PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo

---

134--141
Tytuł artykułu

Badanie właściwości szamponów na bazie łagodnych detergentów zawierających ekstrakt z truskawki

Warianty tytułu
Study of Properties of Shampoos Based on Mild Surfactant, Containing Strawberry Seeds Extract
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W pracy badano właściwości szamponów otrzymanych na bazie łagodnych detergentów, zawierających ekstrakt z nasion truskawki, pozyskany w procesie ekstrakcji nadkrytycznym CO2 w Zakładach Azotowych w Puławach. W recepturach jako podstawowe detergenty zastosowano mieszaninę łagodnych związków powierzchniowo czynnych (ZPCz): sól sodową glicynianu kwasów tłuszczowych oleju kokosowego, poliglukozyd laurylowy oraz sól sodo wą glutaminianu kwasów tłuszczowych oleju kokosowego. Dla stabilnych produktów zbadano wpływ dodatku ekstraktu na właściwości użytkowe kosmetyków (pH, lepkość, właściwości myjące i pianotwórcze). Uzyskane wyniki wykazały, że zastosowanie ekstraktu z truskawki w recepturach szamponów nie wpływa na pogorszenie ich właściwości fizykochemicznych. Przeciwnie, ekstrakt w szamponach stanowi źródło cennych składników nawilżających, odżywczych i antyutleniaczy, szczególnie potrzebnych dla włosów zniszczonych. (abstrakt oryginalny)
EN
In the work, the properties of shampoos based on mild surfactants and containing supercritical CO2 strawberries seeds extract were studied. The extract was obtained from Zakłady Azotowe w Puławach. The mixture of mild surfactants such as sodium cocoamphoacetate, lauryl polyglucoside and sodiumcocoilglutamate was used. For stable products, the effect of the extracts addition on their properties (pH, viscosity, detergency and foaming) was determined. The obtained results showed that supercritical CO2 strawberries seeds extract can be used as a source of valuable cosmetics ingredients: moisturizing agents, antioxidants and nutrients, in formulations particularly indicated for damaged hair. (original abstract)
Czasopismo
---
Strony
134--141
Opis fizyczny
Twórcy
  • Politechnika Krakowska
  • Politechnika Krakowska
  • Politechnika Krakowska
Bibliografia
  • [1] www.olionatura.de/_rohstoffe/index.php?id=59
  • [2] Huetter I., Erasmy J., Boyxen N. (2000) Looking for "green" alternative in skin cleansing? New concepts - mild & easy to formulate, Skin Care Forum, 43, 1-7.
  • [3] http://www.thefreelibrary.com/Cognis+introduces+soft+%26+pure+baby+wash.-aO151053452.
  • [4] http://www.olionatura.de/_rezepte/index.php?menue=h_reinigung&id=43
  • [5] Giampieri F., Tulipani S., Alvarez-Suarez J. M., Quiles J.L., Mezzetti В., Battino M. (2012) The strawberry: Composition, nutritional quality, and impact on human health. Nutrition, 28, 9-19.
  • [6] Cerezo A.B., Cuevas E., Winterhalter P., Garcia-Parrilla M.C., Troncoso A.M. (2010) Isolation, identification, and antioxidant activity of anthocyanin compounds in Camarosa strawberry. Food Chemistry, 123, 574-582.
  • [7] Ozean M.M., Haciseferogullari H. (2007) The Strawberry (Arbutus unedo L.) fruits: Chemical composition, physical properties and mineral contents, Journal of Food Engineering, 78, 1022-1028.
  • [8] Yang В., Ahotupa M., Määttä P., Kallio H. (2011) Composition and antioxidative activities of supercritical C02-extracted oils from seeds and soft parts of northern berries, Food Research International, 44, 2009-2017.
  • [9] PN-C-77003,1997.
  • [10] PN-ISO 696:1994.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171282223

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.