PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 12 | z. 4 | 314--316
Tytuł artykułu

Znaczenie chowu drobiu w gospodarstwach agroturystycznych w opinii mieszkańców województwa podkarpackiego

Warianty tytułu
Importance of Poultry Breeding in Agrotourism Farms in the Opinion of Inhabitants of Podkarpackie Province
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Badania ankietowe przeprowadzono na grupie 210 osób w sezonie 2009/2010. W opinii respondentów drób w agroturystyce stanowi przede wszystkim dużą atrakcję dla dzieci oraz ozdobę otoczenia. Respondent oczekują, że mięso drobiowe wyprodukowane w gospodarstwach agroturystycznych będzie częściej podawani turystom, niż mięsa innych gatunków zwierząt. Ankietowani konsumenci wykazywali duże zainteresowani nabywaniem jaj z chowu przyzagrodowego i ekologicznego. Zanotowano większe zainteresowanie konsumentów przyjaznymi warunkami utrzymania kur, niż ceną pozyskiwanych od nich jaj. (abstrakt oryginalny)
EN
The objective of the study was to evaluate poultry production in a selected agritourism farm in the Podkarpackie province and to obtain the opinion of potential farm tourists on the importance of productive aid ornamental poultry in agritourism farms. A questionnaire survey was conducted on 210 respondents in late 2009 and early 2010 in the Podkarpackie province. Respondents felt that poultry in agritourism farms attracts children and is an environmental attraction. Those surveyed expect poultry meat produced in agritourism farms to be offered to tourists more frequently than the meat of other animal species. Respondents showed great interest in buying backyard and organic eggs on the grounds that they have more health-promoting benefits and better taste. Consumers were more interested in welfare-friendly housing conditions than in the price of hen eggs. The results obtained should encourage owners of agritourism farms to keep ornamental poultry, meat poultry (broiler, chickens, geese, ducks, turkeys) and laying hens. (original abstract)
Rocznik
Tom
12
Numer
Strony
314--316
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Rzeszowski
  • Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie
Bibliografia
  • Brelik A., Gotkiewicz W. 2005: Zrównoważony rozwój turystyki wiejskiej ze szczególnym uwzględnieniem województwa zachodniopomorskiego. Prace Komisji Nauk Rolniczych i Biologicznych, BTN, s. B, nr 57. s. 81-87.
  • Fleszar J., Stasiak J. 2006: Factors and consumers motivations when ecological food shopping on Koszalin market. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, vol. 51(2), s. 36-41.
  • Jasiński В. 2006: Nisza rynkowa jako alternatywna strategia rozwoju małych przedsiębiorstw. Prace Naukowe AE we Wrocławiu, nr 1116, s. 443-449.
  • Sokołowicz Z., Krawczyk J., Dykiel M. 2008: Hen housing system and egg quality as viewed by consumed Ann. Anim. Sci., vol.8, nr 1, s. 71-80.
  • Strojny J. 1996: Wieloatrybutowa analiza preferencji konsumentów jaj. Zeszyty Naukowe AR w Krakowie Ekonomika, z. 24, s. 77-88.
  • Sokołowicz Z., Krawczyk J. 2009: Świadomość rolników i konsumentów na temat dobrostanu kur w różnych systemach utrzymania a konkurencyjność na rynku jaj w dobie globalizacji. Roczniki Naukowe SERiA. t. XI, z. 1, s. 394-398.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171273507

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.