior R.L., Hoang H., Gu L., Wu X., Bacchiocca M., Howard L., Hampsch-Woodill M., Huang D., Ou B., Jacob R., Assays for hydrophilic and lipophilic antioxidant capacity (oxygen radical absorbance capacity (ORACFL)) of plasma and other biological and food samples, J. Agric. Food Chem., 2003, 51(11), s. 3273-3279.
  • Prior R.L., Fruits and vegetables in the prevention of cellular oxidative damage, Am. J. Clin. Nutr., 2003, 78, s. 570-578.
  • Prior R.L., Antioxidant status in vivo: The case for regular consumption of antioxidant rich fruits and vegetables, Acta Hort., 2009, 841, s. 75-83.
  • Rekika D., Khanizadeh S., Deschênes M., Levasseur A., Charles M.T., Antioxidant capacity and phenolic content of selected strawberry genotypes, "HortScience" 2005, 40(6), s. 1777-1781.
  • Reyes-Carmona J., Yousef G.G., Martinez-Peniche R.A., Antioxidant capacity of fruit extracts of blackberry (Rubus sp.) produced in different climatic regions, J. Food Science, 2005, 70(7), s. 120-132.
  • Rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych, DzU z 31 lipca 2007 r., art. 2.1.
  • Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego nr 1924/2006 i Rady (UE) z 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności, Dz.Urz. Unii Europejskiej 404/9 30.12.2006, art. 2, ust. 2.
  • Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
  • Seeramn P., Aviram M., Zhang Y., Henning S.M., Feng L., Dreher M., Heber D., Comparison of antioxidant potency of commonly consumed polyphenol-rich beverages in the United States, J. Agric. Food Chem., 2008, 56, s. 1415-1422.
  • Temple N.J., Antioxidants and disease: more questions than answers, "Nutrition Research" 2000, 20, s. 449-459.
  • US Department of Agriculture, Agricultural Research Service. USDA National nutrient database for standard reference, Release 19. 2006, Nutrient Data Laboratory Home Page, http://www.ars.usda.gov/nutrientdata.
  • US Department of Agriculture, Agriculture Research Service. Oxygen radical absorbance capacity (ORAC) of Selected Foods, 2007, Nutrition Data Laboratory, http://www.ars.usda.gov/nutrientdata.
  • Wang S.Y., Zheng W., Effect of plant growth temperature on antioxidant capacity in strawberry, J. Agric. Food Chem., 2001, 49, s. 4977-4982.
  • Wu X., Beecher G.R., Holden J.M., Haytowitz D.B., Gebhardt S.E., Prior R.L., Lipophilic and hydrophilic antioxidant capacities of common foods in the United States, J. Agric. Food Chem., 2004, 52, s. 4026-4037.
  • www.mxicrop.com.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171266945

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.