PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
20 (2013) | nr 6 (91) | 139--150
Tytuł artykułu

Wpływ warunków ekstrakcji na zawartość 0-glikozydów kwercetyny w preparatach z owoców papryki

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Effect of Extraction Conditions on Content of Quercetin 0-Glycosides In Extracts from Pepper Fruit
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W pracy określono wpływ polarności sorbentów w ekstrakcji do fazy stałej na zawartość fenylopropanoidów w preparatach uzyskanych z owocni papryki. Badano trzy typy sorbentów: żel krzemionkowy modyfikowany oktadecylem (C18), etylofenylem (Phe) oraz cyjanopropylem (CN), ale w każdym przypadku stosowano ten sam układ rozpuszczalników. Oznaczono wydajność ekstrakcji, wykorzystując jako wzorce trzy pochodne kwercetyny, które wyizolowano z owocni papryki w toku wcześniejszych analiz. Wzorcami były: 3-O-ramnozyd-7-O-glukozyd kwercetyny, 3-O-glukozyd kwercetyny oraz 3-O-ramnozyd kwercetyny. Następnie wyizolowano frakcje związków fenolowych z owocni papryki przy użyciu wymienionych sorbentów. W otrzymanych preparatach oznaczono ilościowo zawartość pochodnych kwercetyny metodą HPLC i z wykorzystaniem krzywych wzorcowych każdego związku. Oznaczono również sumę związków fenolowych metodą Folina-Ciocalteu oraz ich aktywność antyrodnikową w układzie z rodnikiem DPPH. Spośród wzorców największą wydajnością ekstrakcji odznaczał się 3-O-glukozyd kwercetyny, który charakteryzował się pośrednią polarnością, a wśród badanych sorbentów najefektywniejszy okazał się żel krzemionkowy modyfikowany cyjanopropylem. Również w przypadku frakcji związków fenolowych obecnych w papryce największą wydajność ekstrakcji uzyskano przy zastosowaniu tego samego żelu. Potwierdziły to wyniki sumy związków fenolowych oraz aktywności antyrodnikowej. (abstrakt oryginalny)
EN
In the paper as presented, the effect was determined of the polarity of sorbents in solid phase extraction on the contents of phenylpropanoids in extracts obtained from a pepper pericarp. Three types of sorbents were analyzed: silica gel modified with octadecyl (C18), ethylophenyl (Phe), and cyanopropyl (CN), and, in every case, the same system of solvents was applied. The extraction yield was determined using three derivatives of quercetin as the standards; those derivatives were isolated from the pepper pericarp during the preceding studies. The standards comprised: quercetin 3-O-rhamnoside-7-O-glucoside, quercetin-3-O-glucoside, and quercetin-3-O-rhamnoside. Next, the fractions of phenolic compounds were isolated from the pepper pericarp with the use of the three above indicated sorbents. In the fractions obtained, the content of quercetin derivatives was quantitatively determined by a HPLC method and with the use of the standard curves for each compound. Additionally, there were determined the total of phenolic compounds by a Folin-Ciocalteu method and their antiradical activity in the system with DPPH radical. Of the three standards applied, the quercetin-3-O-glucoside was recognized for its highest extraction yield; it was characterized by an intermediate polarity. Among the sorbents analyzed, the most effective sorbent was the silica gel modified with cyanopropyl. Also in the case of the fraction of phenolic compounds present in the pepper fruits, the highest extraction efficiency was obtained for the same gel used. This fact was confirmed by the results of total phenolic compounds and antiradical activity. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
139--150
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Bibliografia
  • [1] Aherne S.A., O'Brien N.M.: Dietary flavonols: chemistry, food content, and metabolism. Nutrition, 2002, 18, 1, 75-81.
  • [2] Alvarez-Parrilla E., De La Rosa L., Amarowicz R,. Shahidi, F.: Antioxidant activity of fresh and processed Jalapeno and Serrano peppers. J. Agric. Food Chem., 2011, 59, 163-173.
  • [3] Chen Z.Y., Jiao R., Ma K.Y.: Cholesterol-lowering nutraceuticals and functional foods. J. Agric. Food Chem., 2008, 56, 8761-8773.
  • [4] Halliwell B.: Antioxidants in human health and disease. Ann. Rev. Nutr., 1996, 16, 39-50.
