PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1983 | nr 166 | 153--161
Tytuł artykułu

Badania wpływu sposobu pakowania na stopień zabezpieczenia pieczywa cukierniczego przed narażeniem mechanicznym

Warianty tytułu
Investigations of the Impact of Packaging on the Degree of Protection of Confectionery Products from Mechanical Damages
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Badania empiryczne prowadzone w obrocie towarowym nasuwają przypuszczenie, ze istnieje zależność wielkości uszkodzeń mechanicznych pieczywa cukierniczego od sposobu pakowania, w tym od: sposobu ułożenia wyrobów w opakowaniu jednostkowym, stopnia unieruchomienia wyrobów w opakowaniu, sztywności opakowania oraz rodzaju wewnętrznego wyposażenia opakowania jednostkowego. W celu zbadania stopnia tej zależności przeprowadzono badania empiryczne jednego z asortymentów pieczywa cukierniczego, aktualnie pakowanego w kraju różnymi sposobami, tj. herbatników o własnościach zgodnych z wymaganiami normy ZN-78/MPSS-H-3-338. (fragment tekstu)
EN
The aim of the investigations has been the determination of the possibility of decreasing the number of damages of confectionery products in commercial traffic through the verification of the correctness of the choice of packaging. Empirical investigations have been conducted on confectionery products appearing in 24 packaging variations different as to: the way products are arranged in a package, degree to which they are immobilized in a package, the package's rigidity and the outfit of its inside. Packed products have been tested as to their resistance to blows which are the effect of free fall. The obtained results have demonstrated that the degree to which confectionery products are protected from mechanical damage depends mainly on the outfit of the package's inside and its rigidity. While verifying the correctness of the choice of packaging for confectionery products it is necessary of consider flow-pack packaging and wrappings with longitudual with and additional outfit of the inside in the form of strengthening pads on the package's circumference or flow-pack packaging with increased rigidity. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
153--161
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • Lisińska-Kuśnierz M., Szkody Towarowe w obrocie wyrobami cukierniczymi, "Opakowanie" 1979, nr 10.
  • PN-74/O-79160 Opakowania transportowe. Metoda badania odporności na uderzenia przy swobodnym spadku.
  • PN-76/P-50802. Podstawowe formy konstrukcyjne wyposażenia opakowań. Symbole.
  • BN-72/6414-02. Opakowania jednostkowe z tworzyw sztucznych. Torby z folii polietylenowej zgrzewne.
  • ZN-78/MPSS-H-3-338. Wyroby cukiernicze trwałe. Herbatniki nieprzekładane. Herbatniki Babetki.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171277039

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.