PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
20 (2013) | nr 5 (90) | 42--51
Tytuł artykułu

Skład mineralny treści jaj kur ras zachowawczych z chowu ekologicznego

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Mineral Composition of Contents in Table Eggs from Autochthonous Hen Breeds Bred Under Ecological Conditions
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Jaja wyróżniają się znaczną wartością odżywczą i stanowią składnik wielu produktów żywnościowych. Wynika to z zawartości w ich treści wielu niezbędnych dla życia składników, w tym także mineralnych. Skład mineralny jaja kurzego jest zmienny i w znacznej mierze zależy od czynników żywieniowych oraz genetycznych. Celem badań było porównanie zawartości dziewięciu makro- i mikroelementów w treści jaj kur wybranych ras zachowawczych: Zielononóżka kuropatwiana, Żółtonóżka kuropatwiana, Rhode Island Red i Sussex, utrzymywanych w warunkach gospodarstwa ekologicznego i żywionych w jednakowy sposób. Wybrane pierwiastki oznaczono metodą AAS. Wykazano istotne zróżnicowanie jaj pod względem zawartości pierwiastków, zależne od rasy kur. Największą zawartość magnezu (161,13 mg-kg-1), miedzi (1,46 mg-kg-1) i selenu (0,35 mg-kg-1) stwierdzono w treści jaj kur Sussex. Jaja kur Rhode Island Red zawierały najwięcej potasu (1377,02 mg-kg-1), żelaza (47,63 mg-kg-1) i manganu (151,50 mg-kg-1). Zielononóżka kuropatwiana znosi jaja, w treści których wykazano największą zawartość cynku (23,33 mg-kg-1), a w przypadku Żółtonóżki kuropatwianej - sodu (1820,92 mg-kg-1) i wapnia (618,21 mg-kg-1). (abstrakt oryginalny)
EN
Eggs stand out because of their considerable nutritional value; they constitute a component of many food products. This is for the reason that they contain many necessary ingredients for life including miner als. The mineral composition of table eggs changes and depends, to a large extent, from nutritional and genetic factors. The objective of the research study was to compare the content of nine macro- and microelements in the contents of eggs from the selected autochthonous hen breeds: Greenleg Partridge, Yellow- leg Partridge, Rhode Island Red, and Sussex, which were kept under ecological conditions and fed in a uniform way. The selected elements were determined using an AAS method. As regards the content of elements, a significant differentiation of eggs was found depending on the hen breed. The highest amounts of the following elements were found in the contents of Sussex eggs: magnesium (161.13 mg-kg-1), copper (1.46 mg-kg-1), and selenium (0.35 mg-kg-1). The eggs pf the Rhode Island Red hens had the highest content of potassium (1377.02 mg-kg-1), iron (47.63 mg-kg-1), and manganese (151.50 mg-kg-1). The Greenleg Partridge hen laid eggs the contents of which had the highest level of zinc (23.33 mg-kg-1) and the Yellow- leg Partridge hen laid eggs with the contents containing the highest amounts of sodium (1820.92 mg-kg-1) and calcium (618.21 mg-kg-1). (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
42--51
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Instytut Zootechniki - PIB
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Bibliografia
  • [1] Bourre J.M., Galea F.: An important source of omega-3 fatty acids, vitamins D and E, carotenoids, iodine and selenium: a new natural multienriched egg. J. Nutr. Health. Aging, 2006, 10 (5), 371-376.
  • [2] Cerovská J., Bílek R., Zamrazilová H., Hoskovcová P., Vosátková M.: Changes in iodine supply in adult Czech population after iodine deficit eradication and causes. Random study of adults in two regions in the Czech republic with in between period of 5 years. Vnitr. Lek., 2006, 52 (10), 858-863.
  • [3] Franke K., Schöne F., Berk A., Leiterer M., Flachowsky G.: Influence of dietary iodine on the iodine content of pork and the distribution of the trace element in the body. Eur. J. Nutr., 2008, 47 (1), 4046.
  • [4] Gornowicz E., Węglarzy K., Bereza M.: Ocena jakości jaj oraz analiza efektywności ekonomicznej ich pozyskiwania w aspekcie rolnictwa ekologicznego. W: Wyniki badań z zakresu rolnictwa ekologicznego w 2010 roku. Wyd. MRiRW, Warszawa 2011, ss. 275-284.
  • [5] Greengard O., Sentenac A., Mendelsohn N.: Phosvitin, the iron carrier of egg yolk. Biochem. Biophys. Acta., 1964, 19 (90), 406-407.
  • [6] Gutierrez M.A., Takahashi H., Juneja L.R.: Nutritive evaluation of hen eggs. In: Hen Eggs, Their Basic and Applied Science. Ed. T. Yamamoto, L.R. Juneja, H. Hatta, M. Kim. CRC Press. New York 1997, pp. 25-35.
  • [7] Jamroz D.: Możliwość sterowania jakością produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego poprzez żywienie zwierząt. Zesz. Nauk. AR Wrocław, Zootechnika, 2004, 42 (505), 99-105.
  • [8] Jiang B. Mine Y.: Preparation of novel functional oligophosphopeptides from hen egg yolk phosvitin. J. Agric. Food Chem., 2000, 48, 990-994.
  • [9] Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. IŻŻ, Warszawa 1998.
  • [10] Marzec Z., Kunachowicz H., Iwanow K., Rutkowska U.: Tabele zawartości pierwiastków śladowych w produktach spożywczych. IŻŻ, Warszawa 1992.
  • [11] Michaud L, Guimber D., Mention K., Neuville S., Froger H., Gottrand F., Turck D.: Tolerance and efficacy of intravenous iron saccharate for iron deficiency anemia in children and adolescents receiving long-term parenteral nutrition. Clin. Nutr., 2002, 21 (5), 403-407.
  • [12] Pingel H., Jeroch H.: Egg quality as influenced by genetic, management and nutrional factor. Proceedings of the VII European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products, Poznan, Poland, 1997, pp. 13-27.
  • [13] Pisulewski P.: Wartość odżywcza jaj kurzych oraz współczesne metody jej kształtowania. W: Jajczarstwo - nauka, technologia, praktyka. Red. T. Trziszka. Wyd. AR Wrocław 2000, ss. 189-217.
  • [14] Seuss-Baum I.: Nutritional evaluation of egg compounds. In: Bioactive egg compounds. Ed. R. Huopalathi, R. Lopez-Fandino, M. Anton, R. Schade. Springer, Berlin 2007, pp. 117-144.
  • [15] Skrivan M.V., Skrivanova M., Marounek M.: Effects of dietary zinc, iron and copper in layer feed on distribution of these elements in eggs, liver, excreta, soil and herbage. Poult. Sci., 2005, 84, 1570-1575.
  • [16] Smulikowska S., Rutkowski A.: Normy żywienia drobiu. Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz. Red. S. Smulikowska, A. Rutkowski. Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN, Jabłonna 2005.
  • [17] Titchenal C.A., Dobbs J.: A system to assess the quality of food sources of calcium. J. Food Compos. Anal., 2007, 20 (8), 717-724.
  • [18] Trziszka T.: Budowa i skład chemiczny jaja. W: Jajczarstwo - nauka, technologia, praktyka. Red. T. Trziszka. Wyd. AR Wrocław 2000, s.147.
  • [19] Wira T., Górecki H., Dobrzański Z.: Investigations on selenium additives obtained as feed microelements. Prace Naukowe Inst. Technol. Nieorg. i Nawozów Miner. Politechniki Wrocławskiej, 1996, 45, 223-230.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171283341

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.