  • [5] Howard L.R., Talcott S.T., Brenes C.H., Villalon B.: Changes in phytochemical and antioxidant activity of selected pepper cultivars (Capsicum species) as influenced by maturity. J. Agric. Food Chem, 2000, 48, 1713-1720.
  • [6] Janeczko Z.: Owoce i warzywa jako źródło prozdrowotnych substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Folia Horticulturae, 2003, 1, 23-25.
  • [7] Kaur Ch., Kapoor H.C. Antioxidants in fruits and vegetables - the millennium's health. Int. J. Food Sci. Technol., 2001, 36, 703-725.
  • [8] Konieczka P., Namieśnik J.: Ocena i kontrola jakości wyników pomiarów analitycznych. WNT, Warszawa 2007.
  • [9] Kopjar M., Pilizota V., Subaric D., Babic J.: Prevention of thermal degradation of red currant juice anthocyanins by phenolic compounds addition. Croat. J. Food Sci. Technol., 2009, 1 (1), 24-30.
  • [10] Marin A., Ferreres F., Tomas-Barberan F.A., Gil M.I.: Characterization and quantitation of antioxidant constituents of sweet pepper (Capsicum annuum L.). J. Agric. Food Chem., 2004, 52, 3861-3869.
  • [11] Materska M.: The scavenging effect and flavonoid glycosides content in fractions from fruits of hot pepper Capsicum anuum L. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 2012, 11 (4), 363-371.
  • [12] Materska M., Perucka I.: Antioxidant activity of the main phenolic compounds isolated from hot pepper fruit (Capsicum annum L.). J. Agric. Food Chem., 2005, 53, 1750-1756.
  • [13] Materska M., Piacente S., Stochmal A., Pizza C., Oleszek W., Perucka I.: Isolation and structure elucidation of flavonoid and phenolic acid glycosides from pericarp of hot pepper fruit Capsicum annuum L. Phytochemistry, 2003, 63, 893-898.
  • [14] Miller E., Malinowska K., Gałęcka E., Mrowiska M., Kędziora J.: Rola flawonoidów jako przeciwutleniaczy w organizmie człowieka. Pol. Merk. Lek., 2008, XXIV, 144, 556-560.
  • [15] Nowaczyk L.: Ocena jakości i przydatności technologicznej papryki (Capsicum spp.) linii miękko- miękiszowej (soft-flesh). Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2012, 3 (82), 179-186.
  • [16] Olas B., Wachowicz B., Stochmal A., Oleszek W.: Inhibition of oxidative stress in blond platelets by different phenolics from Yucca schidigera Roezl. Bark. Nutr., 2003, 19, 633-640.
  • [17] Perucka I., Materska M., Jachacz L.: Ocena jakości preparatów otrzymanych z wysuszonych owoców papryki (Capsicum annuum L.). Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 1 (68), 30-39.
  • [18] Prior R.L.: Fruits and vegetables in the prevention of cellular oxidative damage. Am. J. Clin. Nutr., 2003, 78, 570-578.
  • [19] Palevitch D., Craker L.E.: Nutritional and medical importance of red pepper (Capsicum spp.). J. Herbs, Spices Med. Plants, 1995, 3, 55-83.
  • [20] Puupponen-Pimia R., Nohynek L., Hartmann-Schmidlin S., Kahkonen M., Heinonen M., Maatta- Riihinen K., Oksman-Caldetey K.M.: Berry phenolics selectively inhibit the growth of intestinal pathogens. J. Appl. Microbiol., 2005, 98, 991-1000.
  • [21] Rodriguez I., Llompart M.P., Cela R.: Solid phase extraction of phenols. J. Chrom. A., 2000, 885, 291-304.
  • [22] Sanitas J., Pilar Almajano M., Carbo R. Onion.: A natural alternative to artificial food preservatives. Agro Food Industry Hi-Tech, 2010, 21 (5), 44-46.
  • [23] Seetaramaiah K., Smith A.A., Murali R., Manavalan R.: Preservatives in food products-review. Int. J. Pharm. Biol. Arch., 2011, 2 (2), 583-599.
  • [24] Stochmal A., Piacente S., Pizza C., De Riccardid F., Leitz R. Oleszek W.: Alfalfa (Medicago sativa L.) flavonoids. 1. Apigenin and luteolin glycosides from aerial parts. J. Agric. Food Chem., 2001, 49, 753-758.
  • [25] Wu R., Frei B., Kennedy J.A., Zhao Y.: Effects of refrigerated storage and processing technologies on the bioactive compounds and antioxidant capacities of Marion and Evergreen blackberries. LWT - Food Sci. Technol., 2010, 43, 1253-1264.
  • [26] Żwir-Ferenc A., Biziuk M.: Solid phase extraction technique-trends, Opportunities and applications. Pol. J. Environ. Stud., 2006, 15 (5), 677-690.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171283905

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.